Curly Girl stappenplan voor verzorging & styling van krullen

DIFFU002

Curly Girl Stappenplan

Voordat je begint met de Curly Girl Methode was je je haar voor de allerlaatste keer (!) met je gewone sulfatenshampoo om je haar volledig te ontdoen van siliconen en eventuele andere build-up.

Verzorging
Stap 1: Gebruik een conditioner zonder siliconen om je haren te wassen!
Spoel je haren eerst goed uit. Verdeel dan ruim conditioner over je hoofd en haren. Masseer je hoofdhuid grondig met je vingertoppen (niet met je nagels!). Grondig, maar niet te ruw! Door de wrijving komen vuil en productrestjes los. Spoel
je haren goed uit, terwijl je doormasseerd.
TIP1: Vaak helpt t om eerst 2 minuten te wachten voordat je gaat masseren, zodat de conditioner het vuil eerst enigszins
los kan weken.
TIP 2: bij lange haren is het vaak makkelijker om deze stappen ondersteboven te doen, zodat het gewicht van je haren de
massage niet in de weg zit.

Als je wassen met alleen conditioner moeilijk vol kunt houden of ervaar je build-up, dan kun je een sl(e)s-vrije shampoo op basis van cocamidopropyl betaine of coco betaine gebruiken om je haren op zachte wijze te reinigen. Zie hier een lijstje van milde shampoos zonder siliconen
Dit noemen ze bij de Curly Girl methode low-poo.
! Mensen met haartype 2 vinden het vaak prettiger om regelmatig conditioner-wassen (co-was) met shampoo (low-poo) af te wisselen. Omdat golvende haren vaak minder droog zijn van nature dan de meer krullende, krijgen zij sneller build-up van conditioners.
Bepaal je haartype…

Stap 2: Spoel je haren met een appelcider azijn spoeling:
1 tl. appelcider azijn in een kopje water (een leeg shampooflesje werkt ook super) en dit giet je over je haren. Laat 1 min. inwerken voordat je het uitspoelt. Dit sluit de haarschubben waardoor je haren meer gaan glanzen en minder gaan pluizen. Ook een voordeel: hierna heb je minder conditioner nodig om je haren uit te kammen.
! Bij hard water is een appelcider azijn spoeling uitstekend om de mineralen uit je haren te spoelen, de pH te neutraliseren en je haar te laten glanzen! Dit kun je dan als laatste spoelwater gebruiken.

NB: Deze stap is een toevoeging van krullenkoppies en niet als basisverzorging in het CG handboek beschreven.

Stap 3: Verdeel een conditioner of anti-klit crème zonder siliconen over je natte haar.
Laat 3 minuten inwerken en kam voorzichtig je haren met je vingers of met een wijdgetande kam. Spoel de conditioner hierna goed uit.
TIP: een kam met flexibele tanden voorkomt dat je haren breken vóór je de kans hebt de klitten uit te kammen.
Stap 4: Neem wat van dezelfde conditioner of een wat zwaardere als leave-in. Deze spoel je dus niet uit en is vooral bedoeld voor haren die erg droog zijn. Gebruik je een krulcrème in je stylingroutine, dan kun je deze stap overslaan. Je kunt ook een leave-in alleen op de puntjes aanbrengen.

Tip 1: je kunt een drupje honing aan je leave-in conditioner toevoegen voor extra hydratatie én krulkracht.
Tip 2: je hoeft niet persé een speciale leave-in conditioner te kopen, je kunt gewoon je reguliere conditioner gebruiken.

Styling

Stap 5: Krulcrème of ander product dat krulactiverend werkt, sommigen gebruiken liever een beetje mousse of pure aloë vera gel. Aanbrengen in nat haar. Zie ook: Krulactivator-techniek In de winter kun je nu een sealer aanbrengen. Dat is een product dat voorkomt dat je haren teveel vocht verliezen en droog en breekbaar worden, zoals pure (kokos)olie of een product dat karité boter of shea butter (INRI: butyrospermum parkii) bevat.

Stap 6: Gel. Veel krullenbollen brengen deze het liefst aan in kletsnat haar om zeker te weten dat ze geen stukje overslaan en zo pluizen (frizz) kunnen voorkomen.
Als je haren er heel erg lang over doen voordat ze droog zijn, kun je beter je krullen eenmaal een flinke scrunch geven met een microvezel doek of hydrofiel doek (katoenen luier) voordat je de gel door je haren verdeeld. [Ik doe mijn haren meestal in een plop terwijl ik mezelf ondertussen afdroog] Vingerkam de gel voorzichtig pluk voor pluk door je haren, van haaraanzet tot punten, waarbij je na iedere pluk deze even scruncht om de krul erin te houden. Je kunt
je haar in een paar secties verdelen om er zeker van te zijn dat je je hele haar gehad hebt.
Om de gel goed te activeren kun je nu je handen nat maken onder de kraan en (ondersteboven, als je krul bij de haaraanzet wilt) je haren voorzichtig ‘squishen’. Squishen zegt t eigenlijk al, je scruncht zo zacht je haren dat ’t een squish-geluid
maakt.

Gebruik je liever een mousse, dan kun je deze op dezelfde wijze aanbrengen als gel. Hier vind je geschikte mousses als je CG bent.


Stap 7: Heb je langer haar dan schouderlengte, dan is ploppen wellicht iets voor jou. Ploppen is een manier om je krullen te drogen zonder dat je krul uitzakt. Dat doe je door je haren in een doek (liefst jersey of microvezel, je kunt een t-shirt met lange mouwen gebruiken) te drogen.

Zo doe je dat:
Leg het t-shirt ondersteboven voor je neer op bed of wc-deksel, dus met de halszijde naar je toe. Mouwen opzij. Buig voorover en laat je haar voorzichtig zakken midden op het shirt; je zult zien dat je krullen als een accordeon opvouwen.
Zodra je met de bovenkant van je hoofd het shirt raakt, reik je voor je uit om de onderzijde van het shirt over de achterkant van je hoofd te vouwen. De zijkanten van de onderkant breng je om je hoofd heen naar je voorhoofd. Even goed stil houden, de mouwen beetpakken en naar achteren brengen over de onderzijde van het shirt heen (bij je nek), kruis de mouwen en breng ze naar voren waar je er een knoop in legt. Ga maar weer rechtop staan. De uiteinden stop je weg onder de doek. Nu heb je je haren als het ware gescruncht onder de “tulband” zitten.
Dus geen pluis door teveel scrunchen én je hebt je handen vrij om andere dingen te doen terwijl je haar droogt!

NB: Deze stap is een toevoeging van krullenkoppies en niet als basisverzorging in het CG handboek beschreven.
 
Sommigen met korter haar, maar ook sommigen met langer haar, hebben meer baat bij even goed droogscrunchen met een microvezel of jersey doek voordat ze hun krullen aan de lucht laten drogen of:
Stap 8Diffusen. Als haren aan de lucht laten drogen te lang duurt of je krullen teveel uitzakken door het gewicht van water en stylingproducten, dan is diffusen een snelle en veilige manier om je haren te drogen. Als er bij je föhn
geen diffuser is meegeleverd, of een veel te kleine, dan kun je een universele diffuser kopen die je op je föhn kan zetten. Droog je krullen altijd op de koelste stand en tot ongeveer 80% droog. Laat je haren verder aan de lucht drogen.
Foto van diffuser opzetstuk

Stap 9: Afblijven! Heel belangrijk: kom niet aan je krullen voordat ze helemaal droog zijn! Anders is al je moeite voor niks geweest. Want aanraken betekent pluis en dat wil je nu juist voorkomen. Pluis= minder definitie= minder krul.

Stap 10: Scrunch de crunch eruit. Als je krullen helemaal droog zijn, dan kunnen ze hard aanvoelen door gel/mousse (crunch). Dat kun je eenvoudig oplossen door voorzichtig met je handen de gellaag stuk te scrunchen terwijl je ondersteboven staat. Begin bij je haaraanzet door voorzichtig met je handen onder je haar te schuiven en heen en weer te schudden, daarna steek je je handen halverwege in je haar en scruncht voorzichtig naar boven. Ga even rechtopstaan en bekijk het resultaat voordat je te lang doorscruncht. Zien de puntjes er nog dun en plakkerig uit, dan houd je je haar weer ondersteboven en scruncht voorzichtig de uiteinden nog even.
Je kunt hiervoor eventueel wat krulcrème, conditioner of olie gebruiken, maar nooit teveel want dan krijg je een slap bosje krullen.
TIP: als je denkt dat je haren nog een beetje vochtig zijn onder de gel, dan kun je voorzichtig de crunch eruit scrunchen met een hydrofiele doek. Ik heb gemerkt dat de doek dan net dat beetje vocht opneemt dat anders je krullen zou laten inzakken. Pas wel op dat je niet te lang doorscruncht, anders gaat je haar pluizen.
Wat heb ik nodig?

Foto tube aloë vera gel van KrullenWijzer.nl

 • conditioner zonder siliconen en sulfaten; de
  meesten zullen een lichte conditioner gebruiken om hun haren te wassen en
  een wat zwaardere om uit te kammen en/of erin te laten zitten
  (leave-in)
 • sl(e)s-vrije shampoo voor als je toch eens silicones hebt gebruikt of build-up hebt
 • appelcider azijn
 • wijdgetande kam, liefst flexibel en naadloos (of
  je vingers)
 • krulactivator, bijv. krulcrème, mousse of lichte
  gel
 • gel, een die hard wordt voor extra hold
 • microvezel doek en/of t-shirt met lange mouwen;
  microvezel doek kun je bij een winkel voor huishoudelijke artikelen
  vinden. Zelf heb ik de microvezel vloerdweil, werkt super!
 • evt. een diffuser
 • geduld en plezier in het experimenteren 😉


Woordverklaringen

build-up
producten die zich in laagjes hebben opgebouwd op je haren in verloop van tijd en je haren als het ware verstikken. De enige manier om build-up te verwijderen is door een grondige reiniging met bijv. een (slesvrije) shampoo.
scrunchen
met je handen je haren van onder naar boven scheppen en dan voorzichtig erin knijpen. Dit bevordert golven en krullen.
crunch
hard geworden gel- of mousselaag op je haren

zie ook: WikiHow to Follow Curly Girl Method

en:All in one Guide to Curly Girl

Vind je dit leuk? Volg en deel met je vrienden!
0

43 Comments on "Curly Girl stappenplan voor verzorging & styling van krullen"

 1. Vraagje ik was me haar al een tijd co maar het is ZO snel vet, enig idee hou dit zou kunnen komen?

  • Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn:
   1. Heb je al goed naar de ingrediëntenlijst gekeken? Misschien zitten er wel dingen in je conditioner die ervoor zorgen dat je haren niet goed genoeg schoon worden. Kijk vooral naar siliconen (eindigen op -cone en -xane), mineral oil/paraffin oil, lanolin, butyrospermum parkii (shea butter) en oliën; deze kunnen snel build-up geven doordat ze niet met slechts conditioner uitgewassen kunnen worden. (Ik heb het ook met verscheidene polyquaterniums, nr. 7 en 10 vooral).

   2. Als je conditioner verder oké is, dan kan het zijn dat je hoofdhuid moet wennen aan het minder met shampoo wassen. Je zou co-wassen kunnen afwisselen met een sulfaatvrije shampoo. En deze eventueel langzaam afbouwen.

   3. Het kan ook zijn dat co-wassen gewoon niet voor jou is. Bijvoorbeeld als je meer golvend dan sterk krullend haar hebt, dan heeft je haar minder hydratatie nodig dan iemand met een sterk krulpatroon. Was dan je haren met een sulfaatvrije shampoo i.p.v. met conditioner. Deze is veel minder ontvettend dan een "gewone" shampoo, maar voorkomt dat producten snel build-up geven.

 2. Hi, je hebt het ook vaak over een krul crème, maar ik zie hem niet op je lijst staan met "goedgekeurde" producten, alleen mousse en gel. Welke is geschikt, dus zonder siliconen enzo?
  Thanks!

  • Hoi, helaas heb ik bij de drogist nog geen geschikte krulcrème gevonden. De meeste bevatten toch siliconen. Op internet kun je producten bestellen die wel goede ingrediënten bevatten. Zoals Jessicurl Confident Coils Styling Solution, Curl Junkie Pattern Pusha Gel. De laatste wordt gel genoemd, maar voelt aan als een crème.
   Je kan ook wat conditioner mengen met een beetje gel voor het effect van een krulcrème.

   Groetjes, Patti

  • Ok, dank voor je antwoord! Ik gebruik nu New Wave Ultimate Definition gel, bevalt goed! Moet alleen wel na 2 dagen weer m'n haren wassen omdat het dan bovenop gaat kroezen. Voorheen gebruikte ik Etos Anti Frizz Curl Activator. Beviel goed, maar staat stijf van de siliconen haha dus ik ga hem nu toch maar uitbannen. Bedankt ook voor je super uitgebreide informatie!

  • Graag gedaan, hoor! Fijn dat je iets hebt gevonden dat goed bevalt!

   Groetjes, Patti

 3. Anoniem | 8 mei 2014 at 08:53 |

  Fijn deze site, eindelijk in t nederlands (niet dat mijn engels slecht is)

  Ik ben nu sinds een maand om naar de CG metode, en het is nog behoorlijk wennen. Vroeger gebruikte is glizz kur asian straight en enkel biosilk silk therapy. Maar de shampoo is er niet meer en de biosilk krijg ik de laatste tijd pekkig haar van dus tijd voor een switch!

  Ik heb een starterskit van curly hair solutions en jessicurl gekocht en inmiddels heb ik DevaCurl producten uit america binnen. heb je hier ervaring mee?

  ik vind de curlkeeper eigenlijk heel fijn. Het geeft mijn haar echt glans en meer kruldefinitie. De laatste tijd had ik meer 2b haar dan 2c. Nu met de curlkeeper is t weer meer 2c
  De treatment shampoo is errug fijn maar is niet sulfaat vrij dus tja hmmm jammer zeg! De gel ervan ben ik nog aan t testen maar nog niet een perfecte manier voor gevonden.

  Jessicurl
  de shampoo is erg fijn. De aloba condition net iets te licht maar de tooshea te zwaar voor mijn haar. De confident coil is fijn maar heeft voor mij geen hold op zich zelf maar in combi met de curlkeeper wel een fijne combi.

  DevaCurl
  vandaag voor t eerst de no poo en once condition gebruikt! heeeeeeeerlijk. zelfs bij de no poo kon ik mijn haar al met mijn vingers ontklitten. Deze keer voor t eerst onderste boven uitgespoeld voor meer volume en t lijkt te werken.
  De blieve in en de arcangel ben ik nog aan t testen en t lijkt mij niet zon sterke hold te geven als de curl keeper. Hmmm balen want ik las er zoveel goede reacties over. Wellicht mijn haar toch eerst uitwringen ipv zeiknat de producten erin doen. of gewoon wat meer?

  Oh en ik vind de Carefreecurl snap back curl restore ook erg fijn om te gebruiken voor de curl keeper, geeft echt meer krul.

  ik ben benieuwd of meer mensen deze producten hebben geprobeerd en wat jullie ervaring en tips zijn.
  Mijn haar is makkelijk zwaar (voelt vandaag niet zo wsl door de devacurl) en ik wil volume bij de haaraanzet (niet bovenop maar aan de zijkanten omdat ik een lang hoofd heb)

  groetjes
  Simone

  • Hoi Simone,

   Wat een leuke reactie heb je geplaatst. Bedankt voor al je informatie!

   Waren de DevaCurl producten niet erg duur te bestellen vanuit Amerika?
   Ik heb geen ervaring met DevaCurl, maar wel met Jessicurl. De Too Shea gebruikte ik als haarmasker en dat beviel me erg goed. Voor iedere dag zou het voor mij ook te zwaar zijn. De Aloeba vond ik erg fijn als leave-in. Helemaal vóór de Confident Coils, omdat die combi mijn haren nóg meer laat krullen. Ik gebruikte de CC vooral als krulcreme in heel nat haar en ik had maar een hoeveelheid ter grootte van een euro nodig. Maar ik heb weinig poreus haar, iemand met poreus haar heeft waarschijnlijk meer nodig. Hierna gebruik ik altijd nog een gel met meer hold.
   Voor mij helpt het altijd als ik de gel in handdoekdroog haar doe. Als mijn haren erg nat zijn dan duurt het eeuwen voor mijn haar droog is, zelfs al diffuse ik het, en dan trekt het gewicht van het water mijn krullen eruit.

   Om meer volume te krijgen doe ik een deel van de styling en diffusen ondersteboven.

   Veel succes en hou ons op de hoogte!

   Groetjes,
   Patti

 4. Hoi Patti, allereerst mijn complimenten voor je fijne website! Het is nog best moeilijk om de juiste producten te kiezen, dankzij jouw site begin ik er steeds meer van te begrijpen.

  Toch wil ik je ook graag iets vragen. Mijn dochter van 4 heeft ook krullend haar. Nu was ik haar haar zo min mogelijk en als ik het wel doe dan alleen met conditioner. Nu zit ze op zwemles en vraag ik me af of het chloorwater er wel goed uit gaat met alleen co wassen. Is het misschien beter om loo poo te wassen? Of heb jij misschien nog andere suggesties?

  Krullerige groetjes Chantal.

  • Hoi Chantal,

   Bedankt voor je reactie!
   Mijn dochter van vijf heeft erg lang, fijn haar en een gevoelige (hoofd)huid. Ik was haar haar nooit met shampoo, want daar kan haar huid niet tegen. Zij zit nu enkele maanden op zwemles en ik bevochtig de uiteinden met water en een beetje conditioner voordat ze gaat zwemmen, om haar haar enigszins te beschermen. Als je kindje mag douchen vóór ze het water in gaat, zou dat beter zijn. Dan nemen je haren minder chloorwater op.

   Na het zwemmen kun je het beste gewoon de haren héél goed uitspoelen, laat 'r maar lekker even onder die douche staan. Vinden ze vaak nog lekker ook 😉
   Daarna doe je conditioner in de punten en lengtes van het haar en deze scrunch je voorzichtig, zodat het goed gaat werken m.b.v. het water in het haar. Als je het nodig vindt kun je nu kammen.

   Dán neem je een microvezel of hydrofiele doek om de krullen droog te scrunchen.

   Mocht je dochter last krijgen van overmatig talg op haar hoofdje, dan kan je een suikerscrubje doen. Hiervoor neem je een tl. rietsuiker vermengd met een el. conditioner. Dit kun je dan op de hoofdhuid doen tijdens het co-wassen. Zachtjes inmasseren.

   Groetjes,
   Patti

 5. Hoi Patti,

  Bedankt voor je snelle reactie! Hier kan ik wat mee. En idd Ze vind het heerlijk om lekker lang onder de douche te staan ( spelen). Morgen mag ze weer zwemmen, dus we gaan je advies meteen opvolgen :-))

 6. hallo,

  ten eerste super website dit! maar ik heb een vraagje .. ik ga eind deze week op vakantie naar italië en dan gaan we dus elke dag zwemmen. Hier wordt mijn haar heel pluizig en droog van.. ik gebruik sinds kort wel pure coconut oil en dat werkt heel goed mijn haar is weer gezond maar heb je toch nog een extra tip om pluizig en droog haar te voorkomen? teminste dat het niet super erg wordt..

  • Hallo Dehlayla,

   Bedankt voor je compliment!
   Ik heb zojuist een stukje geplaatst over hoe je je krullen mooi kan houden tijdens de zomervakantie;-)

   Fijne vakantie!

   Groetjes,
   Patti

 7. Hi Patti!

  Kan het zo zijn dat door de CO methode of de C-W-C methode er haaruitval veroorzaakt wordt? Dus dat ze haarzakjes in zoverre verstopt raken dat er meer haren uitvallen dan normaal?
  Is het niet schadelijk om je haren op deze manier te wassen?

  Ik wil ermee beginnen, met de conditioner, wassen, conditioner methode, want mijn haar voelt veel minder droog aan en blijft mooier in model (ik heb half stijl, half golvend haar en in de nek krult het zelfs nogal op!).

  Alvast dank!

  Julia

  • Hallo Julia,

   Bedankt voor je reactie.
   De CO (Conditioner Only) methode veroorzaakt bij enkelen haaruitval. Dat kan komen doordat je een té zware conditioner gebruikt, met veel oliën/boters die build-up veroorzaken na een tijdje óf doordat je haarwortels te zwak worden door teveel met co wassen. Dat is echter niet bij iedereen het geval. Het hangt af van je hoofdhuid en haar en hoe vaak je co-wast.

   Als je bij C-W-C de conditioner niet op je hoofdhuid, maar alleen op je haar, aanbrengt, dan zal je hierdoor geen haaruitval krijgen. Deze methode is zeer geschikt als je regelmatig met shampoo wilt wassen zonder je haren teveel uit te drogen. Vooral als je lang haar hebt, of wilt hebben, dan bescherm je het hiermee extra als je je haren wast.

   Gebruik het liefst producten voor je haar die siliconenvrij en sulfaatvrij zijn.
   Hier is een lijst met siliconenvrije conditioners
   Hier is een lijst met sulfaatvrije en siliconevrije shampoos

   Succes!

   Groetjes, Patti

  • Heel erg bedankt voor deze reactie! Daar heb ik veel aan :-)
   Ik gebruik nu de Lavendel conditioner van Urtrekram eerst best royaal, ik verdeel het over mijn natte haar laat het inwerken en spoel het uit, en vervolgens gebruik ik de Aloe Vera shampoo van Urtekram om mijn haar te wassen (het wordt toch vet omdat ik tussendoor soms Maroccon Oil gebruik of kokosolie) en vervolgens was ik dat uit en gebruik ik mijn gewone conditioner zonder sulfaten en parabenen van Maroccon Oil, de Hydration lijn. Maar volgens jou kan ik dus beter weer afsluiten met die Lavendel conditioner van Urtekram? Ik doe de laatste stap alleen maar in de punten.

   Ik zal proberen nu alleen te beginnen met mijn haarlengtes te conditioneren en dan na het uitspoelen shampoo aan te brengen op mijn hoofdhuid en dan te eindigen met een volle conditioner in de punten! Ik hoop dat het zo goed is! Ik was mijn haar nu trouwens 1 keer in de week/10 dagen.

   Dank je wel!

  • Hoi Julia, voor de 2e conditioner gebruik je gewoon wat je zelf het prettigst vindt. Je mag best een zwaardere co gebruiken, als je daar goede resultaten mee hebt. Maar als je bang bent voor haaruitval, dan kun je deze het beste niet op je hoofdhuid aanbrengen, maar alleen op de lengtes/puntjes.

   De manier die je beschrijft, lijkt me uitstekend!

   Groetjes, Patti

  • Dank je wel Patti voor al je geweldige tips en uitleg! Nu weet ik dat ik geen schade aan mijn haar doe.. Mijn laatste vraag is: als je begint met het wassen van conditioner op je hoofdpijn na het nat maken van je haren, en ook in de haarlengtes, hoeveel conditioner gebruik je dan? Echt een handvol? Ik heb haar tot een stuk boven mijn borsten, en het is best dik dus ik heb tijdens het douchen vaak het gevoel dat mijn haar nog plakkerig en viezig aanvoelt, vooral op mijn achterhoofd. En als ik het dan vervolgens met shampoo was, dan voelt het weer heel erg stroef en droog aan. Is dat normaal?

  • Als je veel en dik haar hebt, dan heb je meer nodig dan iemand met weinig en/of fijn haar om je haren schoon te krijgen.
   Maar je spreekt vooral over dat je hoofdhuid nog plakkerig aanvoelt?
   Welke conditioner gebruik je om te wassen? Want het kan zijn dat de conditioner die je gebruikt meer verzorgende dan reinigende bestanddelen bevat en dus minder geschikt is als wasconditioner.

   Als je je haren gewassen hebt met shampoo voelt het stroef en droog aan, dat is volkomen normaal. Shampoo, ook de sles-vrije, is een reiniger. De sles-vrije is minder agressief, maar niettemin een reiniger. Je zult dus na shampoo altijd een conditioner voor hydratatie, zachtheid en kambaarheid moeten gebruiken.

   Groetjes, Patti

  • Ik gebruik nu als was conditioner de Lavendel van Urtekram, die is volgens mij geschikt voor conditioner wassen. Dan gebruik ik de shampoo van Urtekram Aloe Vera en vervolgens sluit ik af met dezelfde lavendel conditioner in de punten of een masker van Maroccon Oil. Tussendoor smeer ik dagelijks pure kokosolie in mijn haar.
   Ik vind het moeilijk om te bepalen wat voor haartype ik heb want bij mijn nek heb ik een paar krullen, echt van die perfecte krultang krullen, maar de bovenlaag van mijn haar is min of meer stijl met een slag onderaan het haar en soms een beetje in het midden, een beetje golvend stijl haar dus. En het is heel erg droog en wat ik er ook in smeer, na een half uurtje is het weer net zo droog als voorheen.
   Misschien is kokosolie wel te rijk voor mijn haar? Ik probeer het nu met druivenpit olie, ik heb namelijk nogal last van haaruitval opeens en het lijkt alsof mijn haar verminderd in aantal en ook sneller afbreekt tijdens het borstelen ook, kan dit komen doordat het overvoed is met olieen?

  • Hoi Julia,

   Als je C-W-C doet, is het de bedoeling dat je zowel de 1e als 2e conditioner fase alleen op de lengte of punten van je haar aanbrengt en niet op je hoofdhuid. De 1e conditioner moet je haar beschermen terwijl je je hoofdhuid met shampoo wast.
   Ik vermoed dat de conditioner op je hoofdhuid de haaruitval veroorzaakt.

   Daarnaast denk ik dat je haren misschien wel build-up hebben (misschien van de vele oliën, die je zowel in co. als puur gebruikt) en adviseer om de 1e co. over te slaan en alleen met shampoo te wassen, om alle oliën goed te verwijderen. Je haar zal dan stroef aanvoelen, maar daarna breng je co. aan die je niet uitspoelt. Hierna seal je vocht in met een klein beetje (kokos)olie en styl je haar als gebruikelijk.

   Groetjes, Patti

 8. Zo langzaamaan begin ik het allemaal te snappen, al vind ik het wel lastig om een selectie te maken in de producten die goed bij mij werken. Ik kan natuurlijk van alles uitproberen maar als je meerdere producten tegelijk gebruikt weet je nooit wat nou wel of niet werkt.
  En ik ben bang dat ik straks een kast vol aangebroken flessen heb staan die amper gebruikt zijn.
  Ik ben vandaag maar simpel begonnen met wassen met een shampoo met sulfaat en zonder siliconen. De Yes To Carrot gebruikt als conditioner om uit te spoelen en een klein beetje als leave in. Ik droog/plop mijn haar met een hydrofiel doek. Tot daar ging het nog goed :-)

  Ik heb best dik haar en als ik het aan de lucht laat drogen hangt het vaak in mijn gezicht waardoor ik constant plukken haar weg moet duwen die vervolgens enorm gaan pluizen.
  Eenmaal opgedroogd had ik een enorme pluizenbol die aanvoelt als stro.
  Ik heb (nog) geen styling gebruikt maar dat ga ik de volgende keer wel doen.

  Hoe lang duurt het ongeveer totdat je haar gewend is aan siliconen/sulfaat vrij behandelen?
  Straks ga ik Kruidvat Professional Curl Control Conditioner gebruiken om mee te wassen en de Yes To als conditioner.

  Volgens mij heb ik haartype 2c al vind het lastig om precies aan te geven. Het is dik en als onderlaag heb ik hier en daar een pijpekrul. Het pluist heel snel en hangt absoluut niet langs mijn gezicht. En mijn haar is erg klimaat gevoelig. Vochtig weer is gegarandeerd pluis, vrieskou is slap bijna stijl haar, droog en warm is precies goed.

  Je blog is trouwens fantastisch, wat een schat aan informatie! Echt super.

  • Hoi hoi! Bedankt voor je leuke reactie!

   Momenteel zijn de dauwpunten erg hoog! (Hoge luchtvochtigheid) Daardoor kunnen de Yes To… producten problemen geven, vanwege de zoute ingrediënten (Zeewater/zeezout) en pluizen verergeren. Hier lees je meer over het weer en je krullen.

   Voordat je de Kruidvat conditioner gaat gebruiken als was-conditioner check dan even de ingrediëntenlijst op Paraffin/ mineral oil. Deze komen -helaas- in steeds meer Kruidvat haarverzorgingsproducten voor en leggen, net als siliconen, een laagje over het haar dat er lastig uit te wassen is en onmogelijk met alleen conditioner.

   Minerale oliën kunnen in een leave-in product helpen om vocht dat reeds in het haar is in te sluiten (sealen), maar als je het gebruikt op je hoofdhuid, kan het je poriën afsluiten en hoofdhuidproblemen veroorzaken.

   Groetjes, Patti

 9. Beste Patti,

  Heel erg bedankt voor je hulp! Ik wil het gelijk goed doen en geen problemen krijgen met haarbreuk of haaruitval enz. dus daarom nog 1 laatste vraag:
  ik ben begonnen met de CO methode maar ik heb daarvoor mijn haar niet gewassen/gereinigd met een shampoo met sulfaten en zonder siliconen. Ken jij misschien een shampoo die hier geschikt voor is? Ik heb bijvoorbeeld de Aloe Vera shampoo van Urtekram aangeschaft, maar ik begrijp dat deze dus niet geschikt is hiervoor. Wel heb ik shampoo's staan van Maroccon Oil, de Hydration lijn, ik weet niet of je hiermee bekend bent? Daar zitten geen sulfaten en parabenen in..
  Ik zou het fijn vinden als jij mij een goede shampoo zou kunnen adviseren zodat ik een goed begin kan maken met de conditioner only methode!

  Dank en groetjes,

  Julia

  • Julia, als je de shampoo van Urtekram gebruikt en verder de siliconen weglaat, dan zou het -volgens mij- voldoende moeten zijn om je haar schoon genoeg te maken voor je de CO methode gaat doen. Merk je toch build-up (zie mijn artikel hierover) dan kun je tussendoor nog eens wassen met Urtekram. Ook een acv-spoeling erna wil wel helpen tegen build-up (ook heel effectief na co-wassen om build-up te voorkomen!).

   Mocht je dan nóg last hebben van build-up, dan kan je een sles-shampoo gebruiken. Ik gebruik de krulshampoo van Etos tegen build-up, met sles én EDTA. Ik verdun een klein beetje met water, giet dit over mijn hoofd, laat 2 min. inwerken en spoel dan heeeeel goed uit. Dit is dan met 1x wassen voldoende om build-up kwijt te raken.

   Succes!

 10. Hallo Patti,

  ik ben nog maar net begonnen met de CG method en ben heel benieuwd naar het resultaat over enkele weken. Vroeger kamde ik mijn haar voor ik in de douche stapte omdat het anders een heel gevecht was om door mijn knopen te geraken.Nu vraag ik me af of dat wel een goed idee is met deze methode. Ik heb ergens gelezen dat het beter is om enkel met je handen te kammen. Wanneer mag ik nu juist mijn haren kammen en doe ik dat dan best met mijn handen, een gewone borstel of een groffe borstel?

  Groetjes,
  Kaat

  • Hoi Kaat, bedankt voor je reactie!
   Ik krijg vaker vragen over kammen en borstelen, dus ik zal binnenkort eens een stukje hierover plaatsen.
   Voor nu, zal ik in ieder geval je vraag beantwoorden 😉

   Als je haar van nature erg veel rekt, dan is nat kammen misschien niet het beste voor je haar en kan je inderdaad beter voor het douchen even kammen.
   In andere gevallen is het beter voor je krullen om ze te kammen als je haren nat zijn, met veel conditioner erin om je haren gladder te maken en zo het kammen gemakkelijker te maken. Voor het kammen kan je een kam gebruiken met wijde, flexibele tanden óf je gebruikt je vingers. Wat je kiest is eigenlijk erg persoonlijk.
   Je kiest de manier waarop jij je haren het zachtst behandeld. Voor de één is dat met de handen en een ander is voorzichtiger met een kam.

   Een borstel is eigenlijk het best helemaal te vermijden. Deze beschadigt de structuur van krullend haar, waardoor je haarschubben omhoog gaan staan en juist meer gaan knopen.

   Groetjes,
   Patti

 11. Hallo Patti,
  eerst en vooral: wat heb je een leuke site!
  Bedankt voor al je productlijsten, want die zijn echt top!

  Ik wou wat vragen over mijn routine, want door de bomen zie ik het bos niet meer.
  Al een tijdje was ik mijn haar met bicarbonaat en appelciderazijn.
  Dat werkt goed, maar ik heb vrij droog haar en in tussentijd heb ik ook wat jeuk.
  De CG method raadt aan om conditioner te mengen met bruine suiker als zijnde een scrub voor je hoofdhuid.
  Dat vindt ik een goed idee, maar kan dit samen met mijn manier van doen?
  Moet ik dan afwisselend met conditioner en bicarbonaat wassen?
  Of moet ik leave-in conditioner gebruiken na het wassen met bicarbonaat?

  Ik zou geen shampoo willen gebruiken, want welke shampoo ik ook gebruik, mijn hoofdhuid droogt daar enorm van uit en ik krijg daar eczeem van.
  Conditioner wil ik wel gebruiken, op voorwaarde dat de ingrediëntenlijst niet ellenlang is en dat er niet teveel chemische rommel is zit.
  Ik ben ook grote van fan van oliën zoals kokosolie en arganolie, dus die zou ik zéker willen gebruiken.

  Wat zou jij doen in mijn plaats?
  Want momenteel ben ik even het noorden kwijt.
  Ik zou eigenlijk een compromis willen tussen gebruiken van natuurlijke(re) producten en mooie krullen hebben.
  Kan je mij daarbij helpen?

  Alvast bedankt! 😀
  Groetjes, Ina

 12. Hallo Patti,
  Fijne tips!
  Graag zou ik mijn haar lang laten groeien. Ik merk dat m'n haar dan beter krult. Nu vraag ik me af hoe ik dat het beste kan doen? Ik heb het idee dat m'n haar kwetsbaarder wordt door het nat kammen en de gel die ik erin stop?
  Alvast bedankt voor je tips!
  Gr suus

  • Hoi Suus,

   Bedankt voor je reactie!

   Waaraan merk je dat je haar kwetsbaarder wordt bij het nat kammen? HIER staan wat tips voor kammen. Doe in ieder geval altijd voldoende conditioner in je natte haar, laat even inwerken, als je gaat kammen!

   Als je een alcoholvrije en siliconenvrije gel gebruikt, draagt het bij aan de bescherming van je haar, omdat het je haar als het ware met een klein laagje omhult. Heb je bij mijn lijstje van geschikte haargels gekeken? Daar staat vast wel iets bij. Het is wel belangrijk om bij heel koud en heel warm weer op humectants te letten, deze kunnen het haar uitdrogen als je geen leave-in (olie) gebruikt en/of als je poreus haar hebt. Bij weinig poreus haar kan een teveel aan proteïnen in je producten leiden tot knisperig, droog en breekbaar haar. Zeker in de winter.

   Zelf heb ik gemerkt dat mijn haar heel snel groeit sinds ik mijn haar niet meer borstel. Dus dat loont echt wel de moeite 😉

   Groetjes,
   Patti

 13. Hallo Patti,

  Ten eerste wil ik zeggen dat ik heel blij ben met jouw website! Ik heb nu pas sinds een paar jaar mijn natuurlijk krullende haar zijn gang laten gaan. (vroeger had ik stijl haar, dus kon en wou niet geloven dat ik ineens krullen had!)
  Ik vind alles over het verzorgen van krullen erg interessant, dus ik heb veel aan je tips.

  Even een vraag: de 99.9% Aloë Vera Gel die op de foto staat, kun je die ook gebruiken als haargel? Op internet vind ik alleen informatie dat het voor de huid is.

  Groetjes,

  Femke

  • Hoi Femke,

   Wat leuk om te horen dat je veel aan mijn website hebt!
   Die Aloë vera gel heb ik inderdaad ook gebruikt als haargel, voornámelijk als gel eigenlijk. Net als dat ik 100% kokosolie (voor koken) ook gebruik in mijn haar, en appelciderazijn en honing…haha.

   Ik heb aloë vera gel gebruikt in nat haar als gel, met een sterkere hold gel als toplaagje hierbij (Biosilk Rock Hard Gelee) of als krulactivator, zie de recepten.
   Als ik tussentijds mijn haar wil hydrateren meng ik het met een beetje kokosolie (van de Toko) en scrunch het in mijn haar.

   Groetjes,
   Patti

 14. Wat leuk om te lezen zeg.

 15. Hoihoi,
  Ik ga zeker sommige van deze tips gebruiken! Allemaal erg handig. Zelf heb ik ook krullen en deze laat ik meestal natuurlijk opdrogen. Op deze manier krijg ik lange ‘pijpen’ krullen. Maar nu wilde ik ook een keertje een volle krullen bos met wat meer losse krulletjes. Hoop dat het met deze tips gaat lukken! :)
  Groetjes

 16. Hoi patti,

  Ik volg nu bijna een maand de cg method. Ik loop alleen nog tegen een aantal problemen aan. Mijn haar komt tot over m’n schouders en duurt erg lang om te drogen. Ik douche altijd ’s avonds. Nu was ik het met de baby shampoo van ah. Vervolgens gebruik ik inecto pure Argan conditioner over m’n lengtes en gebruik ik deze ook als leave in. Daarna scrunch ik mijn haar wat droog met een katoenen schirt. Ondertussen is het al erg laat en kan ik mijn haar niet meer drogen met de diffuser. Dus ga ik met mijn natte haren in een plop of ananas slapen. Vervolgens wordt ik wakker met een slap half nat bosje haar waar geen krul en amper slag in zit. Hoe kan ik dit probleem oplossen ? Het komt iig niet door build up, deze heb ik al verwijderd.

  Groetjes

  • Hoi Susan,

   Dat het lang duurt voordat je haar droog is, is eigenlijk een luxe probleem, want dat betekent dat je haar goed gehydrateerd is. Het kan handig zijn om je routine te veranderen. Ik weet niet hoe vaak je je haar moet wassen, maar als je het eerder op de avond zou kunnen doen of in het weekend, dat geeft al meer ruimte. Je kunt ook je haren wassen los van het reguliere douchen en douchen met een douchemuts op.
   Waar ik altijd veel baad bij heb gehad, is na het haren wassen even mijn haar in een plopdoek tijdens het afdrogen en insmeren enzo. Dan mijn handdoekdroge haar stylen (dus niet kletsnat haar stylen, want al dat vocht blijft ingesloten zitten). Een kwartier ploppen en dan diffusen tot 90% droog ongeveer en de rest op een ananas laten drogen tijdens het slapen. Qua tijd kom ik dan op 20 min. douchen, 5 min. ff ploppen tijdens afdrogen, evt. haren beetje droger scrunchen, stylen 10 min. ploppen 15 min. en diffusen 10 min. Dat is in totaal 1 uur werk.
   Zorg er dus vooral voor dat je haar niet té nat is als je stylingproducten gaat aanbrengen.

   Ik hoop dat je hier wat mee kan.

   Groetjes, Patti

 17. Hallo Patti, is Stap 2: Spoel met een appelcider azijn ook nodig als je bij satp 1 een slesvrije shampoo gebruikt ipc conditioner?
  En wat is er erg aan glycerine in je conditioner. Welk haartype kan dit ingrediënt beter mijden?
  Alvast heel vriendelijk dank!

  • Hallo Judith,

   De appelciderazijnspoeling is niet altijd nodig. Het helpt vooral als je erg kalkrijk water hebt. Ook is het fijn voor kleurbehoud bij gekleurd haar. De azijnspoeling zorgt er ook voor dat als haarschubben open zijn gaan staan door de shampoo, dat ze de schubben weer netjes sluiten. Gebruik je een pH-neutrale shampoo, dan is dit niet nodig.

   Waar lees of heb je gezien dat glycerine erg zou zijn in conditioner? Het is juist een zeer hydraterend bestanddeel in conditioner. Heb je echter heel poreus haar, dan kan het goed zijn om een leave-in conditioner te gebruiken zonder glycerine als het heel warm en vochtig weer is of als het heel erg koud is buiten. Bij het stukje “Dauwpunten voor Dummies” kun je meer lezen over de invloed van humectants en het weer op je krullen.
   Bij een uitwasbare conditioner hoef je je sowieso geen zorgen te maken.

   Groetjes,
   Patti

 18. Hoi!
  Bedankt voor alle informatie op deze website, heb er veel aan gehad. Ik heb al verschillende gels gebruikt en merk dat mijn haar het mooist wordt als de gel goed hard wordt en ik dit er dan uit crunch. Ik moet echter van sommige gels heel veel gebruiken om het een beetje hard te laten worden en sommige gels worden helemaal niet hard. Heb je misschien nog tips voor een gel met goede hold? Alvast bedankt!

  • Hoi Moniek,

   Zelf heb ik al een tijd geen nieuwe strong hold gels meer gekocht. Mijn haar is nu zo lang, dat ik een zachtere hold meestal mooier vind. De laatste goede holds gel die ik gebruikte waren van o.a. Kruidvat eigen merk Ultra Strong en Taft eXtreme Hold. En natuurlijk die van Biosilk. Misschien dat je op het Krullenforum meer tips krijgt.

   Groetjes,
   Patti

  • Hoi Moniek :) een hele fijne gel is de Andrelon Men Mega Hold gel (zie review op het forum). Het is een stevige maar niet overdreven plakkerige gel met een ideale hold voor krullen. Ooit gekocht en geprobeerd op basis van de ingrediëntencombinatie, omdat die onder vochtige omstandigheden (dus zowel regen/mist als ook heet/benauwd weer) beter het vocht tegenhoudt dat in de lucht zit, waardoor de kans op pluis ook minder is.
   De Ultra Clear gel van Kruidvat is ook fijn qua hold, is ook goed vergelijkbaar met de genoemde Andrelon, alleen zijn de ingrediënten van de Andrelon wat mij betreft in alle weersomstandigheden fijner, maar dat is persoonlijk, vanwege het feit dat ik poreus haar heb 😉
   De Syoss invisible exreme heb ik ook weleens geprobeerd, maar die wordt héél hard, en dat té harde vind ik niet prettig. Op het forum bij de reviews staan diverse gels genoemd, ook staan er veel reacties met ervaringen van lezeressen 😉

Comments are closed.