Bepaal je haareigenschappen

251111_2-960x1280

De beste manier om je haareigenschappen te bepalen is:
neem 3 haren van verschillende plekken van je hoofd, bijv. bij je oren, bovenop en aan de achterkant in t midden. Als je verschillende krultypes hebt, dan is het handig om van elke type een haar te nemen. Het spreekt vanzelf dat je voor deze test schone haren gebruikt.
lang haar foto met krullen van KrullenWijzer.nl
Dikte

Als eerste ga je de dikte van de individuele haar bepalen, zie hier het stuk over haareigenschappen en structuur.

Poreusheid

Als je de dikte van je haar hebt bepaald, ga je de poreusheid bepalen. Dit doe je door een van de haren te pakken en met je vingers van uiteinde tot begin te glijden. Voel je veel en duidelijke bobbeltjes, dan heb je poreus haar. Voel je weinig, maar wel enkele bobbeltjes of onregelmatigheden, dan heb je gemiddeld poreus haar. Is je haar gewoon glad en misschien wel ‘piepend’ dan heb je weinig poreus haar.

foto van gezond en beschadigd haarOok de snelheid waarmee je haren nat worden en drogen is een goede indicatie voor poreusheid. Duurt het niet lang om je haar nat te maken onder de douche en droogt het ook weer snel, dan heb je poreus haar. Vocht verdampt namelijk snel uit poreus haar.
Duur het lang voor je haren nat worden onder de douche; het water ligt eerst meer als druppels op je haar. En duurt het hierna ook heel erg lang voor je haren droog zijn, dan heb je weinig poreus haar. (met producten erin kan het wel een halve dag duren voor het droog is)
Gemiddeld poreus haar zit hier tussenin.

Elasticiteit
Om het bepalen wat je haren nodig hebben is het goed om te weten hoe het met de elasticiteit van je haren gesteld is. Goed gehydrateerd haar heeft een goede elasticiteit. Dat wil zeggen, dat als de haar uitrekt (bijv. tijdens het kammen) het makkelijk terugveert in oorspronkelijke staat. Je snapt dat dit voor krullend haar een belangrijke eigenschap is.

Om elasticiteit te testen, maak je je (test)haren nat. Als je haar weinig poreus is, dan geef je het haar de nodige tijd om echt goed nat te worden, anders geeft deze test een onjuiste uitkomst.
Pak de haar met beide handen stevig beet tussen duim en wijsvinger en trek de haar voorzichtig uit. Als de haar tot wel 50% oprekt en terugveert naar oorspronkelijke lengte als je het loslaat, heeft deze een goede elasticiteit. Als het snel breekt (max. 20% uitrekt), is het weinig elastisch. Dit is een duidelijk teken dat je haar vochtverzorging nodig heeft.
Als de natte haar echter uitrekt tot meer dan 50% van zijn oorspronkelijke lengte, dan is het te elastisch. Dit haar rekt wel uit, maar zo ver dat het alsnog de structuur beschadigd, het veert niet goed terug en zal uiteindelijk ook afbreken. Met een proteinerijk haarmasker is de elasticiteit goed te herstellen.

Elasticiteit van je haar kan snel veranderen door de producten die je gebruikt. Als je haren anders op producten reageren, helpt t om de elasticiteit te testen. Je kunt hiervoor schone haren gebruiken die tijdens het wassen zijn uitgevallen. Merk je een verandering in elasticiteit op, dan pas je de producten hierop aan.
Bij weinig elasticiteit zorg je ervoor dat je haren meer vochtverzorging krijgen en bij teveel elasticiteit voeg je meer proteine toe.
Je kunt de Product Ingredientenlijst gebruiken om de labels op je haarproduct te lezen.

Lees hier meer over Haareigenschappen / Structuur

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

11 Comments on "Bepaal je haareigenschappen"

 1. Wat leuk zeg!!!

 2. Ik heb drie verschillende haren gebruikt en allemaal zijn ze anders.
  Hoe kan ik bepalen welke producten het beste werken? Wel is bij alle drie de haren de elasticiteit niet heel goed.
  Het haar van bovenop mijn hoofd is dik en gemiddeld poreus, haren van bij mijn oren zijn wat dunner en piepen en het haar van mijn achterhoofd zit daar tussen in.

  Over het algemeen voelt mijn haar wel droog en stug aan. Zou het verstandig zijn als ik me richt op producten die vocht inbrengend zijn?

  • Ja, dat zou mijn conclusie ook zijn; zorg eerst voor goede hydratatie.
   Als je later bij natte haren merkt dat je haren snotterig worden (je weet wat ik bedoel, als dat gebeurt) en/of erg veel rek krijgen, dan voeg je wat proteïne toe. Dat doe je net zolang tot dat snotterige weg is en je krullen weer veerkracht hebben.

   Groetjes, Patti

 3. Dank je wel, dan ga ik daar eerst maar eens mee aan de slag.

 4. Had ik nodig voor m’n mini werkstukje :)

 5. Hoi Patti,

  Wat fijn dat op je blog zo veel informatie staat!
  Ik ben er nog maar net achter gekomen dat ik precies de producten gebruik voor mijn haar die juist slecht zijn.
  Ik heb op je blog gekeken en als het goed is heb ik type 2c met normaal poreus haar met een normale dikte, maar sommige haren rekken ontzettend ver uit en zijn dan beschadigd en sommigen breken per direct al doormidden.
  Ik heb nog geen nieuwe (goede) producten gekocht en nu ik bij de ingrediënten ben gekomen zie ik door de bomen het bos niet meer. Zou jij mij producten kunnen aanraden die geschikt zijn voor mijn haar? Hopelijk kan ik dan zo snel mogelijk goed van start gaan voor gezonde krullen!

  Veel liefs,
  Nynke

  • Hallo Nynke,

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden!

   Het rekken van je haar en het breekbaar zijn, dat klinkt als build-up. Om er zeker van te zijn, kan je dit stukje over build-up lezen. Doe nog maar eens een haartest als je de build-up goed verwijderd hebt. Dan is de kans groot dat de rekkerigheid eruit is en je haar vooral breekbaar droog is. Dat is namelijk vaak het geval als je lange tijd de kwetsbare delen hebt verdoezeld met siliconenhoudende producten. Als na verwijderen van build-up haarbeschadigingen tevoorschijn komen, dan doe je er goed aan om die eerst eruit te knippen. Bijpunten is vaak al voldoende. Dan verwen je je haar met een lekker haarmasker, liefst een waar ook proteïnen in zitten. Die kan je natuurlijk ook zelf maken met spulletjes uit de keuken, zoals dikke yoghurt, banaan (ik gebruik zelf het liefst de banaan in de babyfruithapjes, dan heb je geen stukjes in je haar) of avocado. Al dan niet gemengd met wat honing en (olijf)olie. Ik zal nog eens wat receptjes opschrijven op mijn blog…

   Op mijn blog staat ook een stukje wat je misschien wel interessant vindt om te lezen: “Heb ik echt zoveel haarproducten nodig?
   En: “Bespaartips! Haal het maximale uit je producten

   Verder heb ik lijstjes op mijn blog staan om je een zoektocht te besparen. Die vind je hier.

   Groetjes,
   Patti

 6. Hi Nynke en Patty,
  Wat goed om te lezen dit antwoord op Nynke’s vraag. Ik heb nu ws een (voorlopig) goede combi van producten gevonden voor mijn haar. Het is inmiddels iets minder drama en iets meer krul. Het begin is er. Alleen breekt mijn haar sinds een week of twee af. Nooit eerder gehad! Vond het al zo vreemd en zuchtte er eens diep bij 😉 Maar nu begrijp ik het! Ook dat komt dus vast en zeker ooit weer goed…. geduld.

Comments are closed.