Vraag van de week: siliconen in sles-shampoo

siliconen in sles shampoo

Regelmatig krijg ik vragen waarvan ik denk: dat zouden wel meer mensen willen weten!

Dit is dé vraag van deze week en komt van Annet:

Ik heb een vraag over siliconen in shampoo’s. Vaak zitten in die shampoo’s ook sulfaten (sls of sles). Heffen de sulfaten die in de shampoo zitten het probleem van eventuele build-up van de siliconen dan niet op? Dat vraag ik me dus af omdat ik las dat sulfaten ook build-up kunnen verwijderen/voorkomen.

Als je build-up wilt verwijderen, zal je -naast SL(E)S- ook naar andere ingrediënten in het product moeten kijken.

Siliconen en sommige andere ingrediënten, als polyquaterniums en sommige proteïnensoorten, zitten in producten verwerkt omdat ze een laagje over het haar leggen en hierdoor het haar bijvoorbeeld makkelijker kambaar maken, statisch haar voorkomen of beschadigd haar als het ware “dichtplakken”.
Alle ingrediënten in haarproducten die een laagje over het haar leggen, kunnen na verloop van tijd build-up veroorzaken. Sommige sneller dan andere.

Als siliconen in een shampoo verwerkt worden, dan blijft er na het wassen dus altijd een laagje op het haar achter die de indruk geeft dat het haar gevoed is en gezond glanst. Deze shampoos worden verkocht als bijv. glansshampoo, 2-in-1 shampoo (shampoo en conditioner in 1) of repair shampoo.
Dus: Nee, de sles heffen niet de siliconen op die in de shampoo zitten. 
En aangezien je shampoo vooral op je hoofdhuid gebruikt, zullen siliconen in shampoo sneller irritatie veroorzaken dan in conditioners, omdat er ook een laagje op je hoofdhuid achter blijft.

Mijn advies is:
Gebruik shampoo als een middel om je haar en hoofdhuid te reinigen.
Voor de verzorging van je haar, gebruik je een (leave-in) conditioner. En gebruik 2 tot 4x per maand een haarmasker bij extra droog haar.

Lees ook:
Haarproducten met siliconen gebruikt, wat nu?
en:
Build-up herkennen en verhelpen

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

1 Comment on "Vraag van de week: siliconen in sles-shampoo"

  1. Anoniem | 15 mei 2015 at 14:51 |

    Super! Bedankt voor je uitgebreide antwoordt.

    groetjes,
    Annet

Comments are closed.