Krulactivator – Zo doe je het zelf

handinwater

foto van handen in waterOm je krullen te activeren, heb je niet een speciaal ‘krullen’product nodig. Je kan ook je conditioner, gel of iets uit je keukenkastje gebruiken. In combinatie met water en je handen kun je je krullen activeren. Het geheim van krullen activeren zit in de techniek.

De truc is vooral om kletsnat haar te hebben, zoals na het douchen. Je moet er wel voor zorgen dat je haren goed gehydrateerd zijn. Als ze piepen na het (wassen en) conditionen, doe je nog een beetje conditioner of (nageltipje) kokosolie  in je haren die je er niet uitspoelt. De zgn. leave-in. Dit vingerkam je door je natte haren. Hierna doe je de ‘krulactivator’ in je haren.

Als je haren wel goed gehydrateerd zijn, dan doe je de krulactivator gelijk in je kletsnatte haren.
Dit kan zijn:

 • de gel of mousse die je gewoonlijk al gebruikt. Vooral degene met co-polymeren, (zee)zout, polyquaternium-4 of 11 en/of humectants erin, zijn fijn voor krullen. Een kloddertje ter grootte van een muntje is vaak al genoeg.
 • honing; 1/2-1 theelepel in een mok water opgelost als laatste spoelwater, of een druppel honing door je conditioner
 • aloë vera gel

! Je hebt om je krullen te activeren niet veel van het product nodig. Als je meer hold nodig hebt, kun je later, als je het overtollig water uit je haren hebt gescruncht, nog wat gel inscrunchen.

De techniek
Voorzichtig (vinger)kam je de krulactivator door je kletsnatte haren om het goed van haaraanzet tot puntjes te verdelen. Maak dan van je handen een kommetje waar je je haren in opvangt. Squish voorzichtig je haren om de krullen te activeren.

Squishen = een losjes soort scrunchen, maar zonder je handen helemaal dicht te knijpen. Als je het goed doet, hoor je een squish-geluid ;-). Dit bevordert de krulvorming.
Je gebruikt het water dat al in je haren is om het product te activeren en door te squishen worden water en (krul)product perfect vermengd en vormen een egaal laagje over het haar.

Als je ziet dat je mooie clumps hebt, kun je het overtollige vocht uit je haren scrunchen voordat je de rest van je stylingroutine vervolgt.

Tip: is je haar nét niet nat genoeg om goed te squishen, dan maak je je handen even nat onder de kraan en probeer je het nog eens. Je zal zien dat je haren mooie volle clumps krijgen i.p.v. dunne strengen.

Graag hoor ik jouw ervaring met deze methode!

Of heb je zelf een andere techniek om je krullen te activeren? Laat het me weten.

Veel succes!

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

10 Comments on "Krulactivator – Zo doe je het zelf"

 1. Werkt het als een soort lavendelspray? of is dit alleen voor na het wassen?
  Wat is het verschil in werking??:)
  en zal die honing niet gaan plakken…

  • Dit stukje is bedoelt om te laten zien dat krullen activeren vooral zit in de techniek en niet zozeer in een product, als bijv. een krulcrème, dat claimt krullen te activeren.
   Deze techniek gebruik je na het wassen om je krullen te activeren. Hierna kun je ervoor kiezen om nog een extra hold product te gebruiken, zoals je na een krulcrème zou doen.
   Lavendelspray gebruik je voornamelijk tussen wasbeurten door om je haren te hydrateren en je krullen pluisvrij te maken.

   Ik doe regelmatig een honingspoeling, vooral in de zomer, en ik heb nooit plakkerig haar. (En er zwermen 's zomers ook geen insekten om mijn hoofd, hihi). Als je een halve tot 1 theelepel in een grote mok water oplost (250ml) zou dat geen problemen moeten geven. Het helpt juist bij het verzachten en hydrateren van je haar.

   Groetjes,
   Patti

 2. Ik heb een enorm probleem met mijn krullen. Ik had tot vorig jaar zomer nog mooie grote pijpenkrullen. Op een of andere manier is mijn haar heel glad geworden en krijg ik er onmogelijk krullen in, het zijn meer een soort halve slagen dat totaal geen volume meer heeft.

  Ik gebruik sinds kort de shampoo & conditioner van dr organic en als ik mijn haar ga na het douchen in model wil brengen doe ik dit op kletsnat haar. Helaas mag dit alles niet baten en blijft mijn haar een hoopje ellende. Heb je nog tips om mijn haar te redden? Het zit me echt dwars want het ziet er momenteel echt niet uit.

  Ik heb het gevoel dat de veerkracht uit mijn haar is, mijn haar heel glad in plaats van wat stugger is en wat ik ook probeer ik krijg er geen krul meer in.

  Groetjes,

  Naomi

  • Hoi Naomi,

   Wat vervelend voor je! Ik wou dat ik een kant en klare oplossing voor je had. Kan het zijn dat je build-up hebt van veelvuldig siliconengebruik uit het verleden of gebruik je nog steeds producten met -cone of -xane erin? Soms is eenmaal wassen met een sles-shampoo niet genoeg om alles te verwijderen.

   Ook kan het zijn dat je je haar té goed hebt geconditioned en meer proteïne nodig hebt.
   Als je in de tussentijd je haar gekleurd hebt, kan ook dát de boosdoener zijn…
   Ook kan je proberen om je haren na het conditionen goed uit te spoelen en dan de styling doen in handdoekdroog haar, i.p.v. in kletsnat haar. Bij mij worden de krullen er al uitgetrokken door het gewicht van het water en duurt het eeuwig voor mijn haren droog zijn. Daarom styl ik altijd in handdoekdroog haar. Als ik dat niet zou doen, dan zijn de krullen er al uitgetrokken tegen de tijd dat mijn haren droog zijn.

   Ik hoop dat je krullen weer snel als vanouds zitten!

   Groetjes,
   Patti

 3. Hallo Patti,

  Fijne website met goeie tips.
  Mijn krullen zijn helaas alleen mooi als het regent dan krijg ik pijpenkrullen. Deze krijg ik er niet in na het wassen (type 2B-C). Ik gebruik wel silicone vrije shampoo en verder niks. Gel wordt altijd zo hard, hoe voorkom je dat? En hoe zorg je ervoor dat t de volgende dag ook goed zit? Weer natmaken met gel ? Welke gel raad je aan voor type 2b?

  Bedankt voor je tips!

  • Hallo, Bedankt voor je compliment!

   Het fijne van gel is, dat je je krullen mooi en pluisvrij kunt houden onder alle omstandigheden. En dat je, bij goede gel, de "crunch" er makkelijk uit kan scrunchen als je haar droog is. Daarnaast kun je eenvoudig de volgende of de daarop volgende dag je krullen laten opleven door met waterspray je gel te heractiveren. Je hoeft niet persé weer een boel gel te gebruiken om je krullen te stylen, vaak is een beetje water -al of niet met wat conditioner erin- al genoeg.

   Niet iedere gel wordt hard op je haar. Let erop dat er op de tube of pot niet staat dat het hard of overwoestbare styling geeft of zoiets, deze gels worden meestal hard.
   De gels met een minder sterke "hold"-factor, dit staat vaak op de verpakking aangegeven met cijfers, geven meer definitie aan krullen zonder hard te worden.

   Het is even uitproberen wat het beste werkt voor jouw type haar. Men zegt dat als je meer golvend dan krullend haar hebt, een zachtere gel prettiger is. Maar zelf gebruik ik een gel die echt hard wordt, omdat mijn haar er heel lang over doet om droog te worden, zelfs als ik diffuse. Door het gewicht van het water in mijn lange haar wordt de krul er haast weer uitgetrokken als ik een zachtere hold gel zou gebruiken. Je keuze hangt er dus ook vanaf van hoe lang je haar is en hoe snel het droogt.

   Als je niet wil dat gel hard wordt, dan helpt het als je wat conditioner in je haar laat zitten (leave-in conditioner) voordat je de gel in je haar doet. Of je mengt de gel met een beetje conditioner, dan krijg je een soort krulcrème.
   Ook helpt het als je de gel in kletsnat haar doet, i.p.v. in handdoekdroog haar.

   De ingrediënten spelen ook een belangrijke rol. Als er uitdrogende alcoholen inzitten, dan krijg je vaak zo'n plastic-achtig aanvoelend laagje op je haar. Dus gebruik gel zonder uitdrogende alcoholen. Op de pagina Ingrediëntenlijst Haarverzorgingsproducten kun je de ingrediënten checken. Een lijstje van alcoholvrije gel/mousse vindt je hier.

   Groetjes, Patti

 4. Hi Patti,
  Ik lees al een paar dagen met interesse je blog. Duidelijke info en ik herken veel dingen die je zegt!

  Mijn haar is op dit moment compleet onhandelbaar. Ik heb fijn en poreus haar, en mijn bovenste haarlaag 'springt' naar boven als een aureool van pluis om m'n blonde koppie.. Zodra het nat wordt, voelt die bovenste laag als een dode kluwen die ik er maar beter af kan knippen.

  Ik gebruik al maanden geen sulfaten/siliconen en alcohol meer. Om de paar dagen sterk verdunde dr organics aloe vera shampoo en conditioner van yes to carrots. Wat ik er ook insmeer (kokosolie, appelazijnspoeling, olijfolie), het blijft broos en weerbarstig.

  Heb jij misschien enig idee wat er aan de hand is?

  Groetjes,

  Curly

  • Hoi Curly, dank je wel voor je reactie!

   Oliën en appelazijnspoeling zijn van zichzelf niet hydraterend. Zij kunnen je haar helpen gehydrateerd te blijven, maar het zijn zelf geen hydraterende bestanddelen. Appelciderazijnspoeling helpt hard water build-up voorkomen en na een shampoobeurt de haarschubben te "sluiten" waardoor het bijdraagt aan gehydrateerd haar. Olie kan helpen om vocht in het haar te houden, maar is zelf niet vocht inbrengend.

   Het is dus erg belangrijk om je haar eerst te hydrateren en te voeden door middel van een haarmasker. Deze kan je kant-en-klaar kopen of zelf maken door conditioner te mengen met een klein beetje olie en honing en dit aan te brengen op vochtig haar. Kies bij poreus haar altijd voor een haarmasker met proteïnen. Proteïnen zijn bouwstoffen van het haar en zorgen ervoor dat het vocht dat opgenomen wordt door het haar minder snel verdampt.

   Een haarmasker kan je eenmaal per week doen of als kuur na iedere wasbeurt.

   Het is ook belangrijk om een leave-in conditioner te gebruiken (zonder glycerine, als het erg koud weer is) en een klein beetje olie als sealer. Zie ook: Voorkom pluizig haar d.m.v. sealen. Hierdoor blijft je haar langer gehydrateerd. Ook de juiste gel kan je haar helpen het vocht beter vast te houden, zodat pluis geen kans meer krijgt. In het artikel Haargel voor krullen leg ik dit uit en onderaan het artikel staan veel nuttige links.

   Groetjes,

   Patti

 5. Bernadine | 16 juli 2016 at 08:24 |

  Bestie Patti, welke leave inn conditioner bevat geen glycerine?

  Gr Bernadine

  • Hoi Bernardine,

   Dat zou ik zo uit het blote hoofd niet kunnen zeggen. Ik heb zelf een natuurlijke leave-in conditioner zonder glycerine, Beauty Without Cruelty, heet het merk. Die bestel ik online. Maar ik gebruik ook andere leave-ins met glycerine. Als een leave-in voldoende oliën bevat, dan zou glycerine niet een groot probleem hoeven zijn. Of je haar moet echt een hekel aan glycerine hebben..

   Groetjes,
   Patti

Comments are closed.