Alcohol in haarproducten

ETHANOL
chemische formule ethanol (alcohol)

Op veel ingrediëntenlijsten van haarproducten kom je alcohol tegen. We horen vaak negatieve dingen over alcohol, dat het haar en huid kan uitdrogen bijvoorbeeld.
Maar waarom wordt het dan gebruikt en is het allemaal even slecht voor je haar?

Alcohol (ethanol) wordt regelmatig gebruikt in natuurlijke producten. En daar is een goede reden voor. Alcohol is ten eerste een natuurproduct dat in zijn pure vorm (graanalcohol, ethanol) niet schadelijk is en snel verdampt. Alcohol helpt, vanwege goede anti-bacteriële eigenschappen, de houdbaarheid van natuurlijke producten verlengen. Daarnaast is het een oplosmiddel wat ervoor zorgt dat werkstoffen opgenomen kunnen worden in een verzorgingsproduct. Tevens wordt alcohol gebruikt als een verdunmiddel, wat zorgt voor goede verspreiding van het product.


Goede alcohol  of  slechte alcohol?

Allereerst hangt het af van de zuiverheid van de gebruikte grondstof van de alcohol. Daarnaast wordt de kwaliteit van de alcohol ook sterk beïnvloed door het gebruikte productieproces. Natuurlijke 100% alcohol wordt vaak gedenatureerd vanwege de lagere kosten, want over drinkbare alcohol moet accijns betaald worden. Deze alcohol wordt alcohol denat. of SD alcohol genoemd.

Denatureren
Bij het denatureren wordt een niet-voor consumptie geschikte stof aan de alcohol toegevoegd.
De middelen die daarvoor gebruikt worden zijn vaak goedkoop en van synthetische herkomst, dit komt natuurlijk niet te goede van het eindproduct dat in cosmetica gebruikt wordt.  Deze cosmetische alcohol kan, door de gebruikte synthetische middelen, aanleiding geven tot allergische reacties.

Natuurlijke verzorgingsproducten
Gelukkig wordt door fabrikanten van natuurlijke huid- en haarverzorgingslijnen (graan)alcohol van goede kwaliteit gebruikt. Hetzij in pure vorm, hetzij gedenatureerd met natuurlijke essentiële oliën.

 

BDIH Keurmerk
BDIH
Bij natuurlijke producten met dit (Duitse) kenmerk kun je er zeker van zijn dat er een goede alcohol gebruikt is, van biologische oorsprong en op milieuvriendelijke wijze verkregen.
Meer over het BDIH keurmerk kun je hier vinden.Vetalcohol =goed
Naast gedenatureerde en pure alcohol, worden er in haarverzorgingsproducten ook vetalcoholen gebruikt.  Vetalcohol worden verkregen uit natuurlijke oliën en vetten* en hebben een hydraterende werking op huid en haar.
Ze worden aan cosmeticaproducten toegevoegd vanwege hun werking als emulgator (olie-in-water mengsel), stabilisator en in haar- en huidproducten ook vanwege hun verzachtende en hydraterende werking.

Hier vind je een lijstje van vetalcoholen

*) Vetzuur wordt gedestilleerd uit vet, dan wordt onder druk waterstof aan het vetzuur toegevoegd. Het eindproduct van vetzuur en waterstof is een vetalcohol: een wasachtige compacte substantie. Alhoewel het chemisch gezien wel tot de alcoholgroep behoort is het niet te vergelijken met pure alcohol en zijn eigenschappen.

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0