Zijn alle siliconen slecht voor je haar?

herbal essence conditioner

Regelmatig krijg ik vragen waarvan ik denk: dat zouden wel meer mensen willen weten!

Zijn alle siliconen slecht voor je haar?

Nee, siliconen zijn niet persé slecht.

Ze kunnen zelfs heel behulpzaam zijn, zeker bij fijn haar. Maar je moet weten wanneer je ze aan je verzorgingsroutine toevoegt om er profijt van te hebben.
Siliconen sluiten per definitie het haar af doordat ze een dun filmpje over het haar leggen, dus als ze in shampoo verwerkt zitten dan leggen ze bij het haren wassen al een laagje over het haar. Dus nog vóórdat alle goede stofjes uit conditioner en leave-in hun werk hebben kunnen doen.
Zo kunnen siliconen er dus voor zorgen dat je haar onder dat laagje enorm uitdroogt in verloop van tijd. En dat heb je pas door als het té laat is, omdat siliconen een ‘gezonde’ glans aan haren geven.

Zorg ervoor dat je shampoo doet waar het voor gemaakt is, nl. je haar reinigen. Daarna voeg je de verzorgende producten toe aan je routine. Na een intense hydratatie, kan je een sealend product (bv. met siliconen) gebruiken om alle goede stoffen in te sluiten en je haar te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Tip
Heb je erge knopen in je haar die met een gewone conditioner niet aan te pakken zijn, dan kan je als conditioner vóór het wassen eentje kiezen met een silicone erin. Deze breng je aan op de punten en eventueel een deel van de lengte. Je kunt de conditioner erin laten zitten als je je haren wast en er gelijk met de shampoo uitspoelen. Zo blijven de punten beschermd tijdens het wassen en spoelen de siliconen er met de shampoo uit, zodat je geen build-up krijgt.
Deze tip kreeg ik van iemand van een langhaarforum en ik heb het regelmatig gedaan als het nodig was, met zeer goede resultaten. Ik gebruik de conditioner van Herbal Essence hiervoor, de Oriëntaalse glans of Hello Hydration versie.

Welke shampoo?
Milde shampoos (low-poo) met deze ingrediënten krijgen siliconen uit je haar:

 • Cocamidopropyl Betaine
 • Coco Betaine
 • Cocoamphodipropionate
 • Disodium Cocoyl glutamate
 • Disodium Cocoamphodiacetate or Cocoamphodipropionate
 • Sodium Cocoamphoacetate
 • Sodium Cocoyl glutamate
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Sodium Coco-sulfate
 • Sodium Lauroamphoacetate

Deze siliconen zijn volledig water-oplosbaar en met water of met conditioner-wassen te verwijderen:

 • Siliconen met PEG of PPG ervoor
 • Dimethicone Copolyol
 • Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
 • Lauryl Methicone Copolyol

Meer over siliconen: siliconen in sles-shampoo
en Haarproduct met siliconen gebruikt, wat nu?

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0