Heb ik echt zoveel haarproducten nodig?

Dat is een vraag die regelmatig voorbij komt. Op mijn blog, maar ook op andere websites waar haarzaken besproken worden.

Als je krullen hebt en ze graag krullend en pluisvrij wil laten glanzen, dan heb je wel een aantal producten nodig. Maar dat hoeven er helemaal niet veel te zijn. Als je goede basisproducten hebt die je onderling kunt combineren, dan kom je al een heel eind.

Wat heb je echt nodig?

Sulfaatvrije (kruiden)shampoo om je haren max. 2x per week schoon te wassen. Je hebt maar heel weinig shampoo nodig. Vaak volstaat een flinke druppel in een flesje water opgelost, dat je over je hoofd uitgiet en even laat inwerken alvorens het goed uit te spoelen.

Conditioner met een mengeling van kationische tensiden, vetalcoholen, en eventueel versterkende kruidenextracten, proteïnen en/of natuurlijke olie. Een doorsnee conditioner die niet al te zwaar is, dus. Check hier de ingrediënten
Pas wel op met proteïnen als je een grove haarstructuur of weinig poreus haar hebt.
Meer over haareigenschappen/structuur

Natuurlijke olie, zoals olijfolie, tarwekiemolie of kokosolie. Dezelfde als die je door je eten kunt doen.

Alcoholvrije gel. Ben je gevoelig voor glycerine op koude dagen, ga dan voor een glycerinevrije gel.
Zo niet, zorg er dan in ieder geval bij (vries) kou voor, dat je het vocht in je haar eerst sealt voordat je gel gebruikt. Meer over sealen
Goede gel zorgt ervoor dat je krullen mooi in vorm blijven, de nodige vocht niet verliezen en de hele dag pluisvrij blijven.

Multi-tasken met conditioner
Conditioner is op velerlei manieren te gebruiken, namelijk als:

  • Anti-klit tijdens het ontwarren onder de douche
  • Leave-in conditioner; deze spoel je dus niet uit, maar gebruik je om je krullen gehydrateerd te houden gedurende de dag
  • Sealer; meng conditioner met een beetje natuurlijke olie om je krullen nóg beter gehydrateerd te houden. De olie voorkomt dat teveel vocht uit het haar ontsnapt. Dit is vooral essentieel tijdens de koude wintermaanden.
  • Haarmasker; meng conditioner met olie en breng dit aan op handdoekdroog haar. Laat minimaal 15 min. inwerken en spoel/was dan alles uit. Je kunt natuurlijk aan dit haarmasker meer ingrediënten toevoegen, zoals honing, aloe vera, enz.
  • Krulcrème, als je de conditioner 1:1 mengt met gel en aanbrengt op vochtig of nat haar, dan definieer je je krullen op zachte wijze, zonder de harde crunch van een gel.
  • Anti-pluismiddel om de crunchy gellaag eruit te scrunchen wanneer je haar helemaal droog is.

Dus je ziet, je hoeft niet veel te kopen voor je krullen… maar het is natuurlijk wel leuk!

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0