Hittebescherming bij haarstyling

hittebescherming bij haarstyling

Hittebescherming

Iedereen weet dat het gebruik van hitte, zoals van krultang of steiltang, niet goed is voor je haar. Maar soms wil je gewoon wat anders met je haar en dan ontkom je niet aan het gebruik van hitte op de een of andere manier. Hoe bescherm je dan je haar het beste?

Om je haar zo goed mogelijk te beschermen tegen haarbeschadiging, heb je een product nodig dat een beschermend laagje over je haar legt en hitte slecht laat doordringen tot het haar. Een soort isolatielaagje dus.

Bedenk wel, dat ondanks dit beschermende laagje, je haar nooit helemaal beschermd is bij het gebruik van hitte, er zal altijd enige beschadiging (proteïneverlies) optreden. Dus maak spaarzaam gebruik van hittetools. Ook moet je er rekening mee houden dat sommige producten die het haar omhullen en afsluiten van invloeden van buitenaf, moeilijk te verwijderen zijn en je haar plakkerig of viezig kunnen laten aanvoelen. Je kunt dit vergelijken met build-up.hittebescherming bij haarstyling
Maar zonder een vorm van build-up geen hitteprotectie, dus wil je dit op de koop toe nemen, lees dan verder..

Siliconen

Siliconen, zoals amodimethicone, bieden zeer goede hittebescherming. Allereerst zal hitteschade aan haren veroorzaakt worden door vochtverlies uit het haar. Siliconen sealen vocht in als de beste. Daarnaast zijn siliconen slechte geleiders, waardoor de hitte niet snel door de barrière van de silicone zal doordringen. Hierdoor bieden zij het haar de perfecte isolatie tegen invloeden van buitenaf.

Er zijn zelfs siliconen die erg vluchtig zijn, zoals cyclomethicone, cyclopentasiloxane en phenylpropyl dimethicone, zij verdwijnen nagenoeg nadat ze hun werk hebben gedaan en zorgen nauwelijks voor build-up.

Polymeren

Polymeren en polyquaterniums zijn filmvormers die tevens bescherming bieden tegen hitte. De bescherming van polymeren tegen hitte is echter niet zo sterk als de hittebescherming van siliconen.

Aloë vera gel

Ook aloë vera gel legt een laagje over het haar dat het haar beschermt tegen hitte. Daarnaast is aloë vera een goede vochtverzorger (humectant). Toch zou ik naast aloë vera altijd nog andere hittebeschermende ingrediënten gebruiken, zoals olie.

Natuurlijke oliën

Oliën kunnen ook functioneren als beschermer tegen hitte. Olie werkt als een sealer, maar hydrateert zelf niet. Als je kiest voor pure olie als hittebescherming, zorg dan wel eerst voor een goede hydratatie van je haar. Of kies een kant-en-klaar hittebeschermend product dat olie als een van de ingrediënten heeft.

Goede natuurlijke oliën die hitteprotectie bieden, zijn o.a.: olijfolie, avocado-olie, macadamia-olie, kokosolie, druivenpitolie.

Goede voorbereiding

Zorg er altijd voor dat je haar goed gehydrateerd en beschermd is voordat je met hete stylingtools aan de gang gaat! Behandel je haar eventueel eerst met een haarmasker. Gebruik een hydraterende leave-in met humectants en gehydroliseerde proteïnen.  En gebruik een hittebeschermend product met siliconen, polymeren of oliën of met een combinatie hiervan.

Veel stylingplezier!

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0