Build-up herkennen en verhelpen

Willen je krullen niet meer goed zitten? Werkt de gel of mousse niet meer zo goed als altijd?
Na een periode haren wassen met conditioner of sles-vrije shampoo en regelmatig stylen met gel of mousse, ontkom je er niet aan: BUILD-UP!

Build-up = producten die zich in laagjes hebben opgestapeld in verloop van tijd, omdat je ze met wassen niet helemaal hebt weggekregen. Hierdoor worden haarproducten die je gebruikt niet meer goed door het haar opgenomen.

Verzorgende haarproducten kunnen altijd build-up geven na verloop van tijd. Dit is op zich helemaal niet erg. Het kan wel erg frustrerend zijn als je niet weet wat er met je haar aan de hand is en je krullen helemaal niet meer zitten zoals je gewend bent.
Daarom is het goed om te weten hoe je productbuild-up tijdig herkent én verhelpt!

Herkennen van build-up

 • Door build-up wordt je haar eigenlijk afgesloten voor haarverzorgings- en stylingsproducten. Dit ‘verstikken’ van je haren kun je ook zíen: als je haren nat zijn, uit het zich in een soort spinnenweb frizz. Als je er dan conditioner in wilt doen, dan ‘vluchten’ je haren als het ware weg. Alsof je haar statisch is, terwijl het nat is. Dat is duidelijk een teken van product overkill oftewel: build-up.
 • Ook als je natte haren waxy of rubberig aanvoelen, ook al heb je ze net gewassen, is dat een teken van build-up.
 • Als je stylingsproducten in je haren doet, merk je dat deze minder goed “pakt” op je haar.
 • Het duurt langer voordat je haren goed droog zijn
 • Als je haar eenmaal droog is, dan lijkt het alsof de stylingsproducten haast niet werken en zakken je krullen in.
 • Als je gel normaliter crunchy-hard opdroogt, maar nu worden je haren vanzelf zacht als ze droog zijn, dan heb je build-up.

Verhelpen
Om van je build-up af te komen, helpt een grondige wasbeurt met een shampoo met sulfaten zoals Sodium laureth/lauryl sulfate. Soms twee wasbeurten. Sodium C14-16 olefin sulfonate of cocamidopropyl (of coco) betaine zijn ook geschikt voor het verwijderen van build-up.

Hard water (o.a. kalk en chloor) kan ook build-up veroorzaken, door een reactie van de mineralen in het water en de ingrediënten in de haarproducten. Deze minerale build-up is goed te verwijderen met shampoos met EDTA op de ingrediëntenlijst.

Woon je in een gebied met kalkrijk water, zoals ik, dan kun je na het haren (co-)wassen een appelciderazijn-spoeling doen. Ik doe een tl. appelciderazijn in 200 ml water, schud dat en giet het over mijn haar. Soms spoel ik na 2 minuten uit mijn haar met water, soms laat ik het gewoon in mijn haren voordat ik de conditioner erin doe.

Goede shampoos, met sulfaten en EDTA, voor het verwijderen van build-up, zijn o.a.:
Etos Krul shampoo
Andrélon Zuiver & Zen shampoo
Palmer’s coconut shampoo

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

24 Comments on "Build-up herkennen en verhelpen"

 1. Yep ik denk idd dat ik een build up heb :(.. had een bos haar met mooie krullen en nu lijkt niks meer te werken…. uhmm is het nou de bedoeling dat ik 2 keer mn haren was met sulfaten en daarna is alle build up eruit? Mn haar lijkt op dit moment is net stro, mn krullen zakken uit en geen 1 product helpt meer.. kan je me aub helpen welke conditioner k mn haren kan wassen?

 2. Je kunt om te beginnen eerst 1x met sulfaten wassen (of één van de andere ingrediënten die ik hierboven noem) om te kijken of dat genoeg is.
  Als je haar als stro aanvoelt en je krullen uitzakken kan dat ook komen door een teveel aan proteïnen in je producten. Dit kun je testen door een schone, natte haar tussen beide handen te pakken en voorzichtig deze uit te trekken. Knapt je haar direct, dan heb je een voedende conditioner nodig (met oliën). Laat conditioner altijd minstens 5 minuten intrekken voor het beste resultaat. Misschien moet je zelfs een beetje in je haren laten zitten om de vochtbalans te herstellen.
  Als je natte haar juist erg lang uitrekt, wanneer je eraan trekt, dan kan je een conditioner met proteïne gebruiken om de haar sterker te maken. Op de pagina Ingrediëntenlijst Haarverzorgingsproducten kun je zien onder welke namen je proteïnen vindt op de ingrediëntenlijst van je haarproducten.

  Groetjes,
  Patti

 3. Bedankt voor je antwoord! Wat een goede tips, ik ga morgen gelijk ff mn haartjes testen!

 4. Ik heb mn haartjes getest en k denk idd dat ik teveel proteïne in mn haren hebt, mn natte haar knapte direct bij het uitrekken.. uhmm moet ik nou ook proteïne vrije producten gebruiken of is een voedende conditioner voldoende?

  • Om te beginnen, zou je eerst een haarmasker kunnen doen. Dat is vaak wel voldoende. Sowieso is een haarmasker eenmaal in de week een goed idee. Je kunt een voedende conditioner gebruiken (met natuurlijke oliën) als haarmasker door deze 15 minuten te laten inwerken. Als je je haren bedekt met een plastic zak/kapje en een warme handdoek, haal je nóg meer uit je haarmasker.

   Groetjes,
   Patti

 5. Ik ben twee en een halve week geleden begonnen met co wassen en heb mijn haar nu vier keer met conditioner gewassen. De laatste tijd heb ik last van een jeukende hoofdhuid, zou ik nu al last kunnen hebben van build up? Ik was met conditioner van de Kruidvat (profesional krul) en gebruik de Yest To Carrots als conditioner.

  • In het begin moet je hoofdhuid er sowieso aan wennen dat het niet zo extreem ontvet wordt als gewoonlijk en dat het niet zo hard hoeft "terug te vetten". Je hoofdhuid moet dus een nieuwe balans vinden. Vandaar dat je nu wat sneller jeuk krijgt. Je kan als eerste een scrubje maken van 3 delen (was)conditioner en 1 deel (riet)suiker. Daar scrub je voorzichtig je hoofdhuid mee, nadat je je haren en hoofd hebt natgemaakt onder de douche. Deze scrub zorgt voor een goede doorbloeding en helpt bij het verwijderen van overtollig talg.
   Ook kan het zijn dat je last hebt van hard water build-up, als je in een gebied met erg kalkrijk water woont. Dit kan je verhelpen door, na het co-wassen, een milde appelciderazijn-spoeling te doen. Los 1tl appelciderazijn op in 200ml water en giet dit over je haar. Laat 1-2 min. inwerken en spoel het uit (of niet als je extra glans wilt).

   Mocht je merken dat dit toch niet genoeg is, dan kan je met sles-vrije shampoo wassen. Wil je niet gelijk erg veel shampoo gebruiken, dan verdun je een beetje in een mok water en giet dit over je hoofdhuid. Laat even inwerken en spoel heel grondig uit. Vergeet niet tot slot een goede conditioner op de lengtes te gebruiken.

   Na verloop van tijd, zal je merken dat je hoofdhuid minder snel vet wordt en je minder vaak hoeft te wassen. Soms is het voldoende om je hoofdhuid en haren te spoelen met een milde appelciderazijn-spoeling en alleen op de lengtes conditioner aan te brengen, voor reiniging en hydratatie. Het is ook een kwestie van uitproberen. Wat het kan ook zijn, dat de conditioner toch te zwaar blijkt om mee te wassen en je een lichtere wilt proberen.

   Groetjes,
   Patti

 6. Kan je voor de azijnspoeling ook gewone witte azijn gebruiken?

 7. Kan je ook gewone witte azijn gebruiken in de spoeling?

  • Dat zou ik, eerlijk gezegd, niet weten. Ik vind die geur zo vreselijk, dat ik het nooit, zelfs niet verdund, over mijn hoofd zou gieten. Appelciderazijn is veel milder qua geur, dus ik denk ook qua werking.
   Je kunt het gewoon in het schap in bijv. de AH vinden. Ik heb altijd een flesje in de badkamer staan.

   Groetjes, Patti

 8. Bedankt voor je antwoordt, Patti. Ik durf het wel aan om het eens uit te testen; die gewone witte azijn. Ik heb op mijn achterhoofd zo'n vervelend stukje haar wat altijd vettig aanvoelt. Ook vlak na het wassen. Daarom dacht ik dus aan build-up. Wij hebben hier ook hard water. Ik laat je de resultaten wel even weten binnenkort.
  groetjes, Annet

 9. Het gaat prima hoor, met de witte azijn. Net als jij heb ik het goed verdund met water. Mijn haar wordt er ook lekker zacht van. Het vettige plekje is zo goed als verdwenen. Zal dus toch wel build-up o.i.d. geweest zijn.
  groetjes,
  Annet

 10. Hoi! Ik heb ben nu zo ongeveer een half jaar bezig met de cg methode, maar ik merk nu wel dat ik wat build up heb (witte schilfertjes…), maar ik wil eigenlijk geen shampoo gebruiken, want daar wordt mijn haar heel erg droog van. In het artikel staat dat je een appelcider azijn spoeling kunt gebruiken, maar helpt dit ook tegen build up?

  • Hoi, bedankt voor je reactie.

   Appelciderazijn-spoeling is vooral om build-up van hard water te vóórkomen. Als je eenmaal build-up hebt, is een aca-spoeling niet voldoende.
   Als je krullen verder nog goed zitten en je hebt slecht schilfertjes op je hoofdhuid, dan kan je een beetje conditioner mengen met (riet)suiker en een beetje honing en hiermee je (vochtige) hoofdhuid scrubben. Goed uitspoelen als je klaar bent.

   Heb je echter ook build-up op je haar, dan kan je een slesvrije kruidenshampoo gebruiken om van je build-up af te komen, zoals die van Erica kruiderijen. Veel mensen hebben ook goede ervaringen met Yes to…shampoo of Palmer's Cocos shampoo. Een kwestie van uitproberen.

   Bij sterke build-up heb je misschien een paar keer wassen nodig om verbetering te zien. En als dit alles nog niet voldoende is, dan zit er niks anders op en gebruik je een sles-shampoo.

   Groetjes,
   Patti

 11. Hi Patti,

  Er gaat een wereld voor me open op jouw site! Super om hier zo overzichtelijk alles over krullen na te lezen.
  Ik heb haartype 2c/3a en zo'n echte krullenkop; alle haartypen door elkaar (van weinig poreus en elastisch achter, tot fijn en behoorlijk poreus voorop).
  Ik wil overstappen naar CG-method, maar ik stoei nog met het shampoo-verhaal, misschien kun je me helpen. Ik wil co-wassen zeker gaan afwisselen met SLES-vrije shampoo, want mijn haar wordt snel wat zwaar van co en dan heerlijk zacht, maar bijna krulloos. Begrijp ik nu goed dat je met SLES-vrije shampoo niet alle producten goed kunt verwijderen (producten met siliconen?) en soms build-up ook niet helemaal kunt verhelpen? Mijn huidige 'gewone' shampoo is bijna op en ik wilde alvast beginnen met wassen met dr. Organic, maar mijn restjes mousses, waxes, etc met siliconen nog opmaken voor ik ze vervang voor silicoonvrije producten en dan overstappen op co-wassen. Slecht idee?
  En als ik dan ook nog een shampoo mét sulfaat af en toe nodig heb voor build-up, moet die dan nog ergens aan voldoen, of kan dat iedere willekeurige shampoo zijn (Andrelon ofzo).

  Bedankt voor je hulp alvast!

  Groetjes Marion

  • Hoi Marion,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik begrijp dat je niet van alles wilt weggooien voordat je met de CG methode begint, maar eerst producten wilt opmaken. Zolang je producten met waxen, butters en siliconen blijft gebruiken, ontkom je er niet aan om zo nu en dan een shampoo met sulfaten te gebruiken. Sowieso is het handig om een "gewone" shampoo paraat te houden voor erge build-upverschijnselen. Deze shampoo hoeft niet duur te zijn en bevat bij voorkeur een agressievere sulfaat als sles én mildere tensiden zoals cocamidopropyl betaine. Deze zwakken de agressievere sulfaten af, als het ware. Daarnaast is een ingrediënt tegen minerale build-up, als disodium EDTA, een welkome aanvulling.

   Shampoos als Andrélon Zuiver & Zen, Etos krulshampoo en Palmer's Cocos Shampoo, bevatten deze ingrediënten. Maar je kunt ook kiezen voor een ander merk. Als je er maar op let dat deze géén siliconen of paraffin/mineral oil bevat.

   Natuurlijk kun je een sulfaat-shampoo afwisselen met een sulfaat-vrije shampoo, totdat je merkt dat je build-up krijgt. Want niet iedereen heeft even snel last van build-up. Dit hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid producten je gebruikt die een build-uprisico geven.

   Hier kun je ook een stukje lezen dat ik schreef over siliconen en build-up.
   En hier kun je meer lezen over sulfaten en andere ingrediënten in haarproducten.

   Groetjes,
   Patti

 12. Wat denk je van herbal essences clearly naked om build up te verwijderen?

  • Hoi Eline,

   Dit lijkt me een heel erg uitdrogende (agressieve) shampoo. Ik zou toch adviseren eerst voor een mildere build-upverwijderaar te kijken. Als je m toch wilt gebruiken, verdun deze dan. Kleine druppel in flesje water oplossen en dàn over je hoofd/haar spoelen.
   Zorg ervoor dat je na deze shampoo een goede conditioner (of haarmasker) gebruikt om je haar te hydrateren.

   Groetjes,
   Patti

 13. Kimberley Deutz | 6 juli 2016 at 08:30 |

  Ha Patty,

  Ik heb een probleem! Ik denk dat ik een flinke build up heb, want mijn haar voelt als het nat is heel waxy en zelfs slijmerig aan. Ik heb mijn haar nu al gewassen met mijn eigen shampoo (Petal fresh pure age-defying shampoo met grape seed & olive oil) met de shampoo van mijn vriend bij gebrek aan iets anders (Andrelon Head & Shoulders classic)en gisteren wilde ik de door jou voorgestelde Andrélon Zuiver & Zen kopen, maar hadden ze alleen Andrélon Kokos Boost. Ik heb het daar inmiddels ook al 2 keer mee gewassen, maar het lijkt geen haar (ironisch hahah) beter te worden.. Kun jij me helpen? Wat doe ik fout? Ik wil heeel graag mijn oude haar terug! Ik heb foto’s gemaakt van de ingredientenlijsten van de drie hierboven genoemde shampoo’s dus ik kan ze naar je e-mailen mocht dat helpen.
  Ik hoop dat jij het antwoord hebt op mijn slijmerige bos!
  Groet, Kimberley

 14. Superduidelijke website, heel erg fijn!

  Er staat ook een heel duidelijk stappenplan uitgewerkt, zelf doe ik het grotendeels ook zo. Maar dat hoeft (gelukkig) niet dagelijks, eigenlijk maar eens of twee keer in de week. Ik vroeg me af hoe ik mijn haar de andere dagen het best kan verzorgen. Ben benieuwd naar je advies.

  Groetjes,
  Tessa

 15. Voor diegene die de perfecte krul shampoo van Etos ook graag gebruiken, deze gaat (tijdelijk) uit het assortiment. Als deze al terug komt heeft deze zeker een andere verpakking. Dus wellicht raadzaam om nog even te gaan kijken of er nog een fles is, bij de 2 filialen waar ik ben geweest was er wel ook 50% korting.

Comments are closed.