pH-waarde en haarverzorging

BronExpressmagazineNl-PH1

Wat zegt de pH-waarde nu precies?
De pH-waarde geeft aan hoe zuur of hoe basisch (alkalisch) een product is. Een pH-waarde van 7 geldt als een neutrale pH, zoals de pH van water, niet zuur en niet basisch. Hoe lager de pH-waarde is des te zuurder, hoe hoger de pH-waarde des te alkalischer.

pH schaal

Bron: EmpressMagazine.nl

pH-neutraal voor het haar
De huid en het haar hebben een licht zure pH-waarde van gemiddeld 5.  Dus als we bij huid- en haarverzorging spreken van een pH-neutraal product, dan heeft deze een globale pH-waarde tussen de 4-6.
Een stof die té zuur of té basisch is kan irritaties en zelfs huidbeschadigingen veroorzaken.

Werking van alkaliën

Een alkalisch product, zoals gewone zeep en baking soda, is goed in staat om vetten te verwijderen. Hoe hoger de pH des te meer ontvettend een product is. Om vet en water te mengen, om vetdeeltjes uit het haar te verwijderen bijvoorbeeld, heb je een emulgator nodig. Zeep werkt als een emulgator en maakt het mogelijk de vetdeeltjes met water weg te spoelen.

Daarnaast hebben alkaliën de eigenschap om de haarschubben, die de kern van het haar moeten beschermen, open te zetten. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij het permanenten, relaxen of kleuren van het haar, om deze stoffen dieper tot de haar te laten doordringen en de structuur van het haar te veranderen. Je begrijpt dat dit een ingrijpend effect heeft op de gezondheid van het haar.

Als het water dat je gebruikt om je haren te wassen kalkrijk is (hard water), dan neemt de reinigende werking van shampoo/zeep af, omdat het eerst een verbinding aangaat met de mineralen in het water en dan pas met de vuildeeltjes.
Dit is ook de reden waarom shampoos of shampoo bars met een hoge pH-waarde minerale build-up op je haar veroorzaken als je hard water hebt. Dit merk je doordat je haar bij het uitspoelen droog en stroef en soms “waxy” aanvoelt. Je haar verliest ook glans en zal er doffer of gewoonweg niet-schoon uitzien.

Werking van zuren
Zuren, zoals appelciderazijn of citroensap, gaan juist een reactie met de mineralen in het water aan, zoals kalk in het water, en kunnen dus helpen bij het voorkomen én verwijderen van minerale build-up.

Gebruik bij hard water regelmatig een appelciderazijnspoeling: Meng 1 tl appelciderazijn met een mok kraanwater en gebruik dit na het haren wassen om de pH te herstellen. Je kunt natuurlijk ook citroensap gebruiken; je hebt dan overigens iets minder nodig, zoals je op de pH-schaal hierboven kunt zien.
Laat een minuutje inwerken en spoel uit. Vervolgens kun je je normale conditioner gebruiken om je haar te hydrateren.
Als je je haar kleurt, dan helpt azijnspoeling ook bij het behouden van de kleur.
Producten met een lagere pH-waarde, zoals appelciderazijn-spoeling en conditioners, helpen de haarschubben te sluiten en het haar glanzend en gezond te houden.

Tot slot
Dus als je een shampoo wil gebruiken die de natuurlijke bescherming van hoofdhuid en haar niet teveel aantast, kies er dan één met een huid-neutrale pH-waarde. Heb je een sterker reinigend product nodig, bijv. tegen build-up, kies er dan één met een iets hogere pH-waarde. Doe hierna dan wel een appelciderazijn-spoeling om de de haarschubben te sluiten. Vergeet hierna ook niet je (leave-in) conditioner om het haar te hydrateren!

Meer artikelen op internet over pH-waarde
De juiste pH-waarde voor gezond haar
De betekenis van pH-waarde
Chemie van het reinigen
Scheikunde: Mooi schoon

Build-up herkennen en verhelpen

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

2 Comments on "pH-waarde en haarverzorging"

  1. Hallo Patty,

    Is appelazijn hetzelfde als appelciderazijn?

    Groetjes Ester

  2. Hallo Ester,

    Dat zou ik zo gauw niet weten. Het lijkt me op hetzelfde neerkomen. Je kunt het ook voor de spoeling gebruiken in ieder geval.

    Groetjes, Patti

Comments are closed.