Vind jouw Haartype

Haartype-2

Haartyperingssysteem
Op verscheidene (lang) haarsites wordt een haartyperingssysteem gebruikt. Hieronder zal ik de meestgebruikte haartyperingmethode voor krullen beschrijven. Deze methode wordt gehanteerd op de website NaturallyCurly.com en is gebaseerd op het haartyperingssysteem van haarstylist André Walker.

Pas op: Met deze haartypes wordt voornamelijk de verschijningsvorm (textuur) van de krullen beschreven.*  Ze zeggen niks over de eigenschappen (structuur) van je haar. Om te kijken of bepaalde verzorging of styling bij jouw krullen past, is de structuur van je haar belangrijker dan de verschijningsvorm.
De verschijningsvorm van je haren is nl. afhankelijk van o.a. de lengte van je haar, vocht/proteïne-balans en stylingproducten. Daarbij moet je weten dat je meerdere haartypes door elkaar kunt hebben.

Klik hier voor het Bepalen van je Haareigenschappen

Textuur[1  Steil haar]2  Golvend haar

Foto's van type 2 golvend haar

2A        Lichte “S”-golven in het haar. Het haar ligt dicht tegen het hoofd en krullen veren niet op.
Dit is vaak fijn en dun haar en is makkelijk te stylen. Kan eenvoudig steil of krullend gemaakt worden.

2B        Iets meer “S”-golven in het haar dan bij type 2A. Ook dit type ligt dicht tegen het hoofd en veert niet op. Dit haartype is wat moeilijker te stylen dan 2A en heeft de neiging te pluizen (frizz)

2C       Dit haar is vaak wat dikker en grover van structuur en heeft meer krullen dan types 2A en 2B. Dit haartype is lastiger te stylen en je zult ook meer last hebben van pluizend haar. Vaak heeft dit haartype een steile onderlaag of juist een meer krullende onderlaag (pijpenkrullen).

3  Krullend haar, variërend van licht tot zeer sterk gekruld met duidelijke kruldefinitie en springerig. Dit haar is makkelijk
krullend te stylen of steil te föhnen. Ook al zie je het soms niet direct, maar type 3 krullen zijn over het algemeen eerder fijn dan grof van structuur.

foto's van type 3 krullend haar

3A       Type 3A-krullen hebben een duidelijk “S”-patroon.
Krullen zijn goed gedefinieerd en springen op. Van nature zijn de krullen groot, los en vaak glanzen ze mooi. 3A-krullen hebben een diameter van stoepkrijt. Over het algemeen is dit haartype eenvoudig steil te maken. Ook is de verschijningsvorm van 3A-krullen sterk afhankelijk van het klimaat.

3B       Krullen die zeer gedefinieerd, springerig en volumineus zijn. Variërend van opverende ringkrulletjes tot strakke kurkentrekker krullen. De diameter is ter grootte van een markeerstift. Dit textuurtype is moeilijk steil te maken, maar het kan wel. 3B-krullen glanzen over het algemeen niet heel erg en de structuur kan vrij grof zijn.

3C       Strakke kurkentrekker krulletjes, veel volume en een diameter van een potlood of rietje. De krullen kunnen kinky zijn
(zigzag gekruld) of zeer strak gekruld met zeer veel haar opeen gepakt. Over het algemeen is het mogelijk om dit haartype steil te maken, maar het is veel moeilijker dan bij haartypes 3A en 3B. 3C-krullen zijn vaak fijn van structuur.

4   Kroezend haar

foto's van type 4 krullend haar

4A        4A-krullen zijn strak opgerold en hebben een “S” patroon. Het haar is beter gehydrateerd dan 4B-krullen en heeft een
duidelijk krulpatroon. De diameter van de spiralen komt dicht bij dat van een haaknaald.

4B       Dit type heeft een “Z”-patroon en minder gedefinieerde krullen. In plaats van rond te krullen of te spiralen buigt
4B-haar met scherpe hoeken als de letter Z. Dit haartype voelt katoenachtig aan. Dit is zeer kwetsbaar haar, dus wees uiterst voorzichtig als je het stylt! Dit haartype kan variëren van fijn en dun tot dradig-grof met zeer veel strengen dicht opeen gepakt. 4B-krullen krimpen tot wel 75% van hun werkelijke lengte.

4C       Dit haartype bestaat uit krulpatronen die bijna nooit bij elkaar blijven als een geheel. **

De structuur van 4C-krullen kan variëren van fijn, dun en superzacht tot dradig, grof met dicht opeengepakt haar. 4C-krullen worden omschreven als een “grotere uitdaging” dan 4B-krullen. Sommigen zeggen dat 4C er hetzelfde uitziet als 4B, behalve dat de haren zo dicht gekruld zijn dat er weinig kruldefinitie is. 4C-krullen kunnen wel meer dan 75% krimpen.

Klik hier voor het Bepalen van je Haareigenschappen

Bron: NaturallyCurly.com
Klik op de link om op hun site verschillende afbeeldingen bij de haartypes te bekijken. Dan zie je ook gelijk dat het zeer moeilijk, zo niet
onmogelijk, is om haar te analyseren aan de hand van hoe het er uitziet

*) Bij NC.com maakt men bij het golvende haartype een
onderverdeling van structuur; 2a =fijn haar; 2b =medium; 2c =grof. Bij type 3 en 4 doen ze dat niet.

>In de praktijk, als je bijv. op CurlTalk forum of langhaarfora kijkt, wordt er door forumleden vooral naar de verschijningsvorm
gekeken. Dit kan enigszins verwarrend zijn.

**) in het Engels zegt men ‘clumping’ oftewel: samenklonteren. Dat klinkt in het Nederlands helaas niet zo aantrekkelijk als in het Engels…

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

4 Comments on "Vind jouw Haartype"

 1. Hallo, eerst even mijn haar voorstellen: honingblond tot op schouderlengte, snel vet haar, heel poreus en breekbaar, duurt uren voor het droog is. Moeilijk doorkambaar, knoopt heel vlug vooral in de nek. Als het een kwartier geleden gekamd is, is het alweer gelijk dat ik uit mijn bed kom.. In oktober '13 was het de laatste keer dat ik mijn haar kleurde (baliage als hulp voor vet haar) en het was lang en helemaal opgeknipt. Nu ik was het beu want tegen dat lang gekleurd haar uitgegroeid is.. Ook het opgeknipte kapsel was niet voor mijn structuur want het was altijd echt afgekapt maar nu duurt het nog een eeuwigheid want mijn uitgroei komt nog maar aan mijn oren.. En mijn haar groeit heel traag. Mijn haar is heel fijn maar toch veel denk ik, op mijn hoofd hangt het sluik tegen mijn hoofd, vanaf onder de oren neemt de volume toe en zit er een kleine slag in. (Het toont nu nog erger door af te knippen) een maand of 2 geleden ben ik veel beginnen lezen op forums over sulfaten en siliconen.. Dus gestart met laatste maal sumfaten en dan overgeschakeld naar bicarbonaat en appelazijn.. Haar voelde klef aan niet om los te dragen.. Na aantal weken geen resultaat. Nu al een tijdje afwisselen met dr. Organics tea tree sh&co en soms gewoon uitspoelen en soms mengeling van bicarbonaat met klein beetje pluimgierst weleda. Maar dan mis ik zeker conditioner.. Maar na 1,5 dagen wordt het al weer vet.. Dan spoel ik het eens uit maar als het droog is meer vet.. Als ik het met bicarbonaat/ weleda was zou een leave-in co spray van enecto kunnen gebruiken of is die te vet? Gewoon voor het onderste. Welke kapseltips zou je geven voor dun haar moeilijk in model te brengen met slag vanaf de oren.. ? En liefst dat je gewoon aan de lucht kan laten drogen? Nu laat ik het niet meer los want het valt niet. Grtjs nancy

  • Hoi Nancy,

   Bedankt voor je berichtje!
   Uit je verhaal pik ik een aantal dingen op. Je hebt snel last van vet haar, maar je zou het liever minder vaak wassen en met mildere producten. Gebruik(te) je de bicarbonaat (natrium bicarbonaat/ baking soda?) gemixt met azijn?
   Als dat zo is, dan werkt het wellicht niet zo goed als wanneer je het eerst zonder azijn gebruikt. Als je na de natrium bicarbonaat een azijnspoeling doet, dan "sluit" het de haarschubben. Maar als je ze gelijktijdig gebruikt, dan heft het elkaars werking op (want alkalisch aan de ene kant en zuur aan de andere kant).

   Ook is wassen met natrium bicarbonaat niet echt mild te noemen. En ik vermoed dat je vette haar veroorzaakt wordt door té agressieve wasmethodes die je hoofdhuid juist een boost geven om zo snel mogelijk terug te "vetten".

   Je zegt ook dat je poreus haar hebt, maar dat het uren duurt voordat je haar droog is. Een duidelijk kenmerk van poreus haar is juist dat door de openstaande haarschubben het vocht juist slecht wordt vastgehouden. Lees hier meer over haarporeusheid.

   Ook het feit dat je haar breekbaar is, zegt mij dat je juist meer vochtverzorging nodig hebt. Heb je dit stukje over de Curly Girl methode al gelezen? Dat is een manier om voor je haar te zorgen zonder dat je het berooft van alle hydratatie die het nodig heeft. Onderaan het stukje staan nog wat interessante links, over haarverzorging en goede producten, die je wellicht wilt lezen.

   Laat ook het kammen van droog haar achterwege. Als je haar golft, dan is het van het krullende haartype en dat houdt niet van droog kammen of borstelen. Je kunt beter je haar ontwarren als het nat is mét conditioner erin en verder met rust laten. Je zult zien dat je haar dan minder geneigd zal zijn om te knopen/klitten.

   Veel succes!

   Groetjes, Patti

 2. Marianne | 4 juli 2016 at 17:09 |

  3b misvattingen: dof? Neeeeee! Dat van mij glanst als een malle en ik heb er nog nooit iets voor hoeven doen. Ook toen ik niet wist hoe krullen werkten (ofwel altijd pluis, zeer weinig definitie) glansde het ondanks het pluizen nog altijd.
  Dat strakke krulletje dat er niet makkelijk uit gaat kan ik wel beamen… Ik zou graag een wat losser krultype hebben in plaats van kleine pijpenkrulletjes, vooral ivm shrinkage. Ach ja. Het is niet anders.

  Ik dacht ook altijd dat mijn haar vrij grof was, maar het blijkt toch wat fijner te zijn. Heel vermoedelijk zit ik qua textuur toch ook wat richting 3a… maar het krulpatroon is wel degelijk 3b. :)

 3. Astrid. | 3 mei 2017 at 12:37 |

  Hallo,
  Wat een geweldige site heb je ervan gemaakt, compliment.
  Nou verdwaal ik denk ik een beetje want ik zocht producten die bij mijn haar passen.ik zocht iets met weinig proteïne maar wel vocht .
  Ik bedoel ik heb gekeken wat voor haar ik het t.w. het is gemiddeld tot dik , iets poreus en gemiddeld elastisch. Het pluist van de ene op de andere dag gigantisch(mijn shampoo Is uit de handel , ik vermoed dat dat de oorzaak is)en het is geverfd.Misschien kun jij me verder helpen.
  Groetjes Astrid.

Comments are closed.