Dauwpunten voor Dummies

dauwpunten voor dummies

Soms zul je merken dat je haren bij een hogere luchtvochtigheid mooier gaan krullen, terwijl op andere dagen het eerder lijkt of je föhn is ontploft. Dit komt door het verschil in dauwpunt.

Dauwpunten begrijpelijk uitgelegd

communicerende vaten

communicerende vaten

Vocht, dauw of damp. Water zoekt een balans. Je hebt het misschien op school wel geleerd met de ‘wet van de communicerende vaten’, dat water graag overal in dezelfde mate aanwezig wil zijn.

Simpel gezegd komt het erop neer, dat als jouw haar weinig vocht bevat en de lucht wel, dat je haar dit vocht graag wil opnemen. Maar als de lucht weinig vocht bevat en je haar wel, dan zuigt de lucht het vocht uit je haar.

Op dit punt komt het aan op de juiste hydratatie. Het is belangrijk om te weten hoe poreus je haar is. Want hoe poreuzer je haar, des te gevoeliger is je haar voor veranderende luchtvochtigheidsniveaus.

Dauwpunt = het temperatuurpunt waarop (water)damp begint te condenseren (vloeibaar wordt).

In deze eerdere post heb ik een uitgebreide uitleg gegeven over dauwpunten. Het dauwpunt geeft aan hoeveel vocht er werkelijk in de lucht zit, dit in tegenstelling tot de relatieve luchtvochtigheid. Dat komt doordat het dauwpunt gekoppeld is aan de temperatuur. In de winter kan de lucht vocht bevatten en een hoge luchtvochtigheid hebben, bijvoorbeeld als het mist. Maar door de lage temperatuur ligt de relatieve luchtvochtigheid, het dauwpunt, een stuk lager. Zo kan je in de winterkou een hoge luchtvochtigheid hebben, maar toch vocht uit je haar verliezen aan de koude lucht. Je merkt dit vooral omdat je haar statisch wordt en je krullen knisperig gaan pluizen.

Andersom kan de zomer ons ook voor uitdagingen stellen als er heel veel vocht in de lucht zit op een warme zomerdag. Zodra je buiten komt, gaan je haren wijduit staan om al dat vocht in zich op te nemen. En na een tijdje, door oververzadiging, gaan je krullen slap hangen en als je gel of mousse hebt gebruikt, dan ziet je haar er veel sneller ‘vettig’ of ‘vol gesmeerd’ uit. Ik denk dat de meesten dit gevoel wel herkennen.

alba botanica haarmasker

mijn favoriete haarmasker

Krullen onder controle
Bij een hoge luchtvochtigheid wil je misschien wel dat je haren een beetje vocht opnemen, maar niet zoveel dat je krullen en slap bij gaan hangen. En als het vriest en de luchtvochtigheid extreem laag is, dan zit je er niet op te wachten dat je mooie gehydrateerde krullen ‘leeggezogen’ worden.

Zorg ervoor dat je haar altijd goed gehydrateerd is door wekelijks een haarmasker te doen. Heb je poreus en/of fijn haar, dan kies je voor een product met meer proteïnen. Let op het woord ‘hydrolized … protein’ op de ingrediëntenlijst van het product. Is je haar weinig poreus, concentreer je dan vooral op de vochtverzorging. Dat kun je al eenvoudig doen door siliconenvrije conditioner te mengen met wat honing en olijfolie en dit in vochtig haar een half uurtje te laten inwerken. Maar er zijn natuurlijk ook allerlei lekkere kant-en-klaar haarmaskertjes te koop voor wie niet van gedoe houdt.

Bij gematigde temperaturen kan je humectants gebruiken in je producten om vocht aan te trekken en vast te houden.
Is de lucht zo vochtig en warm dat je haar gaat pluizen of kroezen, dan pas je op met humectant-rijke producten. Voor iemand met weinig poreus haar kan dat betekenen dat je een sealer gebruikt. Voor iemand met erg poreus haar is het vaak beter om humectants, zeker glycerine, te vermijden. Voor alle haartypes geldt dat je meer proteïnen kunt gebruiken bij hoge dauwpunten in de zomer dan bij de lage dauwpunten van de winter.

Als de lucht zo droog en koud is dat je haar statisch wordt, dan moet je extra voorzichtig zijn met humectants. Voor alle haartypes geldt dat een vorm van sealen essentieel is. De LOC-methode kan in de winter door alle haartypes toegepast worden om dehydratatie te voorkomen. Heb je weinig poreus haar, dan moet je misschien ook wat minder proteïne gebruiken om die knisperig droge krullen te voorkomen.

Veel voorkomende humectants zijn:

  • Glycerin
  • Propylene Glycol
  • Honey
  • Agave nectar
  • Sorbitol
  • Sodium PCA
  • Panthenol
  • Hydrolised silk protein
  • Fructose

Complete lijst van humectants

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0