Mijn routine voor de verzorging en styling van mijn krullen

Haarroutine-A

foto van KrullenWijzer.nlHier is dan de beloofde beschrijving van mijn haarverzorgings- en haarstylingsroutine. Jullie hebben er even op moeten wachten, maar het viel mij niet mee om iets wat inmiddels een soort automatisme is geworden, duidelijk te beschrijven. Mocht er toch iets niet duidelijk/volledig zijn, laat het me dan gerust weten.

Na een tijd van experimenteren, kan ik eindelijk zeggen dat ik een vaste routine heb
gevonden voor de haarverzorging en styling van mijn weinig poreuze, krullende haar (type 2a/b-3a).

 

Wassen
Mijn haar was ik één keer per 4 dagen. Soms met een wasconditioner (voor het recept, zie hier), soms met een slesvrije shampoo. Momenteel is Urtekram aloë vera shampoo mijn favoriet. Soms gebruik ik Curl Junkie Daily Fix als wasconditioner.

Appelciderazijn-spoeling
Na het wassen, doe ik altijd een appelciderazijn-spoeling (1 tl. op 200 ml water). Wij hebben tamelijk hard water en de aca-spoeling helpt tegen build-up van hard water. Daarna heb ik ook minder conditioner nodig om mijn haren uit te kammen. Ik gooi deze spoeling over mijn haar en hoofdhuid, wacht 1-2 min. en spoel het dan uit.
Ik gebruik biologische appelciderazijn.

Conditioner (co.)
Als ik mijn haren met shampoo heb gewassen, dan gebruik ik een wat zwaardere co. om mijn haren zacht te maken. Deze breng ik aan ter hoogte van mijn oren tot aan de haarpuntjes. Als ik met conditioner gewassen heb, dan heb ik soms geen extra co. nodig om mijn haren te ontklitten. Als ik wel een beetje co.nodig heb, dan gebruik ik na het conditionerwassen een conditioner die niet al te zwaar is. Ik spoel de co. altijd heel goed uit.

Leave-in conditioner
Als mijn haren nog wat piepend voelen (je hoort ze piepen als je met je vingers over je natte haren strijkt), dan doe ik een klein beetje co. in mijn haarpuntjes en bij mijn nekharen en spoel deze niet uit. Ik gebruik nooit meer dan een klein drupje co., omdat het anders nooit intrekt in mijn weinig poreuze haar.
Op dit moment activeer ik mijn krullen vast iets door mijn haren voorzichtig te ‘squishen’. Squishen = een losjes soort scrunchen, maar zonder je handen helemaal dicht te knijpen. Als je het goed doet, hoor je een squish-geluid ;-). Dit bevordert clumping. Hierna maak ik een kommetje van mijn hand en scrunch eenmaal het water uit mijn haren.

Styling
Eerst vingerkam ik een beetje gel (1eurogrootte) door mijn haar, van haaraanzet tot puntjes. Hiervoor gebruik ik meestal aloë vera gel (AVG), maar je kunt ook een beetje van je gewone gel of mousse gebruiken. Dit gebruik ik als krulactivator.
[Binnenkort plaats ik een uitgebreider stukje over krullen activeren]
Vervolgens houd ik mijn hoofd ondersteboven om voorzichtig de krullen in mijn haren te scrunchen.

Dan plop ik even, terwijl ik mij afdroog en aankleed. Zie dit stukje over ploppen

Met de plopdoek scrunch ik, eenmaal rondom, het extra water uit mijn haren.
Rechtopstaand scrunch ik gel, steeds kleine beetjes per keer, in mijn haren. Van haaraanzet tot puntjes. Niet te dicht bij mijn hoofdhuid, want daar heb ik al wat AVG in zitten.
Hiervoor gebruik ik Etos Solid Power Gel of Taft eXtreme Power gel, de kleurloze versie. Ik scrunch ook even met mijn hoofd ondersteboven.
Als de gel erg plakkerig voelt op mijn haar, dan scrunch ik rondom met mijn handen die ik even onder de kraan heb natgemaakt. Dit bevordert ook de krulvorming.

Nog steeds ondersteboven, scrunch ik eenmaal rondom met een hydrofiele doek (katoenen luier) en plop ik gedurende 10-15 minuten.
Terwijl je plopt kun je natuurlijk gewoon andere dingen doen.
foto: Biosilk Rock Hard Gelee
Om de krullen goed te ‘setten’ scrunch ik met vochtige handen 3-4 druppels, 1 druppel per keer, Biosilk Rock Hard Gelee in mijn krullen. Dit geeft een extra beschermend laagje over mijn krullen, wat ervoor zorgt dat ik de komende dagen verzekerd ben van mooie krullen. Deze gel zorgt er wel voor dat het lang duurt voordat mijn haren helemaal goed droog zijn onder de harde gellaag, maar als ik daarna een paar dagen geen omkijken meer heb naar mijn haar, vind ik dat de moeite wel waard.

Als ik zomers mijn haren vaker was vanwege de warmte of zon/zee, dan gebruik ik meestal geen gel om mijn haren te stylen. Maar alleen wat mousse of beach spray.

Diffusen
Omdat mijn haren er eeuwen over doen om droog te worden, gebruik ik een föhn met diffuser om mijn haren tot zo’n 85% droog te maken. Als ik mijn haren te droog diffuse, dan worden ze pluizig en piekerig. Ik diffuse met mijn hoofd ondersteboven voor meer volume en krul bij de haaraanzet. Ik doe steeds een groepje krullen in de diffuser, zet de föhn aan, wacht even, zet de föhn uit en doe dan de volgende groep krullen op dezelfde manier. Op deze manier gaat mijn haar niet pluizen en pieken. En als ik bijna klaar ben, dan diffuse ik nog even rechtopstaand de stukjes die nog wat vochtig aanvoelen. Dan laat ik mijn haar verder aan de lucht drogen, terwijl ik er helemaal niet meer aankom.

Tenslotte
Als mijn krullen goed droog zijn onder de harde gellaag (crunch), dan houd ik mijn hoofd ondersteboven en scrunch ik voorzichtig met een beetje AVG en/of conditioner de crunch eruit. Als ik vermoed dat mijn haren nog wat vochtig zijn onder de crunchy laag, dan neem ik een droge hydrofiele doek (je kunt ook een t-shirt gebruiken) en scrunch ik voorzichtig de crunch kapot. Niet teveel, want dan gaat mijn haar pluizen.

’s Avonds doe ik mijn haren in een “ananas”, ook wel pineapple genoemd. Zie hier voor de uitleg. Dit zorgt ervoor dat mijn krullen niet geplet zijn de volgende dag.
Als er wat pieken uitsteken, dan houd ik mijn vinger onder de kraan en draai de lok eromheen. Houd even vast en laat de krul voorzichtig los. Een beetje water is meestal genoeg om de gel te heractiveren, zo niet, dan smeer ik nog wat gel op de lok voordat ik ‘m om mijn vinger draai.

Na twee dagen zit er meestal minder krul in mijn haar, maar wel meer volume. Soms steek ik het op of doe mijn haar in een losse vlecht. Als ik er zin in heb én het weer zit mee, dan mist ik mijn haar vochtig om de gel in mijn haar te heractiveren. Als mijn haren een beetje droog aanvoelen dan scrunch ik een beetje conditioner in mijn haar. Ik scrunch even met een doek de krul erin en diffuse ik om te ‘setten’. De crunch gaat er vanzelf uit als mijn haren helemaal droog zijn.

foto van KrullenWijzer.nl

Het beste advies wat ik kan geven als je een routine probeert te vinden voor jezelf is:
Wees niet te veeleisend voor jezelf; verwacht niet dat je haar elke dag hetzelfde zit of dat als je vandaag perfecte krullen hebt met merk-X dat dat morgen ook zo is. Want dat doen krullen nu eenmaal niet!
Aan de andere kant is dat nou juist het leukste van krullen: iedere dag zit t anders, dus het wordt nooit saai.

Bepaal de poreusheid en andere eigenschappen van je haar
Meer info over poreusheid en andere haareigenschappen vind je hier…

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

12 Comments on "Mijn routine voor de verzorging en styling van mijn krullen"

 1. O Patti, wat 'n waslijst, hahaha, letterlijk en figuurlijk. Ik moest lachen om je opmerking: "als ik daarna een paar dagen geen omkijken meer heb naar mijn haar, vind ik dat de moeite wel waard".
  Ik vind krullen veel werk, vroeger (voor mijn krulverandering) waste ik mijn haar en klaar. Er hoefde geen conditioner in want het was superzacht en ik hoefde maar elke 5 a 6 dagen mijn haar te wassen. Föhnen deed ik niet aan, laten drogen, opsteken, prima! En nu deze hele procedure maar heb het er wel voor over want die krullen zijn best leuk.
  Ik had een leuke knipbeurt van de week, ik heb al jaren dezelfde kapser en had heel erg mijn best gedaan om mijn krullen zoveel mogelijk te laten zien na het wassen. Ze vroeg gelijk of ik met de krultang bezig geweest was. Echt niet, wat 'n mooie krullen. En toen ik vroeg of ze het misschien droog wilde knippen zei ze gelijk: natuurlijk want dan zien we gelijk hoe elke lok gaat vallen. Vervolgens begon ze ook allerlei info te spuien over wat ze geleerd had op de opleiding (ze is al heel lang kapster) en het leek wel of ze jouw blog gelezen had, zo leuk! Dat je je haar sealed met de gel zodat luchtvochtigheid geen kans meer krijgt enzo.
  Ik ben weer lekker geknipt en ga morgen mijn geknipte krullen weer wassen en onder handen nemen. Ben benieuwd, ik ga al jouw tips meenemen!
  Weer bedankt voor je uitgebreide post!
  Groetjes, Hannie

  • Haha, ja, best wel een lijst als je het zo bekijkt. Toch valt t qua tijd dat ik ermee bezig ben wel mee hoor! Maar ik wilde graag volledige info geven 😉 Als ik mijn haren niet krullend stijl, dan moet ik het wel vaker wassen. En als ik iets in mijn haren doe, dan blijft het beter zitten als het krult. Dus al met al vind ik krullen, nu ik eenmaal een routine heb gevonden die werkt, wel makkelijker.

   Wel leuk dat je een kapster hebt die fan van je krullen is! Ik heb er nu ook één gevonden, na lange tijd zoeken, en nog in de buurt ook.

   Wederom bedankt voor je leuke reactie! Succes met experimenteren!

 2. Bedankt voor het delen van je routine :).
  Maar hoe hard is je water precies (in Dh)? Bij mij is het 8,4 D, wat onder gemiddelde hardheid valt. Want vanaf welke hardheid is een appelazijn spoeling handig?

 3. Graag gedaan, hoor!
  Onze waterhardheid is 11,4 dus redelijk hard. Na 1 keer eitjes koken kan ik de kalk uit mijn pannetje schrobben. Veel wetenschappelijke kennis van waterhardheid heb ik niet, maar ik las op Wikipedia dat geadviseerd wordt bij een waterhardheid van >5 dH maatregelen te nemen bij je vaatwasser tegen kalkafzetting. Dus ik neem aan dat je deze waterhardheid kan aanhouden om vast te stellen of je baat hebt bij een appelciderazijn-spoeling tegen minerale build-up.

  Ik zou zeggen: neem de proef op de som en doe een milde spoeling na het wassen (laat altijd even inwerken voordat je uitspoelt) en merk of je hierna minder conditioner nodig hebt dan gewoonlijk. Voelt je haar na de spoeling ook schoner dan wanneer je alleen shampoo gebruikt? Dan zou ik zeker regelmatig een appelazijnspoeling doen.

  Groetjes,
  Patti

 4. Erg goed om te lezen en nu ga ik het dus ook proberen! Ben benieuwd… Ik heb wel een vraag: ik lees dat je producten van curl junkie en biosilk gebruikt in je routine maar kan deze producten niet terugvinden in je lijst. Zijn deze producten dan wel vrij van de niet gewenste toevoegingen? En zo ja, kun je dan stellen dat van deze merken alles kan gebruiken?

 5. Bedankt voor je reactie, Maureen!
  Ik gebruik inderdaad (nog) de producten van Curl Junkie. Deze zijn echter haast nergens meer verkrijgbaar in Nederland, vanwege labelwetgeving moesten alle labels vervangen worden, voordat ze geïmporteerd mogen worden. Dat is erg jammer, want alles van Curl Junkie is CG.

  De Biosilk Rock Hard Gelee is het enige product v Biosilk dat ik gebruik. Het is inderdaad CG en veilig te gebruiken op je krullen. (Ik zal hem in de lijst zetten, want daar hoort ie thuis. Goed opgemerkt van je!)
  Je hebt er ook maar héél weinig van nodig.
  Ik koop het bij de Douglas. Je kunt de rest van de Biosilk producten niet zomaar gebruiken als je siliconenvrij en slesvrij wilt gaan, dan zul je de ingrediëntenlijst moeten checken!

  Groetjes,
  Patti

 6. wauw, wat een pracht resultaat. Je hebt echt heel mooi haar.

  groetjes Chantal

 7. Wat is precies de volgorde van wanneer je de appelcider spoeling doet?
  Eerst wassen met shampoo, dan de spoeling, en dan conditioner?
  En/of eerst wassen met conditioner, dan de spoeling, en dan eindigen met conditioner?

  Dank!

  • De volgorde hangt helemaal af van wat je ermee wilt. Als je hard water hebt, zoals ik, dan is het fijn om na de shampoo een milde acv-spoeling te doen om je haar te ontdoen van hard water build-up en de pH te herstellen. Hierna heb je ook minder conditioner nodig, de co. kan je na de appelciderspoeling aanbrengen en tegelijk hiermee uitspoelen.

   Als je de acv-spoeling als laatste spoeling gebruikt, zal dit helpen je haarschubben te sluiten -vooral prettig bij poreus haar- en het bevordert de glans.

   Groetjes, Patti

 8. Hoi!

  Ik weet niet zo goed waar ik deze vraag het beste kon plaatsen maar goed. Ik vroeg me af of jij ook bekend bent met de curlsys knip techniek? Zo ja, hoe bevalt dat dan?
  Ik ben echt super blij met je blog, heel leuk!

  Groetjes, betti

  • Hoi Betti,

   Bedankt voor je leuke compliment!

   Ik ben bekend met de CurlSys kniptechniek. Zelf heb ik meermalen mijn haren CurlSys laten knippen. Maar ik moet zeggen: de ene CurlSys kapper is de andere niet. Ik heb zeer goede ervaring met Berty van Berty's Hairstyling in Zeist. Zij heeft zelf ook krullen en luistert goed naar je wensen. Bij mij was CurlSys vooral effectief bij lang haar (tussen bh-rugbandje en taille). Bij lang haar helpt CurlSys het gewicht van de krullen af te halen. Ik heb fijn haar en niet al teveel, dus bij haar korter dan bh-bandje heb ik vollere krullen met 'gewone' laagjes. Ik denk dat CurlSys vooral goed werkt bij mensen met veel haar en/of dikker haar en bij krullenbollen met lang haar.

   Door de kniptechniek aan te passen kunnen krullen strakker of losser gemaakt worden. Dat heeft te maken met de hoek waarin geknipt wordt. Ik ben echter weleens bij een CurlSyskapster geweest die de hoek veel te diep maakte, waardoor de krul er volledig uitzakte i.p.v. sterker werd. (Vergelijkbaar met "uitdunnen") Daar baalde ik toen wel flink van, want het was ook de duurste kapper waar ik tot dan toe geweest was! Dus, duurder is niet persé beter.

   Groetjes, Patti

Comments are closed.