Alles over krullen kammen en ontwarren

BorstelKam

Hoe zit het nu eigenlijk: moet je nu je haren droog of nat kammen?

Alle informatie die te vinden is, maakt het er niet altijd duidelijker op.


Feit
Haren zijn kwetsbaarder wanneer ze nat zijn dan wanneer ze droog zijn.

Dus als je steil haar hebt, geen golven of krullen te bekennen, dan kun je het beste je haren droog kammen of -beter nog- borstelen met een varkensharen borstel.

Testen of je krullend/golvend haar hebt? Doe deze test!

Feit
Borstelen beschadigt de textuur van krullend haar, dus nooit doen als je niet 100% steil haar hebt.
In plaats daarvan kam je je krullende/golvende haren met een grove kam met flexibele tanden, of je vingers, wanneer je haren nat zijn.
Nat haar is kwetsbaar, dus het is erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat er genoeg conditioner in je haar zit om de kam er makkelijk doorheen te laten glijden. Laat  de conditioner een paar minuten inwerken vóór je begint met kammen, dan heb je er minder van nodig.
Heb je erg veel haar? Dan verdeel je het eerst in een aantal secties en kam je ze stuk voor stuk.

Uitzondering Heb je onlangs je haren ge-overconditiond en erg rekkend haar als het nat is, dan kan je overwegen of het beter is om je haren voorzichtig met je vingers te ontwarren wanneer het droog is.

Knopen door overdosis proteïne
Als je haar erg in de knoop zit door een overdosis proteïne (lees: frizzy-droge kluwe haar), meng dan conditioner met een beetje olijfolie en laat dit een tijdje inwerken op vochtig haar, voordat je je haar gaan ontwarren.

Tussen de wasbeurten door
Sommigen vinden het prettig om hun krullen iedere dag uit te spoelen, te ontwarren en opnieuw te stijlen.
Als je liever niet iedere dag je haar nat maakt en je hebt weinig last van klitten, dan kan je met kammen wachten tot de volgende (co-)wasbeurt.

Wil je liever wèl tussentijds je krullen ontwarren, bijv. omdat je erge knopen in je nek krijgt door het dragen van sjaals, dan kan je een paar dingen doen:

 

  • Probeer voorzichtig met je vingers de knopen uit je haar te halen, door je haren plukje-voor-plukje uit de knoop te bevrijden.
  • Is je haar hier te broos en breekbaar voor? Laat dan eerst een beetje verdunde conditioner inwerken op het haar dat in de knoop zit alvorens je gaat ontwarren of voorzichtig kammen.
  • Gebruik een anti-klit spray om het ontwarren makkelijker te maken. Je kunt er ook één zelf maken, door wat conditioner met water te mengen en in een sprayflacon te doen.


Tot slot
Hoe en wanneer je ook je krullen ontwart, blijf rustig en behandel je haar als je favoriete zijden sjaal -met liefde en aandacht.
De ergste knopen zijn eruit te krijgen als je de tijd ervoor neemt.
Laat conditioner, eventueel gemengd met wat olijfolie, altijd even inwerken voordat je aan de klus begint.

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0