Herfst = haaruitval

seizoensgebonden haaruitval

 

Seizoensgebonden haaruitval
Sinds een paar jaar heb ik daar last van. Meestal in de maand september of oktober begint het. Vallen de blaadjes, dan vallen mijn haren… Heel vervelend. Het ontneemt me de lust om iets leuks met mijn haar te doen en als ik mijn haar moet wassen, zie ik er als een berg tegenop.
Vorig jaar heb ik mijn lijf zelfs compleet laten doorlichten door een arts, met bloedprikken enzovoorts om de oorzaak te achterhalen, maar lichamelijk was niks te vinden. Geen tekorten (of teveel) aan mineralen of vitamines of andere zaken.

Toen heb ik twee weken terug maar eens gezocht op internet of er iets over de oorzaak bekend is. En inderdaad, het blijkt te maken te hebben met een hormoon, nl. melatonine. Doordat de donkere dagen weer begonnen zijn, maakt je lichaam minder van dit hormoon aan en dit vermindert de celdeling (onder de haarfollikels), waardoor de haargroei vermindert en haar sneller uitvalt.

Melatonine
Waar ken ik dat woord toch van? O ja, dat heeft ook met je slaapritme te maken. Volgens de website van mens-en-gezondheid zijn tekenen van een melatoninetekort:

 • Teveel slapen of onevenwichtig slapen (dutjes overdag, en ’s nachts wakker liggen).
  Een middagdutje, wanneer er geen duidelijke reden voor is, is vaak een teken dat er iets niet klopt in het slaappatroon.
 • Een ander teken is dat er zonder duidelijke reden een verandering in slaapgewoonten is. Verder heb je bij tekort aan melatonine een slaperig gevoel overdag, verminderde concentratie, stemmingswisselingen. (Soort van jetlag-gevoel)

Nou, die dingen herken ik wel. Zodra de herfst op de stoep staat, gaat mijn hele biologische klok overstuur. Ik slaap slechter, ben de hele dag moe en voel me blègh. En dat is sinds een paar jaar erger geworden.
Nooit gedacht dat haaruitval en mijn verstoorde bioritme dezelfde oorzaak konden hebben. Om je slaapritme te herstellen kun je melatoninesupplementen nemen. In theorie zou dat dus ook moeten helpen tegen seizoensgebonden haaruitval, dacht ik zo.
Om deze ‘wetenschap’ te testen heb ik melatoninesupplementen gekocht en gebruik ik nu zo’n anderhalve week. Mijn slaappatroon is beduidend beter. Ik word ’s ochtends zelfs uit mezelf wakker. En, toeval of niet, de haaruitval is gestopt!
Natuurlijk blijf ik mijn haar en hoofdhuid de komende maanden goed in de watten leggen, want een beetje extra zorg tijdens de koude maanden is geen overbodige luxe.
Dus blijf ik voorlopig bij:

 • fijne hoofdmassages, met en zonder olie of aloë vera
 • wassen met kesham, evt. gemixt met cassia obovata (neutrale henna)
 • kokosolie in de haarpunten
 • mijn voedingssupplementen, zoals Sunwell huid, haar en nagels, Teunisbloemoliecapsules en melatoninetabletjes (Lucovitaal)

Zie ook:
http://www.kapperludo.com/haar-huidproblemen/seizoensgebonden-haaruitval
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/28484-slaapproblemen-de-rol-van-melatonine.html

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

6 Comments on "Herfst = haaruitval"

 1. Ik heb ook altijd heel veel last van haaruitval.. zo vervelend! Ik weet niet of het in de herfst erger is, maar ik heb er sowieso altijd veel last van, vooral als ik mijn haar ga wassen (via de cg methode) komt er veel haar uit. Geen idee of het bovenmatige haaruitval is, maar zo lijkt het wel! Soms ben ik gewoon bang dat ik straks geen haar meer over hou… Misschien ga ik ook van die melatonine tabletten kopen. Ik heb ze bij de Kruidvat gezien, maar dat zijn zuigtabletten, gebruik jij die ook? En is het zo dat als je met die tabletten begint dat je ze moet blijven gebruiken (of gewoon alleen in de herfst)?

 2. Hoi, bedankt voor je reactie! Veel haaruitval met cg-wassen is niet goed hoor! Bedoel je dat je haaruitval krijgt met conditioner-wassen? Dat heb ik nl. ook. Een slesvrije shampoo is dan een beter idee.

  De gedachte achter de Curly Girl methode is dat je krullen er beter van worden, omdat je haar gezonder wordt. Als je door een bepaalde was- of stylingmethode haaruitval krijgt, dan is dat een teken dat het niet goed is voor je haar/hoofdhuid en kan je er beter mee stoppen. Van sommige shampoos kan je ook haaruitval krijgen, als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten. Het maakt dan niet uit of het in sles shampoo of in slesvrije shampoo zit. Let bij alles goed op hoe je hoofdhuid reageert en pas je routine hierop aan.

  Als je (niet-seizonsgebonden) haaruitval dan nog aanhoudt, dan kan je beter een dokter raadplegen, want het kan zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde mineralen of er kan iets anders aan de hand zijn. Ga dan niet zelf dokteren!

  Ook met de melatoninetabletten geldt: als je de overige symptomen van gebrek aan melatonine niet hebt, dan heeft de haaruitval wellicht een andere oorzaak en heeft het slikken van melatonine weinig effect.
  Als je de andere symptomen wel hebt, dan kan je de zuigtabletjes kopen. Die heb ik ook. In een pakje zit voor een maand. Dan zou je lijf wel weer in balans moeten zijn en je slaappatroon genormaliseerd, denk ik.

  Ik hoop dat je de oorzaak van je haaruitval vindt en het snel over is.

  Groetjes,
  Patti

 3. Bedankt voor je snelle reactie! Mijn haar is juist heel mooi geworden door de cg methode. Het was eerst altijd super pluizig (de krullen waren gewoon niet te zien door de pluis), maar nu ziet het er super uit en niet meer zo super pluizig. Ik heb inderdaad uitval als ik conditioner-was. Ik gebruik eens in de 3/4 weken een shampoo (die speciaal voor krullen van etos) om eventuele buildup te verwijderen. Ik ga een keer een slesvrije shampoo proberen, maar ik denk dat ik die dan niet altijd ga gebruiken, aangezien mijn haar juist heel erg is opgeknapt door het wassen met conditioner. :)

 4. Fijn dat je krullen zoveel beter zijn geworden! Als je geen dunner haar hebt gekregen of dunnere plekken op je hoofd, dan valt het met de haaruitval vast mee.

  Om je krullen gehydrateerd te houden tijdens shampoowassen, kan je eerst conditioner op de lengtes aanbrengen, dan alleen je hoofdhuid wassen met shampoo. En je spoelt beide tegelijk uit. Dan natuurlijk op de lengtes nog lekker wat leave-in conditioner aanbrengen.
  Dat noem je CWC; conditioner-wassen-conditioner.

  Je kunt ook mijn receptje voor hydraterende wasconditioner maken om je haren mild te reinigen én verzorgen. Dit geeft wellicht minder haaruitval. Je kunt het voor extra verzorging eerst op punten en lengtes aanbrengen en 15 min. laten inwerken en dan pas je hoofdhuid ermee wassen volgens cg-methode en alles direct uitspoelen.

  Groetjes,
  Patti

 5. Fijn dat je krullen zoveel beter zijn geworden! Als je geen dunner haar hebt gekregen of dunnere plekken op je hoofd, dan valt het met de haaruitval vast mee.

  Om je krullen gehydrateerd te houden tijdens shampoowassen, kan je eerst conditioner op de lengtes aanbrengen, dan alleen je hoofdhuid wassen met shampoo. En je spoelt beide tegelijk uit. Dan natuurlijk op de lengtes nog lekker wat leave-in conditioner aanbrengen.
  Dat noem je CWC; conditioner-wassen-conditioner.

  Je kunt ook mijn receptje voor hydraterende wasconditioner maken om je haren mild te reinigen én verzorgen. Dit geeft wellicht minder haaruitval. Je kunt het voor extra verzorging eerst op punten en lengtes aanbrengen en 15 min. laten inwerken en dan pas je hoofdhuid ermee wassen volgens cg-methode en alles direct uitspoelen.

  Groetjes,
  Patti

 6. Bedankt voor dit artikel! Ik heb je blog gevonden omdat ik zelf vorige week opeens een dikke bos pijpenkrulletjes gekregen! Echt een hele bos vol zomaar! Ik vind het heel leuk omdat het veel volume nu heeft want ik had juist altijd last van slap haar, ik hoop dat ik zelfs dikker haar zal krijgen maar ik ben nu bang dat ik weer slap stijl haar zal krijgen…ik hoop dat dit niet gaat gebeuren want ben heel blij met dit haar. In ieder geval je artikelen zijn heel zinvol!

Comments are closed.