HAARGEL Wat erin zit en waarom

haargel

Haargel is één van de favoriete stylingproducten van krullenbollen. Het helpt de krullen te definiëren, de krul vast te houden, het zorgt voor een mooie glans en beperkt de frizz (pluis) tot een minimum.

 

 

De werking van gel hangt af van een aantal factoren:

 • De samenstelling van de gel: welke ingrediënten zitten
  erin en in welke verhoudingen
 • Je haartype
 • De combinatie met andere producten die je gebruikt
 • De weersomstandigheden

Het oordeel of een bepaald stylingproduct voor jou werkt, is erg persoonlijk. Niet iedereen wenst hetzelfde effect van een stylingproduct. Twee mensen met hetzelfde haar kunnen hetzelfde product gebruiken en toch een andere mening over de werking van het product hebben. Om wegwijs te worden in de wereld van stylingproducten helpt het als je wat meer weet over de werking van veelvoorkomende ingrediënten in stylingproducten.

Gel Ingrediënten:

 • Water, één van de belangrijkste ingrediënten
 • Polymeren, film-vormers
 • Emulgators, zij zorgen voor een goede vermenging met de niet-wateroplosbare bestanddelen in de gel
 • Verdikkingsmiddelen, zoals carbomer
 • Parfum
 • Conserveermiddelen
 • Toevoegingen die zorgen voor de vochtbalans, glans, UV-bescherming of die de eigenschappen beïnvloeden
  van het laagje dat gevormd wordt op het haar.

Polymeren

Polymeren zijn film-vormers, zij leggen een laagje over het haar, en zorgen voor ‘hold’ in haarstylingproducten als haargels en stylingmousses. Zodra je het hebt aangebracht en de polymeren over het haaroppervlak verdeeld zijn, trekken de polymeren afzonderlijke haren aan en zorgen ervoor dat clusters krullen gevormd worden (‘clumping’)*. Het water verdampt langzaam uit het haar en de polymeren drogen op tot een zeer dun, transparant laagje op het haar. Dit stevige, dunne laagje zorgt ervoor dat de krullen mooi glanzen en in vorm blijven, totdat het laagje verstoord wordt door bijv. kammen, wind of door
het uit te wassen.

De meest voorkomende polymeren die ‘hold’ geven, zijn:

PVP (poly N-vinyl-2-pyrrolidone) is een uitstekende film-vormer voor het haar; het vormt een helder dun laagje, relatief en is volledig water-oplosbaar, wat erg fijn is als je geen of weinig shampoo gebruikt. Daarentegen neemt het snel water op, zodat het in vochtige weersomstandigheden al gauw plakkerig aanvoelt, pluis veroorzaakt en het haar slap maakt.

In droge weersomstandigheden kan het snel broos en schilferig worden, wat ongewenste witte schifers in je haren kan veroorzaken.

Vermijden in vochtig warm weer (klamme zomerdagen) en in koud droog (winter)weer.

PVA (polyvinyl acetate) neemt weinig vocht op bij hoge luchtvochtigheid, waardoor het betere ‘hold’ geeft in vochtige weersomstandigheden. En het is flexibeler in droge weersomstandigheden, waardoor het niet gaat schilferen. Maar het hecht zich slechter aan het haar dan andere polymeren, als PVP of polyquaterniums waardoor het minder goed de krul of stijl vasthoudt gedurende de dag.

Co-polymeren

als PVP/VA copolymer en acrylates copolymer brengen meer balans in de samenstelling. Sommige delen zijn stug en wateroplosbaar en andere delen zijn waterresistent en meer flexibel. Over het algemeen zorgt dit voor een polymeer dat sterk is, maar niet te stug en minder zal schilferen. Kortom: zij bieden het beste van beiden.

Deze kan je bij alle weersomstandigheden gebruiken.

Polyurethane (goed bestand tegen warmteveranderingen), acrylic copolymer, polyacrylates,  en andere copolymeren zijn ook ingrediënten die voor ‘hold’ zorgen.

Kationische polymeren (Polyquaternium)

Deze positief geladen polymeren hechten zich zeer goed aan het negatief geladen haaroppervlak. Door deze eigenschap zijn sommige kationische polymeren zeer nuttig in hairstylingproducten. Zij vormen een heldere, glanzende film over het haar en
hebben een anti-statische werking. Zij bevorderen de kambaarheid van zowel nat als droog haar en maken het haar zacht en glad.

Polyquaternium-4 legt een superieur filmlaagje over het haar en houdt de krullen zeer goed vast, zelfs bij hoge luchtvochtigheid. Het hecht zich zeer goed aan het haaroppervlak, maar geeft desondanks weinig build-up. Het fixeert erg goed en is dus zeer geschikt in haargel.

Deze kan je bij alle weersomstandigheden gebruiken.

Polyquaternium-11 is een co-polymeer van VP/DMAEMA (vinyl pyrrolidone en dimethylaminoethyl methacrylate)

Als een co-polymeer van VP en een acrylaat is het minder beïnvloedbaar door een hoge luchtvochtigheid dan VP homopolymeer. Toch werkt deze polyquaternium minder goed bij een hoge luchtvochtigheid dan polyquaternium-4.

Polyquaternium-11 wordt veelal gebruikt in mousses en haar-/krulcrèmes omdat het naast styling ook helpt bij hydratatie van het haar. Deze polyquat is met water mengbaar, maar NIET wateroplosbaar. Hierdoor kan het build-up geven bij veelvuldig gebruik (als je niet regelmatig een diepreinigende shampoo gebruikt).

Deze kan je bij alle weersomstandigheden gebruiken, maar vooral goed in droog weer, omdat het vocht goed
vast kan houden en het haar gehydrateerd houdt.

!!  Samengevat: de keuze voor een bepaald product is zeer persoonlijk en je zal moeten experimenteren om uit te vinden wat het beste werkt voor jouw haar. Maar het helpt om rekening te houden met de weersomstandigheden en de seizoenen.

Humectants, zoals panthenol, propylene glycol, glycerin kunnen een aanvulling zijn in droge weersomstandigheden, maar kunnen pluizig en droog haar veroorzaken in vochtig warme omstandigheden.

Hier lees je meer over de invloed van het weer op onze krullen

Lijst van siliconenvrije en alcoholvrije Gels en Mousses
Ingrediëntenlijst Haarproducten -Uitgebreid

)* clumps (ENG): haar dat in groepjes bijeen gehouden wordt; bijeen klontert letterlijk vertaald.

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0