Goede moisturizer voor krullen

shea_moisture_curl_enhancing_smoothie_12oz

Een goede moisturizer voor je krullen vinden

Er zijn heel veel producten op de markt die de naam “moisturizer” hebben, vooral bij de black hair/afro-sectie van drogisten. Maar waar moet je nu op letten als je een goede moisturizer voor je haar zoekt?

Moisture
Moisture betekent vocht, dus het hoofdbestanddeel van een goede moisturizer is water (aqua). Vocht zorgt ervoor dat het haar flexibel en elastisch blijft. Voor de weerstand van je haar, is een goede vochtbalans essentieel. Het haar neemt water op, maar water verdampt ook snel weer uit het haar. Vooral bij zeer poreus of fijn haar. Krullend haar is ook van nature droger en om pluizend en breekbaar haar te voorkomen, gebruik je een moisturizer, zodat de hydratatie van je haar op peil blijft tussen de wasbeurten in.

Wat doet een goede moisturizer
Een goede moisturizer voegt vocht (moisture) toe aan je krullen en zorgt ervoor dat je haar het vocht goed kan vasthouden door een combinatie van humectants en oliën/butters. Als toegevoegde waarde hebben moisturizers ingrediënten (emollients) die het haar zacht maken en beter kambaar.

Een goede moisturizer bevat dus:

 • water (aqua) als hoofdbestanddeel
  foto van Shea Moisture Curl Enhancing Smoothie
 • humectants, zij werken als vochtvangers
 • emolliënts, zij verzachten het haar en kunnen tevens een lichte humectant zijn of een sealende werking hebben
 • oliën, butters of waxen om het vocht in te sluiten en zodoende het haar gehydrateerd te houden

Kijk op de pagina Ingrediëntenlijst Haarverzorgingsproducten om te zien welke ingrediënten de juiste eigenschappen hebben.

Pas op...
Producten die het label “moisturizer” dragen, maar een mengeling zijn van oliën en butters/waxen, zijn géén moisturizers! Ze maken het haar zacht en kunnen vocht dat reeds in het haar is insealen, maar zij bevatten zelf geen hydraterende bestanddelen.

Tip
Heb je meer golvend dan krullend haar of krullen die snel verzwaard raken, gebruik dan een lichte leave-in conditioner met dezelfde eigenschappen als hierboven beschreven, als moisturizer. De moisturizers voor kinky krullend haar kunnen dan wat teveel van het goede zijn.
foto van Curly Q's Moisturizer

Vermijd mineral oil/ paraffin en waxen, deze verzwaren het haar al gauw en veroorzaken snel build-up.

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

6 Comments on "Goede moisturizer voor krullen"

 1. Kun je nog een lijst met moisturizing conditioners geven?

  • Hallo Rosa,

   Heb je deze lijst als gezien?

   Groetjes,
   Patti

  • @Rosa,
   een enorm goede moisturizer is de TGIN green tea super moist leave-in conditioner :)

   • Ingrediënten van de TGIN green tea zijn:
    Aqua (Water) infused with Behentrimonium Methosulfate, Camellia Cinensis (Green Tea) Leaf Extract, Aloe Barbedensis Leaf Juice, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Argania Spinosa (Moroccan Argan) Kernel Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Theobroma Grandiflorum (Cupuacu) Seed Butter, Honey, Hypericum Perforatum (St. John’s Wort) Flower, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Pro Vitamin B5, Propanediol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Disodium EDTA, Rosemary Extract, Fragrance (Parfum)

 2. Hoi Patti,

  Wat een fantastische website! Ik heb zelf ook krullend haar, 2b/2c en behandel mijn haar al een ruime tijd volgens de CG-methode. Het heeft mijn haar echt veranderd! Alleen nu sinds een paar dagen, nu het weer mooier weer is, is mijn haar veel pluiziger en heeft het minder definitie dan voorheen. Ik denk dat het aan het weer ligt en wil op zoek naar een aangepaste methode die nu wel werkt. Ik las je bovenstaande artikel en vroeg me af of je wat voorbeeld kan geven van lichte leave-in conditioners. Dan kan ik gewoon naar de winkel of ze bestellen in plaats van bij allerlei flessen achter op te kijken. 😉
  Momenteel gebruik ik Inecto conditioner voor co-wash en vervolgens Mixed Chicks Leave-in Conditioner voor moisture en Devacurl gel voor de styling.
  Heb je tips voor me en/of voorbeelden lichte leave-in conditioners? Alvast bedankt!!

  • Hoi Izzy,

   Bedankt voor je compliment!
   De Inecto conditioner kan je ook als leave-in gebruiken. Dat is ook erg fijn in combinatie met aloë vera gel en de gel zorgt voor een extra beschermlaagje tegen pluizen. Doordat het weertype nu vochtig warm is, helpt het om wat proteïne aan je regime toe te voegen, door bijv. eens per week een haarmasker met proteïnen erin te doen. Heb je Dauwpunten voor Dummies al gelezen? en Het weer en je Krullen?
   De Desert Essence Shine & Refine lotion vind ik ook een heerlijke leave-in, mét een beetje proteïne en je hebt maar een speldenknopje ervan nodig. Helaas alleen te bestellen via iHerb.com. Nou ja, helaas, je kunt hier de fijnste natuurlijke haarspulletjes krijgen voor een heel zacht prijsje. Als je daarin geïnteresseerd bent, kun je met mijn kortingscode nog extra besparen ook: WLZ284 of klik HIER om naar iHerb.com te gaan.

   Groetjes,
   Patti

Comments are closed.