Haarverzorgingsroutine in de zomer

haarverzorging krullenwijzer.nl

Nu het zomer is en de luchtvochtigheid behoorlijk piekt de laatste weken, heb ik mijn haarverzorgingsroutine enigszins moeten aanpassen.

Dit zijn mijn belangrijkste aanpassingen:

 1. Iets minder moisture en iets meer proteïne. Mijn haar voelt nu snel over-geconditioned en als het nat is rekt het erg en voelt het snel ‘snotterig’ (sorry, weet er geen ander woord voor). Dat is voor mij het signaal wat meer proteïne aan mijn routine toe te voegen. Voor mijn weinig poreuze haar betekent dat wat vaker een proteïnerijke conditioner gebruiken. Zeker 5 min. laten inwerken en dan uitspoelen. EO Keratin is mijn favoriet. Daarnaast gebruik ik tussendoor ook zo nu en dan een leave-in met proteïne, Beauty Without Cruelty leave-in.
 2. Vaker sealen. Mijn haren voelen ’s avonds sneller droog en knisperig aan, dan mist ik lichtjes mijn haar met de lavendelhaarmist en scrunch daarna een mixje van aloë vera gel en kokosolie in mijn haarpunten en op de lengtes. Zowel aloë vera gel als kokosolie leggen een beschermend laagje over het haar. Het helpt ook het haar te beschermen tegen uitdroging door de zon.
  foto zachte beach waves met aloë vera gel en kokosolie
  Beach waves met aloë vera+kokosolie
 3. Vaker wassen. Door de warmte en zweten wordt mijn haar sneller vettig bij de haaraanzet. Natuurlijk was ik niet met een agressieve shampoo, maar ik gebruik een mildere methode. Eerst doe ik conditioner op de lengte en haarpunten om ze te beschermen, dan spoel ik verdunde slesvrije shampoo over mijn hoofdhuid. Weleda calendula babyshampoo is favoriet. Even laten inwerken en dan goed uitspoelen. Of ik was het met mijn zelfgemaakte hydraterende wasconditioner.
 4. Minder stylingproducten gebruiken. Ik hanteer een lichtere styling in de zomer, omdat aan de ene kant het te warm en te vochtig is en de stylingproducten snel plakkerig of ‘zwaar’ aanvoelen in mijn fijne haar. En aan de andere kant, blijft mijn haar beter gekruld door de hogere luchtvochtigheid en krijg ik meer volume in mijn haar. Ook wel meer pluis, maar ik hou van de zachte look van “beach waves”. Daarnaast draag ik vaker een beschermende haarstijl, dus is veel stylingproduct overbodig.
 5. Beschermende haarstijl. Om mijn haar te beschermen tegen invloeden van water en zon en zweet (zout), steek ik het vaker op om beschadiging aan mijn haar te voorkomen.
Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

10 Comments on "Haarverzorgingsroutine in de zomer"

 1. Anoniem | 20 juli 2015 at 17:42 |

  Wat een fijne tips.

  Jou haar lijkt wel op de mijne zo. Kan helaas geen foto plaatsen anders had ik het je laten zien 😉

  Groetjes Carla

 2. Dank je wel, Carla! Leuk dat ons haar op elkaar lijkt 😉

  Groetjes, Patti

 3. Anoniem | 23 juli 2015 at 07:52 |

  Hoi Patti,
  Als eerste mijn complimenten over jou blog, echt super leuk, ik ben al meerdere dingen aan het uitproberen!
  Wat ik mij afvroeg gebruik jij kokosolie in vaste vorm (dit heb ik namelijk nog in een keukenkastje staan 😉 of in vloeibare vorm?
  En wat is de verhouding met de aloe vera?
  Kan je ook je haar eerst vochtig misten met de hemaconditioner haarmist, werkt dit ook goed?
  Mijn haar is de laatste weken ook erg droog en pluizig dus ik ben uit het uitproberen wat ik dan het beste kan doen, ik doe nu ook 1x in de week de honingspoeling.

  Groetjes Linda

 4. Dank je wel, Linda! Wat leuk om te lezen!

  Ik gebruik gewoon de kokosolie die je in de voedingsschappen bij de supermarkt of toko kan kopen. In vaste vorm. Behalve natuurlijk als het warm weer is, dan wordt het vloeibaar 😉

  Ik mix ongeveer 3 delen aloë vera met 1 deel kokosolie. Eerst vochtig misten kan ook. Maar ik heb gel in mijn haar die gereactiveerd wordt met water en als ik dat zó laat opdrogen met de aloë-kokosmix dan wordt mijn haar een beetje dradig en hard. Als ik het zonder water doe, dan worden mijn krullen lekker zacht en fluffy, dus dat heeft mijn voorkeur.

  Hoe bevalt de honingspoeling? Doe je m voor lichter haar of (ook) voor hydratatie?

  Groetjes,
  Patti

 5. Hej Patti!
  Gisteren een conditioner gebruikt met meer proteine. Het bevalt me nu al. Ik heb de "fresh 'n light" gebruikt van Schwarzkopf. (als je wil kan ik wel een foto doorsturen van de ingredientenlijst) Echt zo zalig. nu is mijn haar veel minder futloos. dus bedankt voor de tips. ik heb er zeker wat aan gehad!!!!

  Sanne

 6. Hai Sanne, wat fijn dat je een goed product voor jouw krullen hebt gevonden. Als je me de ingrediëntenlijst wilt sturen, graag!! Erg leuk om te horen dat je 'happy curls' hebt en leuk dat ik daar een beetje aan heb mogen bijdragen 😀
  Je krullen op je avatarfoto zien er heel mooi uit! Je haar is ook langer geworden, mooi hoor!

  Groetjes,
  Patti

 7. Mirjam | 8 mei 2016 at 15:38 |

  Hoi Patti, ik ben op zoek naar een spray met uv filter voor in de zon zodat mijn (krul) niet bleekt en droog wordt. Zonder sulfaten en andere schadelijke ingrediënten uiteraard. Heb jij tips?
  Groetjes, Mirjam

  • Hoi Mirjam, bedankt voor je berichtje. Zelf ben ik ook al een tijdje op zoek naar een geschikte spray, maar het valt niet mee iets te vinden zonder irriterende en uitdrogende alcohol erin. Je kunt het beste uitkijken naar een natuurlijk product met de duidelijke vermelding alcoholvrij. Volgens mij heb ik een goed product gevonden: Lovea Bio Sunspray Kids met SPF50. Deze ga ik kopen en uitproberen, dus hier kom ik zeker nog op terug.

   Groetjes,
   Patti

 8. Hoi Patti,
  daar waar ik op het ene moment echt fantastische krullen heb, kan ik er op warme dagen ineens veel minder blij van worden. Afgelopen weekend was het warm, en dan is er een duidelijk verschil met de dagen daarvoor (wanneer het onder 22 graden was): mijn haar krult minder mooi en voelt snel droog. Het breekt ook snel. Ik heb al telkens de haarmist gebruikt, en de Aloe Vera Gel (fruit of the earth)en ook een paar keer de Hema Natural conditioner. Om build-up te verwijderen had ik eerst de Herbal Essences reinigings shampoo gebruikt (met sls, maar gevolgd door Inecto cocosmasker)
  Ik heb het stuk van de dauwpunten gelezen, en ook de lijsten met ingrediënten/humectants e.d. doorgenomen, dus ik weet dat je dan e.e.a. aan moet passen maar op een of andere manier vind ik het lastig alles te onthouden want er is zóveel om rekening mee te houden ;(
  Ik weet dus dat ik mijn producten eens goed onder de loep moet nemen; een aantal pas aangeschafte spullen zijn prima, maar de Farouk Silk therapy die ik al had en wel eens gebruik blijkt als eerste op de ingredientenlijst Cyclomethicone te hebben staan en als derde Alcohol 40 SD.Dus maar beter laten staan lijkt me (?)
  Maar zou het misschien mogelijk zijn om op de lijsten van shampoos en gels een tekentje te plaatsen áchter de genoemde producten als advies/indicatie voor het weertype? Bijvoorbeeld dmv gekleurde stippen o.i.d. ? (rood=warm weer, groen= altijd goed etc.) In ieder geval groetjes, ik blijf alle tips lezen :)

 9. Hoi :) ik heb onlangs een leave-in conditioner gekocht speciaal tegen droog haar:
  Aunt Jackies Quench! moisture intensive leave-in conditioner, en volgens de ingrediëntenlijst zit er veel goeds in, dat wilde ik even delen (in volgorde):

  Aqua, Glycerin (=humectant), Cetearyl Alcohol (=vet alcohol,beetje humectant), Cetyl Alcohol (=vet alcohol), Aloe Leaf Juice, Butyrospermum Parkii Fruit (=natuurlijke boter), Olea Fruit Oil (=natuurlijke olie), Behentrimonium Methosulfate (=géén sulfaat,maar ingrediënt uit Koolzaadolie), Parfum, Althea officinalis root extract (=marshmallow plant extract), Argania Spinoza Kernel Oil (=argan olie), Panthenol (=humectant), Ulmus Rubra Extract (= extract iep/boom), Magnesiun Nitrate (=zouten, krulversterkend,volume), Citric Acid (= aanpassen Ph), Hydrolized wheat protein (= proteine,humectant), Methylchloroisothiazolinone (=conserveringsmiddel), Magnesium Chloride (= zouten, viscositeit), Methylisothiazolinone (= conserveringsmiddel), Phenoxyethanol (=conserveringsmiddel),Potassum Sorbate(=zouten, viscositeit),Limonene (=limoen/citrus), Hexyl Cinnamal(=geurstof) Linalool (=geurstof), Amyl Cinnamal (=geurstof), Butylphenyl, Methylpropional(=conservering), Benzyl Alcohol (=droogt haar niet uit,conservering), Citronellol (=geurstof), Hydroxycitronella (natuurlijke polymeer?)

Comments are closed.