Waarom je met een conditioner je haren kan wassen…

haarwassen

Surfactants,tensiden en detergenten

Surfactant is een woord dat je vaak tegenkomt op je zoektocht naar een shampoo of was-conditioner voor je krullen. Maar wat is dat nu precies?
Het woord surfactant = surface active agent

In het Nederlands: oppervlakte-actieve stof, ook wel tenside of tensio-actieve stof genoemd.Dit is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen. Een vloeistof met verlaagde oppervlaktespanning kan gemakkelijker grote oppervlakken vormen.
Dit heeft tot gevolg dat de vloeistof gemakkelijker schuim vormt. Ook kunnen vet en ander waterafstotend vuil beter loslaten en worden verwijderd.

Tensiden worden gebruikt in reinigingsmiddelen (detergenten*) voor huid, haar, textiel, enz.

Tensiden die je in conditioners vindt, zitten daar in de eerste plaats niet in vanwege de reinigende werking, maar vanwege de eigenschappen om het haar te verzorgen en beschermen (zoals een creme dat doet voor je huid).

Om je haren en hoofdhuid echt goed schoon te krijgen met conditionerwassen, is de grondige hoofdhuidmassage met je vingertoppen (niet je nagels!) het allerbelangrijkste element!

De massage zorgt ervoor dat het vuil en losse huidschilfertjes op haar en hoofdhuid echt goed loskomen en daarna weggespoeld kunnen worden. Dat er tensiden met een mild reinigende werking in sommige conditioners zitten, is een bijkomstig voordeel als je je haren met conditioner wast.

Veelvoorkomende ingrediënten in conditioners met een mild reinigende werking, zijn:

 • Cocamidopropyl Betaine
 • Coco Betaine
 • Coco glucoside
 • Disodium Cocoamphodiacetate or Cocoamphodipropionate
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Sodium Coco-sulfate
 • Behentrimonium chloride
 • Behentrimonium methosulfate (milder)
 • Benzalkonium chloride
 • Cetrimonium chloride

Daarnaast hebben vetalcoholen (als bijv. cetearyl alcohol, cetyl alcohol, enz.) en ingrediënten als aloë vera en honing ook een mild reinigende werking.

Om minerale build-up van bijv. hard water of chloorwater te verwijderen, kijk je naar ingrediënten met de afkorting (H)EDTA erachter.

Ingrediënten die een conditioner NIET geschikt maken om mee te conditioner-wassen, zijn:

 • siliconen, allemaal, dus ook de wateroplosbare
 • cetyl esthers
 • polyquaterniums
 • polymeren

*) Detergent = een oppervlakte-actieve stof met een reinigende werking

 

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

2 Comments on "Waarom je met een conditioner je haren kan wassen…"

 1. Ik gebruik al zo’n driekwart jaar de Yes to Carrots shampoo en/of conditioner (afwisselend met andere merken :) ) De shampoo heeft wel coco sulfate als ingrediënt (=de veel mildere vorm van SLS) maar dat wist ik nog niet toen ik ‘m kocht. Toch gebruik ik ‘m nog geregeld, want het is echt een fijne shampoo. En daarbij probeer ik sinds ik op dit forum lees, ná het wassen goede hydraterende producten te gebruiken (bijv. Quench of Seal it Butter).
  Maar ik heb wel een vraag waar ik niet uit kom:
  de conditioner is echt tóp, zeker als co-wash of als verdunde leave-in. Maar…ik zie dat de ingrediëntenlijst van deze conditioner nogal eens is aangepast.
  En op mijn huidige fles staat redelijk bovenaan in de lijst ‘cetyl Esters’, terwijl dat niet altijd zo is geweest….slik…en volgens bovenstaand artikel daarom niet geschikt om te co-wassen :(
  Ik begrijp dat ‘cetyl esters’ een soort wax zijn, klopt dat? En waarom zou je dan wel de shampoo in combinatie met de conditioner (dus met uitspoelen) kunnen gebruiken en wordt de co-wash afgeraden terwijl je dat ook uitspoelt?
  Heeft dat met build-up te maken?
  Ik baalde er wel heel erg van dat die ingrediënten nogal eens aangepast worden, want nogmaals, de conditioner is echt super fijn.
  Groetjes :) (en we zoeken gewoon door en blijven uitproberen, is toch ook leuk)

  • Hoi Gab,

   Ja, dat heeft met build-up te maken. Cetyl Esters zijn een soort wax, dus niet water-uitwasbaar. Het is heel vervelend dat ingrediëntenlijsten nogal eens worden aangepast in hun nadeel. Dat is bij velen die hun Holy Grail hebben gevonden ergernis nr. 1, denk ik.

   Groetjes,
   Patti

Comments are closed.