Nieuwe routine voor lang haar

krullenwijzer.nl

Het afgelopen jaar is mijn haar enorm snel gegroeid. Weer afknippen leek me een beetje zonde. En omdat ik mijn haar al een tijd op dezelfde lengte heb gedragen, vind ik het nu wel weer tijd voor wat anders. Dus heb ik besloten om mijn haren lang te laten en verder te laten groeien.
Deze beslissing komt wel met een aantal consequenties, want lang haar betekent ook: mijn styling en verzorgingsroutine aanpassen.

Het heeft even geduurd voordat ik een fijne nieuwe routine gevonden had. En nu ik het gevonden heb, wil ik het graag met jullie delen.

Er zijn een aantal dingen die ik eerst deed en nu absoluut niet meer moet doen, zoals tussen de wasbeurten door mijn krullen “opfrissen” met haarmist en eventueel nog wat leave-in en gel.
Want: klittenboel en knopen! Vooral met statisch winterhaar en dikke sjaals krijg ik knopen in mijn haar waar je met geen mogelijkheid meer doorheen komt.
Droog haar is nu sowieso veel meer een probleem waar ik vroeger niet veel last van had. Ik merk dat vooral de onderste 20cm van mijn haren poreuzer zijn geworden en meer, veel meer, verzorging nodig hebben.

Dit is mijn nieuwe routine

Wassen
Om mijn haar sterk en gezond te houden was ik mijn haren om de keer of om de 2 keer met Kesham shampoopoeder. Dat breng ik verdund aan, vooral op mijn hoofdhuid. Ik was mijn haar ongeveer eens in de week en na een dag of vier spoel ik het alleen goed uit met water en gebruik ik een milde appelciderazijnspoeling.

haargroei krullenwijzer

Conditioner
Meestal gebruik ik nu zowel vóór als na het wassen een conditioner op de lengtes en vooral de punten van mijn haar. Conditioner voor het wassen houdt mijn haar gehydrateerd tijdens het wassen. Bij het uitspoelen komt er toch altijd wat shampoo langs de lengtes en dat is genoeg.
Na het wassen gebruik ik 1 of 2 conditioners, hetr hangt er een beetje vanaf waar ik behoefte aan heb. Soms wil ik nog extra anti-klitwerking of nog wat extra voeding.

Leave-in
Dit is een heel nieuw hoofdstuk geworden, want het beetje wat ik eerst gebruikte volstaat bij lange na niet meer. Leave-in is het belangrijkste onderdeel van mijn routine geworden om mijn haren glanzend en gezond te houden!
Eerst gebruikte ik een mini drupje leave-in, maar dat is nu een theelepel leave-in conditioner geworden. En daar bovenop een natuurlijke olie met (soms) een drupje serum van John Frieda. Ja, je hoort het goed: mét siliconen! Het serum gebruik ik alleen in de onderste 20cm van mijn haar voor extra bescherming, nu komt de afsluitende werking van de siliconen goed van pas. Natuurlijk zorg ik ervoor dat mijn haren heel goed gehydrateerd zijn voordat ik een siliconenproduct gebruik, anders mist het zijn werking.

Styling
Ik styl mijn haar minder vaak met gel. Gel is fijn als ik mijn haar los draag en mijn krullen goed in model wil houden, maar ik steek mijn haar vaker op, zeker doordeweeks, en dan is gel eigenlijk overbodig. Daarnaast ben ik nogal kouwelijk aangelegd en draag nu vaak een muts op de fiets, dus een tijd bezig zijn met styling van haar dat toch geplet gaat worden, vind ik zonde van mijn tijd.
Ik heb mijn “oude” haartoys herontdekt en draag nu regelmatig haarsticks en haarvorken om pijnloos mijn haar op te steken. Dat werkt wonderwel. Ik moest wel even weer mijn geheugen opfrissen hoe het ook alweer moest, maar ik heb het weer aardig onder controle.
Wat hierbij ook fijn is, is dat mijn haarpunten in zo’n opsteekkapsel extra beschermd zijn en dus minder afbreken!

Slaapdracht
Als ik ga slapen, dan draag ik mijn haar als het ongestyld is, in een vlecht. En als ik mijn haren krullend wil houden, dan pak ik het samen in een “ananas”. Als ik een vlecht draag en ik merk dat mijn haar wat droog aanvoelt, dan dan wrijf ik verdunde conditioner over de onderste helft van mijn haar en soms een beetje olie.

Tussendoor
Tussen de wasbeurten door maak ik mijn haar nooit meer nat met een haarmist om het op te peppen, maar liever spoel ik het even goed uit onder de kraan/douche, zodat ik het nog extra kan hydrateren met conditioner en de knopen eruit kan halen. Bij het uitspoelen gebruik ik soms een appelciderazijnspoeling om mijn haren wat beter te reinigen.
Voor pluis gebruik ik wel een haarmist, maar vernevel meer dan dat ik het nat maak. Natuurlijk gebruik ik leave-in conditioner en een beetje olie. Dan styl ik mijn handdoekdroge haar met alcoholvrije en siliconenvrije gel of steek het op wanneer het bijna droog is.

Bijna iedere avond masseer ik mijn hoofdhuid, vooral als ik overdag mijn haren opgestoken heb gedragen. Dat werkt erg goed tegen een strakke hoofdhuid. Ik masseer net zolang tot mijn hoofdhuid warm gaat aanvoelen en licht begint te tintelen. Lekker ontspannend!
Soms gebruik ik hierbij een beetje olie als ik mijn haren de volgende dag ga wassen.

Mijn favoriete producten

Shampoo

 • Dessert Essence coconut shampoo (sles-vrij)
 • Kesham shampoo poeder
Conditioner
 • Kinky Curly Tiny Twirls
 • Inecto Cocos co.
 • Giovanni Triple Tea Tree
 • BWC leave-in co.
 • Dessert Essence shine & refine haarlotion (leave-in)
Gel
 • Aloë vera gel
 • Taft eXtreme, transparant
 • Curl Junkie Pattern Pusha
 • Biosilk Rock Hard Gelee
Olie/serum:
 • cocosolie
 • avocado olie
 • John Frieda haarserum original
Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

12 Comments on "Nieuwe routine voor lang haar"

 1. Leuk om je veranderende haarroutine-experimenten te volgen! :-) Ik geloof niet in 1 routine die je het hele jaar door hebt. Je haarconditie is zo afhankelijk van hormonen, dieet, stress, slaap en het weer…verandering is niet meer dan logisch ;).

  Zo probeer ik al een tijdje een goede shampoo zonder sl(e)s te vinden, liefst ook zonder siliconen, waar mijn haar blij van wordt maar het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik heb 2a/2b haar, dik, snel pluizend en de bovenste haren zijn sluiker dan daaronder. Ik heb Weleda Calendula geprobeerd, vond ik vreselijk. Body Shop Rainforest, vond ik ook maar matig. Waar heb je Dessert Essence Shampoo gevonden? Bij een black hair salon? Zal die eens proberen.

  De ene sl(e)s-houdende shampoo is de andere ook niet. Zo heb ik bijna geen droog haar als ik de sls-houdende shampoo van Inecto gebruik, maar als ik de sls-houdende shampoo's van Neutral 0% of Andrélon Natuurlijk Puur gebruik is mijn haar net stro. Het ligt gewoon erg aan de hoeveelheid sl(e)s. Vooralsnog alterneer ik qua shampoo's tussen Inecto en heel af toe L'Oréal Elvive Anti-haarbeuk shampoo. Ik vind die van Inecto fijn, maar in combinatie met de vrij zware conditioner van Inecto, ervaar ik build up, wordt mijn haar bovenop zwaar/te plat en moet ik die van L'Oreál gebruiken om mijn haar te "resetten".

  Nog even een vraagje, hoe weet je nou of je haar behoefte heeft aan een proteïne-product?

  Sorry voor het lange verhaal…ik word soms een beetje frusty van mijn haar 😀 .

 2. Wow, wat is je haar snel gegroeid, zeg! Mooi hoor. Is dat inclusief knipbeurten dit jaar geweest? Ik probeer zelf mijn haren ook te laten groeien maar het schiet niet erg op. Maar ik laat het denk ik te vaak knippen:)

  groetjes,
  Annet

 3. Hoi Anoniempje,

  Bedankt voor je leuke reactie! Ik snap best dat je soms een beetje frusty wordt, dat heeft iedereen zo nu en dan, volgens mij. Ik heb het altijd in de herfst. Dan weet ik gewoon, oké het is weer zover, zoveel mogelijk negeren, doen wat je kan en wachten tot het overwaait.
  Vaak als het weer omslaat, dan wijzig ik mijn routine een beetje. Bij droger en kouder weer extra hydratatie en sealer en bij warmer, vochtiger weer ietsje meer proteïne.

  Ik merk altijd dat mijn haar proteïne nodig heeft als het vreselijk slap en zacht wordt, fluffy, zeg maar. Bij mij volstaat het meestal dat ik mijn haren was met kesham of kesham gemixt met cassia ("neutrale henna" noemen ze dat ook wel). Dat geeft je haren wat meer body.

  De kokosshampoo van Desert Essence vind ik echt heel fijn, je hebt er superweinig van nodig, het schuimt, maar droogt je haar en hoofdhuid niet uit. Ik bestel hem bij iHerb.com samen met nog wat andere favoriete producten.

  En je hebt gelijk als je zegt dat sommige sles-shampoos ook wel okee zijn. Zo nu en dan gebruik ik (wel altijd verdund) Etos krulshampoo of Guhl Blond shampoo, die vind ik erg fijn om build-up te verwijderen.

  Groetjes,
  Patti

 4. Hoi Annet,

  Dank je wel! Ja, inclusief knippen. Maar ik heb alleen de puntjes laten doen. Eén keer, geloof ik, en tussendoor een paar keer s&d, oftewel search & destroy. Dan knip je op de lengtes alleen de gespleten puntjes zodat je haar weer verder kan groeien zonder af te breken.
  En ik heb gemerkt dat je krullend haar niet zo vaak hoeft te knippen, omdat als het een beetje ongelijk groeit het toch niet opvalt, want je krullen zijn de ene dag hoger en de andere dag lager en altijd verschillend.
  Als je langer haar wilt, dan moet je toch zo min mogelijk knippen. Eén of hooguit twee keer per jaar is echt voldoende, hoor!

  Groetjes,
  Patti

 5. Hej Patti,
  Zou je ook eens een blogpost kunnen maken over behentrimonium/cetrimonium chloride.
  Dat zit in heel veel cg producten. Op NC was daar een topic over volgens die persoon zouden die meer build up geven dan siliconen… En zelfs sls zouden die bestanddelen er niet goed uit te krijgen zijn. Ik raak er niet goed uit wijs. Moet ik dat nu met een korrel zout nemen? Hopelijk weet jij iets meer

  Groetjes, Sanne

 6. Hoi Sanne,

  Bedankt voor de tip! Ik zal er eens naar kijken. Kun je mij misschien de link naar het artikel mailen?

  Het lijkt mij storm in een glas water, want het zit praktisch overal in. En het blijft natuurlijk een feit dat de één wel kan co-wassen, terwijl een ander al buildup krijgt als hij naar een conditioner kijkt..

  Groetjes,
  Patti

 7. Hai Patti klein vraagje waar koop jij kesham ? Ik heb een site gevonden maar daar zijn de verzendkosten hoger dan de shampoo zelf

 8. Beste Sonia,

  De laatste keer heb ik het besteld via spiristore.nl. De verzendkosten zijn dan € 3,95. Ik bestel altijd meer dan 1 pakje om nog voordeliger uit te zijn.

  Groetjes,
  Patti

 9. Hai bedankt Patti, dat scheelt 4€ verzendkosten , het was namelijk 7,95 vind ik erg veel op een pakje shampoo van 4,95 maar ik ga hier kijken !
  Groetjes Sonia

 10. Hee! Superbedankt voor het posten van deze nieuwe routine. Ik ben sinds november begonnen met curly girl. Hoewel mijn haar nog nooit zo zacht en glanzend Is geweest, ben ik nog steeds aan het uitvogelen wat her beste werkt voor mijn superlange haar. Deze methode ga ik zeker uitproberen! Liefs, Marjolein

 11. Hoi Marjolein,

  Bedankt voor je leuke reactie! Nou ben ik wel benieuwd natuurlijk naar hoelang je haar is 😉

  Fijn dat de curly girl methode goed bevalt. Het was voor mij ook een tijd experimenteren en bestuderen van ingrediëntenlijstjes voordat ik erachter kwam welke producten (ingrediënten) en stylingmethode het beste effect hebben op mijn haar. En ik vind het nog leuk om nieuwe dingen uit te proberen. De stylingmethode komt bij mij meestal op hetzelfde neer, alleen rouleer ik nu vooral met de producten. Ook omdat ze soms favoriete producten uit de handel nemen. (Daar baal ik altijd erg van en meestal stuur ik de fabrikant dan een berichtje, maar dat heeft nog nooit iets uitgehaald, jammer genoeg).

  Groetjes,
  Patti

 12. Ja, dat is wel veel hè! Ik ben benieuwd of je de kesham al eens hebt uitgeprobeerd…

  Groetjes, Patti

Comments are closed.