Haargel voor krullen

gel-uit-tube

In de Curly Girl methode wordt gel als belangrijke stap in de verzorging van krullen gezien, maar waarom eigenlijk?


Wat doet gel?
Gel legt een dun laagje (filmpje) over je haar en heeft, door zijn samenstelling, de kwaliteit dat het je krullen in model houdt gedurende en na het droogproces.

Je krullen hebben vaak de mooiste definitie wanneer ze nog nat zijn. Door de juiste gel te gebruiken, kan je die mooie definitie van je krullen behouden tijdens het droogproces en zelfs tot lang erna.

Wat is de juiste gel?
In ieder geval één die aansluit op je haarverzorging en je krullen niet uitdroogt.
Dus vermijd alcohol (denat.)!

Pas in de winter op met humectants. Niet alle humectants zijn even uitdrogend, maar glycerine zorgt voor de meeste problemen bij echt winterweer, vooral als je poreus haar hebt.
Sommige krullenbollen, zoals degenen met weinig poreus haar, kunnen humectants zonder problemen blijven gebruiken. Gebruik er op koude winterdagen wel altijd een goede leave-in conditioner onder!
Bekende humectants in gel zijn, o.a.: glycerine, panthenol, aloë vera en sorbitol.

Als je weinig poreus haar hebt, kan je wel droge krullen krijgen van veel proteïnen in je gel. Vooral hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed collagen protein en kruidenextracten kunnen problemen geven. Silk protein geeft echter zelden problemen.

aloë vera gel en honing

Plakkerige gel > helpt goed bij clumping

Is de gel té plakkerig? Dan kan je hem eerst in je handen wrijven en dan je handen even onder de kraan houden voordat je de gel inscruncht. Ook helpt het om de plakkerige gel door natter haar te verdelen.
Is de gel niet plakkerig genoeg? Voeg humectants toe, zoals aloë vera gel, honing of glycerine.

 

Hier vind je meer informatie:

Haargel – wat zit erin en waarom
Het weer en je krullen – dit moet weten om je krullen onder controle te houden
Bepaal je haareigenschappen
Lijst met Alcoholvrije gels en mousses

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

4 Comments on "Haargel voor krullen"

 1. voor jou ook fijne feestdagen en een gezond 2015! ik heb je blog net een paar dagen geleden ontdekt en ben van alles aan het lezen. Ik heb het boek van de curly girl methode, lees gemakkelijk engels, maar jouw blog is echt heel fijn! Allerlei lijstjes met producten die redelijk gemakkelijk te koop zijn, en niet te duur zijn, en allerlei leuke tips en recepten! Dankjewel!

 2. Hej Patti!
  Voor jou ook fijne feestdagen!!!
  Zijn er humectant vrije gels of mousses die jij zou aanraden?

  bedankt! :)

  • Dank je wel, Sanne!

   De enige ervaring die ik heb met humectantvrije gels, is met Pattern Pusha van Curl Junkie, Taft Power Gel Extreme 5 en Biosilk Rock Hard Gelee. Pattern Pusha is helaas niet meer in Nederland verkrijgbaar, Taft gel gebruik ik bij koud winterweer (lage dauwpunten) en Biosilk Rock Hard Gelee (BRHG) gebruik ik als toplaagje over andere gels om mijn krullen meer weerbestendig te maken. Van de laatste twee gels heb ik een review geschreven waarin ik ook beschrijf hoe ik ze gebruik.
   Met mousse heb ik niet zoveel goede ervaringen, ik weet nooit goed hoe ik de wetlook kan vermijden met mousse en ik krijg er snel pluizig en droog haar van. Dus helaas kan ik je geen tips voor mousse geven.

   Groetjes, Patti

Comments are closed.