LOC Dé methode voor optimale hydratatie

LOC-methode

Nu mijn haar langer wordt, krijg ik meer te maken met droge haarpunten en ook de onderste helft van mijn haar wordt droger. Tijd om de LOC-methode aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Wat is de LOC-methode

LOC is een afkorting voor Leave-in, Olie, Creme
Deze methode is ideaal voor mensen met poreus en/of sterk krullend haar. LOC bootst namelijk de conditie na van haar dat zeer gezond en weinig poreus is.

Zoals je in het stukje over haareigenschappen kon lezen, heeft gezond haar haarschubben die goed aansluiten, zoals de dakpannen op een dak, en zo het haar beschermen tegen invloeden van buitenaf en het haar gehydrateerd houden. Dit zorgt ervoor dat gezond haar niet snel doornat wordt onder de douche, maar als het eenmaal nat is, het een tijd duurt voordat alle vocht verdampt is uit je haar.
Hydratatie betekent vochtverzorging en is voor krullend haar essentieel om sterk en gezond te blijven.
LOC is een methode die je hierbij helpt, door je haar te hydrateren en hier vervolgens een beschermend laagje overheen te leggen.

LOC in de praktijk

L > Breng een leave-in conditioner aan na het bevochtigen (of wassen) van je haar. Stem de leave-in af op de behoeftes van je haar. Met of zonder proteïnen, met of zonder oliën, enz.
O > Olie legt een beschermend laagje over het haar en sluit de hydraterende bestanddelen, die je hiervoor op je haar hebt aangebracht, in. (zie ook Sealen)
C > Een krulcreme of moisturizer die rijk is aan boters (bijv. shea butter, cacao butter) geeft een extra sealende, verzachtende en hydraterende werking. Kies hierbij een haarboter/haarcreme/moisturizer die aangepast is aan je haarbehoeftes.

De hoeveelheden die je per stap/product aanbrengt, pas je aan op je haarbehoeftes. Zo ook de productkeuze. Dus geen haarboter op fijn haar gebruiken als het hierdoor verzwaard raakt. Dan kies je bijvoorbeeld een lichtere moisturizer met een shea boter of andere, hydraterende, bestanddelen hierin.

Is dit toch allemaal teveel van het goede voor jouw haartype, dan kies je voor de

Lichte versie van LOC
L > liquid, dit kan een leave-in conditioner zijn, maar kan ook aloë vera gel zijn of haarmist.
O > lichte olie of (siliconen) serum
C > styling creme of styling gel

Kortom
Eigenlijk kijken de producten die je gebruikt niet zo heel nauw, als je maar in de gaten houdt, dat je gezond haar nabootst door laagjes over je haar te leggen in een volgorde die je krullen optimaal gehydrateerd houdt. Hou er rekening mee dat het hierdoor langer duurt dan gewoonlijk voordat je haar droog is.
Maar dat is natuurlijk ook de bedoeling, want weinig poreus, gezond haar wordt gekenmerkt door een langere droogtijd.

Dit gebruik ik op pasgewassen haar:
L > Leave-in: Inecto coconut conditioner of BWC leave-in conditioner
O > Kokosolie
C > Gel: meestal Etos Solid Power Gel, soms gemixt met de Aloë vera krulbooster.

Tussendoor om droge lengtes te verzorgen:
L > Liquid: Hydraterende haarmist
O > Conditioner met oliën erin, zoals BWC leave-in, Inecto Coconut Conditioner of Hema Natural Conditioner of een moisturizer, zoals Desert Essence Coconut Shine & Refine Hairlotion
C > Klein laagje gel, indien nodig, voor versteviging

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

13 Comments on "LOC Dé methode voor optimale hydratatie"

 1. Hai Patti daar ben ik weer , kun je een voorbeeld noemen van een proteine product zoals bijvoorbeeld een conditioner of zo? Ik gebruik op dit moment voor het errst dr organic en dan de argan lijn ik was mijn haar maar eens per week soms minder, de ene keer gebruik ik shampoo de andere keer alleen conditioner. Ik ben nog niet helemaal uit de haar eigenschappen en weet nog niet of ik proteine nodig heb, maar mocht het zo zijn zou ik graag al een produkt weten die ik zou kunnen halen. Alvast bedankt ! Groetjes Sonia

 2. Hoi Sonia,

  Veel natuurlijke producten bevatten proteïnen en kruidenextracten (die ook haarversterkend werken). De kans is groot dat het ook in de Dr. Organic-lijn zit. Vooral als er hydrolised … protein op de ingrediëntenlijst staat, zitten er haarversterkende proteïnen in het product.
  Mijn haar reageert nooit geweldig op veel proteïnen, dus ik gebruik het weinig. De fijnste conditioner met proteïnen, vind ik zelf van EO Hibiscus & coconut co. met keratine. Die bestel ik online.

  Lavera heeft ook natuurlijke conditioners en een haarmasker met proteïnen. Het is een kwestie van uitproberen wat jouw haar fijn vindt. Probeer uit te zoeken wat je haareigenschappen zijn voordat je veel producten aanschaft, om miskopen te voorkomen.

  Groetjes,
  Patti

 3. Hoi hoi, is er iemand bekend met de Aunt Jackie’s Soft all over Oil en zou dit iets kunnen zijn om het haar te sealen ? (o.a. coconut,jojoba, sheabutter)
  Eco-friendly,Sulfate-free, Paraben-free,No Mineral Oil, No Petrolatum, Moisturizing
  (dit merk is sinds niet al te lange tijd te koop bij grote Kruidvat filialen)

  Of kan er beter een product voor het sealen gebruikt worden dat echt alleen pure olie is? Bijvoorbeeld Weleda haarolie of ‘gewoon’ een cocos- of avocado-olie? :)

 4. Ik gebruik nooit olie in mijn haar. Dat maakt het altijd zo vet en zwaar.
  Dat vind mijn fijne haar niet leuk 😉

  • Hoi Carla, eerlijk gezegd ik ook niet ;( ik heb ‘gewoon’ Europees haar dat fijn van structuur is en dat wordt inderdaad snel vet en zwaar. Sinds ik enkele maanden terug begon met producten te gebruiken die o.a. SLES en Parabeen-vrij zijn, ben ik ook begonnen om mijn haar regelmatig te benevelen met een haarmist, maar het spul wat ik in het water oplostte bevat toch ook ingrediënten die moeilijker uit het haar te verwijderen zijn blijkt (Biosilk Silk Therapy; ruikt overigens fantastisch).
   Ik heb wel gemerkt dat wanneer ik af en toe (bijv. eens per tien dagen) mijn haar was met een reinigende shampoo (met sles) dat mijn haar mooier krult, dus verbannen doe ik de ‘gewone’ shampoo’s zeker niet. Ik wil dan wel het vocht en/of proteine tekort aanvullen door een goede leave-in te gebruiken, waarna volgens de LOC methode een bepaalde vorm van olie gebruikt wordt. Eventueel zal ik de olie dan moeten verdunnen en dan in een sprayflacon verstuiven. Of ik wissel de (verdunde) olie af met de Aloe Vera gel. Omdat mijn haar wat langer is kan ik het wat vaker opsteken of in een knot doen, en dan is een lichte olie niet erg vind ik.
   Ik ben heel erg benieuwd naar de volgende producten van Aunt Jackie’s: hydrating milk, hydrating sealing butter, soft all over olie, don’t shrink gel. (heb ze besteld 😉 prijzen zijn prima!) Een aantal producten van dit merk zijn meer geschikt voor dikker en stugger haar, maar volgens de reviews blijkt dat bovengenoemde lijn voor mijn haar goed zou kunnen voldoen, al dan niet verdund. Wordt vervolgd :)

 5. Hai Gab,

  Jou haar klinkt een beetje als de mijne. Ik heb ook gewoon ‘europees’ fijn krullend haar. Type 2b/c en onderin mijn nek 3a.
  Ik heb zelf de co-only methode geprobeerd, maar dat is niets voor mijn haar. Ik was mijn haar eigenlijk precies als jij doet. Ook af en toe met een reinigende shampoo en op de 1 of andere manier vinden mijn krullen dat fijn. Ze vallen mooier, maar zijn dan wel wat droger. Dan gebruik ik ook een conditioner. Normaal dus niet.
  Verder gebruik ik een leave in (kruidvat cremevoeding) en gel (studioline) in mijn natte haar.Dus niet zoveel producten. Had een periode waarin ik alles aan het uit proberen was en dat was teveel van het goede. De lavera gel heb ik inmiddels gekocht, maar nog niet gebruikt. Ik vind de geur niet zo lekker ruiken.
  Ik heb zelf geen ervaring met de Aunt Jackie’s producten, maar heb wel al een paar keer staan kijken naar de Aunt Jackie’s curl lala. Lees daar goede berichten over op het internet. Wie weet schaf ik het een keertje aan. Duurt bij mij altijd even 😉
  maar jij ligt dus voor de brievenbus te wachten :-). Spannend, ik ben benieuwd!!

  • Hoi hoi, pakje was donderdag voor 15 uur besteld en zoals beloofd de volgende dag bezorgd :) (megorgeous.nl) Ik kan nog niet over alles een oordeel geven wat betreft het gebruik. Wel ruikt alles lekker:licht zoetig naar cocos,bloemig,fruitig. Het deed me denken aan de geur die ik jaaaaren geleden wel eens heb geroken bij Yves Rocher: Monoi de Tahiti body-spulletjes alhoewel ik daar ook best naast kan zitten, maar de link is er wel.
   Aunt Jackie’s don’t shrink curling gel: een doorzichtige gel in een grote pot, prettige geur, gel voelt qua structuur niet plakkerig/sticky en heeft op de handen ongeveer hetzelfde gevoel als de Aloe Vera gel. Ik had in een review (NL) gelezen dat de testpersoon (met afro-haar) aangaf dat het bij haar heel goed werkte als ze het haar aan de lucht liet drogen maar dat het met een föhn en diffuser geen succes was (pluis). En dat klopt bij mijn europese haar ook, maar ik ben erachter hoe dat (bij mij) komt:
   de gel is geen gel zoals ik gewend ben: het is een gel om te sealen maar qua ‘hold’ doet het heel weinig,ook bij mijn fijne haar, vandaar dat het ook niet plakt ofzo. Als je namelijk ná deze sealing gel een echte verstevigende gel aanbrengt, of in mijn geval (by fár the best) de Tigi rock Amplifier, dan zitten de krullen perfect, dus ook mét diffuser! Omdat ik ook iets zocht dat de onderliggende olie/butter zou sealen is deze Don’t shrink Gel daar heel goed voor geschikt. Met als toevoeging dat je voor versteviging daarna wel een ander product moet toevoegen.
   De Aunt Jackie’s Half&Half hydrating milk zit wederom in een flinke fles en is geheel vloeibaar en melkachtig van kleur. De geur is wederom hetzelfde als de andere producten van deze Flaxseed lijn. (kijk maar eens naar die lijn op de site van dit merk) Als je het product op je handen sprayt en wrijft dan voel je dat er een klein ‘vetje’ in zit, zeker niet overdreven maar wel aanwezig. Met mate aangebracht krijg je zelfs bij fijn haar geen vette lokken gelukkig. Dit zou ook een heerlijk product kunnen zijn bij een dagje strand: insprayen en opsteken/vlechten voor bescherming. Hoe het product op termijn aan verbetering bijdraagt zal nog moeten blijken natuurlijk, maar het voelt goed aan.
   Aunt Jackie’s Seal it Up is een hydraterende sealing butter, perzik-abrikooskleurig en ruikt hetzelfde als alles uit deze Flaxseed lijn van dit merk. De butter is romig en zacht, laat zich goed over het natte haar verdelen. Als je het zo tussen je vingers wrijft voel je weer een licht aanwezig vetje (dat zal het lijnzaad zijn-flaxseed)maar je haar wordt er niet vet van. Natuurlijk is het even uitproberen qua hoeveelheid, maar ik heb er denk ik een dessertlepel in gedaan (haar is 10cm over de schouders en fijn van structuur) en het is niet vet. Later na een aantal toepassingen zal blijken of het echt werkt. (gevoel is i.i.g. goed!)
   De Aunt Jackie’s multi purpose oil, wederom van dezelfde lijn, heeft eenzelfde geur en is toepasbaar op huid en haar. Deze voelt wel echt vet want het is een echte olie. Daarom oppassen op fijner haar, maar een druppeltje tussen de vingers om wat drogere krulpuntjes te ‘shapen’ is goed te doen, mits met mate aangebracht. Of wellicht iets verdunnen, maar zover ben ik nog niet (ga het denk ik wel doen).
   Kortom, deze lijn ziet er heel goed uit, ruikt lekker, verpakkingen zijn echt royaal en de prijzen zijn mede daardoor bijzonder gunstig. Bij diverse artikelen van deze lijn wordt ook aangegeven dat het voor alle haartypes geschikt is (van 1a-4c), en dat is gunstig want veel producten die bij afro-haar gebruikt worden zijn veel te zwaar en vet voor types 1-2 en wellicht 3. Groetjes :)

 6. Hey!
  Ik heb je reactie gelezen. Ik heb de LOC methode nog niet gebruikt, maar het lijkt me wel fijn. Ik ga het zeker een keer uit proberen.

  Ik ben van plan om te gebruiken:
  L: Graham’s conditioner
  O: Castor olie of coco’s olie dit weet in nog niet zo goed, wat werkt het beste?
  C: Curl styling mouse van morrocan oil (vrij van siliconen en sulfaten)
  Is dit een goede combinatie?

  Liefs

 7. Hallo Bente,

  Ik zag dat de Grahams Conditioner al best wat oliën bevat. Nu weet ik niet precies in welke verhoudingen. Maar het kan zijn dat die al best een aardig beschermlaagje over het haar legt. Dan zou ik niet snel voor castorolie gaan, of je moet heel erg grof en droog haar hebben. Castorolie is bijna altijd te zwaar voor LOC. Natuurlijk kan het voor jou anders zijn, proberen kan altijd als je het toch al in huis hebt. Kokosolie is aan de andere kant een hele lichte olie, die bij sommigen (poreus haar) erg snel intrekt. Dus ook daarvoor geldt: uitproberen wat jouw haar fijn vindt. Jojoba-olie, arganolie of olijfolie zijn goede natuurlijke sealers die je haar niet stringy of dun maken.

  En mousse voor hold, lijkt me een prima combinatie 😉 Laat je me weten welke resultaten je hebt geboekt?

  Groetjes, Patti

 8. Marianne | 4 juli 2016 at 16:13 |

  Nou, dan heb ik super gezond haar! Ik kende deze methode al maar het duurt inderdaad minstens 4 uur voor mijn haar zo’n 90% droog is.
  Als ik ga slapen dan is het soms nog niet helemaal droog de volgende ochtend, maar dat hangt er dus van af hoe nat het was voor ik ging slapen (ik slaap met pineapple en een satijnen bonnet).

  Ben wel een fan van de LOC methode hoor! Nu nog uitvinden welke producten voor mij de meeste pluis bestrijden. :)

  • Hoi Marianne,

   Bedankt voor je reactie! Fijn dat je zulk gezond haar hebt!
   Ik hoop dat deze website je kan helpen bij het vinden van de juiste producten voor jouw haartype.

   Groetjes,
   Patti

 9. Ik vroeg mij af (ná de leave-in conditioner); waarom eigenlijk eerst de olie (om je haar te sealen) en dan een moisture creme. Die creme komt dan als het goed is toch niet meer door de olie-/(siliconen) serum-laag heen? Kun je dan dus ook eerst de creme doen en dan pas de olie aanbrengen? (Dus: Leave-in, (curl defining) Creme, Olie en dan gel/mousse)

  En weet je toevallig een goede olie? (Liefst een die bij de Kruidvat/Etos ofzo te halen is, en liefst zo natuurlijk mogelijk/zonder siliconen) :)

  Groetjes Stephanie (krultype 3b)

Comments are closed.