Haareigenschappen / structuur

poreusheid

Hoe leuk het ook is om al de plaatjes van mooie krullies te bekijken en met jezelf te vergelijken, je mag het hele haartyperingssysteem gelijk weer vergeten! Zoals ik al eerder zei, als je een goede, op jouw krullen afgestemde verzorging- en stylingroutine zoekt, dan is die informatie helemaal niet belangrijk.

Alles draait om je haarstructuur. De haardikte en de poreusheid van je haar zijn de belangrijkste factoren in haarproductkeuze.

[Zie hier in detail de opbouw van een haar…]

Haardikte van de individuele haar, dus niet de dichtheid van je haren (hoeveel haren je hebt):

Fijn haar

Dit haartype is het dunste van allemaal. Er zitten varianten in, maar over het algemeen is het enigszins transparant als je het tegen het licht houdt. Uitgevallen haren zijn soms moeilijk te zien, zelfs tegen een contrasterende ondergrond. Als je fijn haar tussen duim en wijsvinger rolt, is deze moeilijk waar te nemen of het voelt als een fijne zijden draad.

Fijn haar heeft van zichzelf weinig proteïne die voor body en sterkte zorgt. Daarom heeft fijn haar baat bij haarverzorging- en stylingproducten met proteïne. Proteïne helpt het haar ook om vocht beter vast te houden, zodat het minder droog aanvoelt.
Normaal haar

Dit haartype zit tussen fijn en dik haar in. Normaal haar voelt aan als katoen. Je kan het voelen, maar het is niet ruw of stug. Qua proteïne heeft het minder nodig dan fijn haar en iets meer dan grof haar. En ook qua vochtverzorging zit het tussen fijn en grof haar in.

Grof haar

Grove individuele haren zijn goed te zien. Het is een zeer sterke haarstructuur, want het bevat veel proteïne van zichzelf. Daarentegen is grof haar wel weerbarstiger dan fijn en medium haar. Grof haar voelt dik en dradig aan. Omdat grof haar al veel proteïne bevat, heeft het meer baat bij een goede vochtverzorging (moisturizer). Zou je meer proteïne toevoegen, dan wordt dit haar droog en stro-achtig.

Poreusheid houdt in: de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden.
haar poreusheid
Weinig poreus
De buitenkant van een haar heeft haarschubben die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Bij heel gezond haar is
deze haarschubbenlaag goed gesloten en spreek je van weinig poreus haar. Dit haar neemt niet veel op qua vocht en voedingsstoffen uit verzorging- en stylingproducten. Aan de andere kant, zal dit haar ook zijn voedingsstoffen niet
gauw verliezen of vocht uit het haar laten verdampen. Het is meestal erg glanzend. Omdat weinig poreus haar een goede proteïne-opbouw heeft, is het aanvullen van enorm veel proteïne niet nodig. Mocht je weinig poreus, maar fijn haar hebben, dan heeft je haar wel baat bij enige proteïne. Als je haar droog en stro-ig gaat aanvoelen, dan beperk je de proteïne enigszins.
Je kunt beter niet teveel laagjes haarproducten over elkaar aanbrengen; deze worden niet zo snel opgenomen en kunnen dus je haar verzwaren wat ten koste gaat van mooie opverende krullen. Ook zal een haarkleuring minder vat hebben op weinig poreus haar en is een maximale inwerktijd aanbevolen.
Zeer poreus haar
Als de haarschubben omhoog staan, spreek je van zeer poreus haar. Dit haar verliest gauw essentieel vocht. Men ziet poreus haar vaak bij (chemisch) behandeld/ gekleurd haar. Poreus haar is broos en breekbaar, dus heeft veel bescherming nodig. Aangezien haren voor het grootste deel uit proteïne (keratine) zijn opgebouwd, is het raadzaam bij beschadigd, poreus haar regelmatig een proteïnerijk haarmasker te nemen. Daarnaast is het gebruik van goed hydraterende producten en leave-in conditioners (die je dus niet uitspoelt) essentieel. Je kunt verscheidene laagjes haarproducten over elkaar gebruiken zonder dat het je haar verzwaart, omdat de producten snel worden opgenomen. Haarkleuring of andere chemische behandeling zal snel ‘pakken’ op poreus haar en meer schade toebrengen aan de structuur. Een korte inwerktijd is aanbevolen.

Gemiddeld poreus haar is van de drie eigenlijk het makkelijkst te hanteren. Het is makkelijker om de vocht-/proteïnebalans op peil te houden. Ook bij kleuring of andere chemische behandeling van het haar is de
uitkomst voorspelbaarder dan bij de andere twee haarsoorten.
Hoe bepaal ik mijn haareigenschappen en kies ik de juiste producten voor mijn haar?

Bronnen: Raponsje, NaturallyCurly.comLive Curly Live Free

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

2 Comments on "Haareigenschappen / structuur"

 1. wat kan ik doen om dikker haar te krijgen, ik had vroeger heel dik haar maar het is uitgedunt, weet je hoe ik mn haar met 'natural remedies' dikker te laten groeien?

  • De dikte van je haar is helaas niet te beïnvloeden. Maar waarschijnlijk bedoel je de haardichtheid i.p.v. de dikte van een individuele haar. Dus de hoeveelheid haar je hebt. Als je ouder wordt, neemt de haardichtheid vaak af. Hier kun je niet heel veel aan doen. Als je haar ineens (in heel korte tijd) heel veel in volume is afgenomen, bijv. in combinatie met haaruitval, dan kan de oorzaak op gezondheidsgebied liggen. Dat hoeft niet altijd iets heel heftigs te zijn, maar kan ook met stress of diëten te maken hebben.

   Zelf heb ik eens in de zoveel tijd last van haaruitval en dan besteed ik meer aandacht aan hoofdhuidmassages met warme olie. Dit is goed voor de doorbloeding, ontstressen en daardoor haargroeibevorderend. Hiervoor kun je gewoon olijfolie nemen. Amla, neemolie en amandelolie zijn ook erg fijn voor je (hoofd)huid. Als je de geur niet aangenaam vindt, kun je enkele druppels etherische olie toevoegen. Sommige oliën ondersteunen ook de balans van je hoofdhuid, zoals rozemarijnolie en lavendelolie. Maar verwacht geen wonderen, want wondermiddeltjes bestaan echt niet.

   Groetjes,
   Patti

Comments are closed.