RECEPT Lijnzaadgel voor krullen (Flax Seed Gel)

1-FSG300x225

Lijnzaadgel is geschikt voor alle haartypes, gezond voor je haar en helemaal niet duur.

Ik gebruik de lijnzaadgel in plaats van krulcrème en als krulactivator.

Benodigdheden:

 • lijnzaad heel
 • gedemineraliseerd water (gewoon water kan ook, maar bederft sneller)
 • steelpan
 • kan
 • zeef
 • (reis)flesjes
 • vitamine E voor langere houdbaarheid

naar wens:

 • essentiële/ parfum olie
 • citroensap

En eventueel andere toevoegingen als aloë vera gel, glycerine enz.

Deze spullen zijn makkelijk verkrijgbaar bij drogist, supermarkt en een Blokker/Marskramer. De parfumolie die ik heb gebruikt komen bij hekserij.nl vandaan. Mocht je de smaak te pakken krijgen van zelf mixen, dan kun je daar allerlei spullen kopen om zelf verzorgingsproducten te maken. Ook Avantgardecosmetics kan ik zeer aanbevelen!

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb mijn eigen gel gemaakt. Iedereen op naturallycurly.com is helemaal enthousiast over deze gel en daar vond ik dit recept voor flax seeds gel:

2 el. lijnzaad op 1 kop (demi) water  >Dit is de basis en kun je naar eigen wens aanpassen.

Zo heb ik het gemaakt:
1. Allereerst met een maatschep 2 eetlepels lijnzaad afmeten en met een kop (238 ml) demi-water in de steelpan doen.

2 el. lijnzaad

2. Aan de kook brengen tot er een witte schuimlaag verschijnt, goed blijven roeren en warmtebron iets temperen.

lijnzaadgel fsg stap 4

vuur zachter zetten als zaadjes niet meer naar de bodem zinken

3. Lijnzaad zachtjes blijven doorkoken totdat het vocht de dikte krijgt die als die van eiwit (beetje snotterig dus), dit kun je ook zien doordat bij het roeren de zaadjes niet meer naar de bodem zinken. D.w.z. ongeveer 10 minuten koken of wat minder als je de gel wat vloeibaarder wilt houden.

lijnzaadgel de juiste dikte

de juiste dikte: zoals eiwit

! Tip: als je tijdens het koken ziet dat de gel toch te dik wordt, dan kun je een halve/hele kop (demi) water toevoegen tijdens het koken.

Óf: de zaadjes na het zeven opnieuw met een kop water koken,
deze zeven en toevoegen aan de eerste gel.

4. Zet de zeef op een hittebestendige kan en zeef de zaadjes uit de gel. Eventueel met een spatel de gel wat door de zeef drukken, als de gel wat dik is.

lijnzaadgel in kanSpoel de pan af of zet hem in het water, zodat het restant van de gel niet aankoekt in de pan, want het schijnt heel lastig te zijn dit te verwijderen. De lijnzaadjes die je hebt gebruikt, kun je nogmaals gebruiken om gel van te maken door ze in een diepvrieszakje in het vriesvak te bewaren voor een volgende keer.
Als de gel iets minder heet is, kan je conserveermiddel en geuroliën toevoegen. Ik voegde de inhoud van 1 vitamine E capsule toe, 10 druppels citroensap, 2 druppels kokos geurolie, 2 druppels vanille geurolie en 2 druppels rozenolie toe. Maar je mag natuurlijk zelf weten welke geur/essentiële olie je toevoegt. De vit.E en citroensap verbeteren de houdbaarheid van de gel. Maar je moet de gel alsnog in de koelkast bewaren, anders is deze binnen een week slecht. Nu blijft de gel zeker twee weken (of iets meer) goed.
5. Giet de gel over van de kan in een (pomp)flesje dat je goed luchtdicht kan afsluiten. Laat nog wat afkoelen en zet het dan in de koelkast.

lijnzaadgel in flesje

Heb jij dit recept geprobeerd of geëxperimenteerd met nieuwe ingrediënten? Laat hieronder een berichtje achter!

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

5 Comments on "RECEPT Lijnzaadgel voor krullen (Flax Seed Gel)"

 1. voor hoeveel ml gel is dit?

 2. Marianne | 4 juli 2016 at 16:46 |

  Hoi! Ik wil dit binnenkort gaan proberen (Heb ze er op NaturallyCurly.com ook flink los over zien gaan) maar nu vroeg ik me af: kun je het goed zien of de gel z’n houdbaarheid verstreken is?

  • Hoi Marianne, google eens op Aunt Jackie’s Flaxseed :) dat merk heeft een hele lijn met flaxseed, van milk, butter tot gel.

   Note: de flaxseed gel (don’t shrink) is geen gel zoals wij die kennen, n.l. om te verstevigen, maar het is meer een sealer-gel. Mensen met (bijna) afro-haar vinden dit inderdaad een super product zoals je op internet kunt lezen. Ik zelf, met gewoon europees (fijn) krullend haar heb het geprobeerd en zoals ik achteraf merkte en ook van anderen op internet las, is het in combinatie met diffusen/fohnen geen aanrader ivm pluis.
   Daarentegen is de butter met flaxseed wel erg fijn :)

  • Hoi Marianne,

   Leuk dat je dit gaat proberen! Je ruikt het wanneer de gel niet goed meer is. En als er zwarte afzetting is= niet goed.

   Ben benieuwd naar je bevindingen!

   Groetjes, Patti

Comments are closed.