Pluis bij krullen voorkomen

copyright: krullenwijzer.nl

“Help mijn haar pluist!” is een veelgehoord probleem als het over krullend haar gaat

pluis bij krullen voorkomen

pluis in ruil voor volume vind ik oké :D

De basis
Krullend haar houdt van vocht. Dat zie je vooral als je onder de douche bent geweest, dan krult je haar vaak het mooist met goede clumps en zonder pluis. Krullen definiëren houdt in dat je ervoor zorgt dat de vochtbalans van je haar zo optimaal is als nodig is om het uniform te laten krullen zonder pluis.
Omdat haren organisch zijn, zijn ze onderhevig aan allerlei verschillende weersomstandigheden die je krullen iedere dag weer een andere ‘look’ geven. Krullend haar zit nu eenmaal iedere dag anders, dat blijft een feit, ook al hydrateer je nog zo goed. Als je dat accepteert, beloof ik je veel goede haardagen.

Pluis
Eigenlijk is pluis niks anders dan haar dat uitreikt naar vocht in de lucht of haar waar vocht aan onttrokken wordt door de (droge) lucht. (Lees hoe dat werkt). Ook haren die net niet lang genoeg zijn om een volledige krul te vormen en wijduit staan, noemen we vaak pluis, maar dat is het eigenlijk niet. Dat zijn gewoon haren die willen krullen, maar het nog niet kunnen 😉
Om echte pluis te voorkomen, moet je dus zorgen voor een goede vochtbalans in het haar, zodat het niet de vocht aan de lucht probeert te onttrekken. Daarnaast is een beschermend laagje, of seal, belangrijk om het vocht in het haar in te sluiten, zodat de vochtbalans behouden wordt.

Tips om pluis te voorkomen:

 • Zorgen voor goede hydratatie, zie hieronder.
 • Stylingproducten zoals gel in zo nat mogelijk haar aanbrengen. Hoe droger je haar, des te meer kans op pluis.
 • Gebruik alcoholvrije producten!
 • Scrunch je haar met een gladde doek of t-shirt i.p.v. met je handen
 • Is je haar (bijna) droog: afblijven!

Hydratatie
De volgende artikelen geven informatie over de beste hydratatiemethodes:

 

Hoe voorkom jij pluizig haar? Laat hieronder je berichtje achter.

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

6 Comments on "Pluis bij krullen voorkomen"

 1. Lia Halsema | 10 oktober 2016 at 15:22 |

  Hallo
  Ik heb van mijzelf dik zwaar haar en word snel vet. Mijn haar lenge is nu tot aan mijn oren en had het geverft. Week later zette mijn vriendin permanent in… Maar nu is mijn haar vehoorlijk rossig, droog en in de ochtend lijkt mijn haar als een playborstel. Als ik het uitkam breekt mijn haar af. Ik heb van alles geprobeerd qua shampoo, masker maar niks helpt. Ik wil dit opgelost hebben. Je merkt idd als ik gedouched heb dat het mooier is. De kapper heeft geprobeerd mijn haar te redden tot in de wortels… Hij was droog en verbrand en gebroken. Nu is het rossig en droog.
  Kan je mij helpen aub? Als het zal kunnen antwoorden via mijn mail??

  Mvg lia

  • Hoi Lia, wat een nare ervaring zeg :(
   Als de kapper heeft aangegeven dat het haar droog en verbrand is, is het dus flink beschadigd en ik vrees dat je dat alleen weg krijgt door te knippen. Jeej…balen hoor voor je. Maar met maskers of leave-in producten krijg je je haar wel zachter waardoor het er beter uit ziet, dat dekt optisch wel iets de schade, maar dat is dan slechts schijn. Ik wens je in deze alle goeds, groetjes Gab

  • Hoi Lia,

   Wat vervelend voor je zeg! Knippen is inderdaad de enige èchte oplossing. Maar als je haar al kort (genoeg) is, dan moet je je haar zo goed mogelijk verzorgen. De keratine (een proteïne) in je haar is gebroken. Dat zijn de bouwstenen van je haar. Het is dus erg belangrijk om dit aan te vullen d.m.v. producten met proteïnen. Als je je haar (rood) wilt kleuren dan kan je overwegen dit met henna te doen in het vervolg. Henna bevat haarversterkende werkstoffen en legt tevens een beschermend laagje over het haar. Je kunt ook “kleurloze henna” als kuurtje doen. Dat is eigenlijk geen echte henna (lawsonia inermis), maar Senna oftewel Cassia Obovata. Je maakt het poeder, net als henna, aan met gekookt water tot een papje en verdeelt dit over je haar, dek het af met plastic folie en laat het 30 min. of langer inwerken. Daarna heel goed uitspoelen. Dat spul zorgt echt voor mooi, gezond haar en hoofdhuid.

   Doe twee keer per week een haarmasker en was je haar niet teveel met shampoo. Gebruik altijd een goede leave-in conditioner en een sealer (olie, butter of wax) om je haar te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ik heb dit ook eens meegemaakt toen ik een jaar of 18 was. Ik kon niet eens mijn haar fatsoenlijk kammen. Alleen als het nat was en er véél conditioner in zat.
   O ja, nog een tip: als je lichte conditioner hebt waar de doorkambaarheid niet goed genoeg mee wordt, dan kan je er een beetje olie aan toevoegen. En butter of wax is je vriend! Daarmee sluit je alle goede stofjes van leave-in conditioner mee in en je legt een beschermlaagje over het haar, net zoals je bij een dikke wintercrème op je huid doet. De LOC-methode kan goed helpen!

   Om de beschadiging zo snel mogelijk uit je haar te krijgen, kan je ervoor kiezen om iedere maand te microtrimmen. Daarmee knip je iedere maand een (halve) cm. af, zodat je de beschadiging kwijtraakt zonder je haar radicaal kort te knippen.

   Heel veel succes met het gezond laten worden van je haar!

   Groetjes,
   Patti

 2. Hoi!
  Wat een goede artikel! Leuk om te lezen en wat heb je mooi lang haar<3
  Bij mij helpt het ook altijd om na het wassen nog even mijn haar met koud water af te spoelen, naast geen pluis ook nog eens glanzend haar! En zeker ook de LOC-methode.
  Ik heb zelf ook een blog waar ik leuke dingen post over krullen dus ik zou het waarderen als je het zou bekijken en feedback is zeker welkom!

  Groetjes, Maram <3

  • Hoi Maram,

   Wat leuk, een medeblogger! Ik ga zeker je blog lezen en op je blog een reactie plaatsen 😉
   Bedankt voor je complimenten! Met koud water spoelen deed ik vroeger ook wel, maar ik heb door koud water in mijn oor een keer evenwichtsstoornis gekregen (tja, hoe verzin je zoiets..) en daardoor ben ik er eigenlijk mee gestopt. Maar het werkt inderdaad erg goed voor mooi glanzend haar. Nu doe ik vaak een milde acv-spoeling met lauw water, dat geeft ook een mooie glans. LOC is echt de beste methode om je krullen mooi gehydrateerd te houden, daar ben ik het helemaal mee eens. Fijn dat je ook je krullen koestert. Curls Rock!

   Groetjes,
   Patti

 3. Bedankt voor de tips! Mijn haar pluist ook altijd enorm snel, met als gevolg dat ik te snel naar een stijltang grijp… erg slecht dus! Ik ga met je tips aan de slag en ik ben erg benieuwd of het gaat werken!

Comments are closed.